Regija
FRANJO KAPETANOVIĆ, ZRAKOPLOVNA NAŠIČKA ENCIKLOPEDIJA

Ponosan je na “krilo Oluje” Danijela Rigu, prisjeća se ispaljivanja zmajeva s brda
Objavljeno 8. prosinca, 2023.
NAŠICE - U Našicama letenje, i to ne samo zrakoplovom, ima bogatu i zanimljivu povijest. Još 1926. ljubitelji zrakoplovstva utemeljili su Oblasni odbor Aerokluba Osijek, a našički se klub osamostalio 1932. - podaci su iz knjige Branka Kranjčeva koju nam je ustupio veliki zaljubljenik u zrakoplovstvo, profesor Franjo Kapetanović.

- Knjigu Branka Kranjčeva tiskali smo 2002. u povodu 70 godina našeg kluba, a sada smo evo već na 90. Imali smo puno zrakoplovaca u godinama I. i II. svjetskog rata koji su ostavili dubok trag u povijesti hrvatskog zrakoplovstva. U tim počecima 20-ih i 30-ih godina od svih tih oblasnih klubova po Slavoniji jedino je naš našički bio aktivan – kazao je Kapetanović, koji je 1986. sam izradio zmaja i prvi njime poletio sa Srednje škole Isidora Kršnjavoga.

- Dokumenti i zapisi govore da smo mi u Našicama prvi u ovom dijelu Europe napravili zmajeve. Bio je to zmaj na motor, napravljen od četiri letve od 4 i tri letve od 3 metra sa sjedalom posuđenim iz dječjeg vrtića. I letjeli smo, i bilo je nezaboravno – prisjeća se Kapetanović, koji se tim zmajem spuštao godinama na jezero Lapovac zajedno sa svojom djecom. Upravo zbog toga posebno ga se dojmio ovogodišnji nastup Krila Oluje baš na Lapovcu.

- Moj veliki prijatelj bio je Slavko Pavoković iz Virovitice; nažalost, poginuo je na zmaju. Imao je problem s motorom i dogodio mu se pad. Zajedno smo završili školu i obuku za letenje s prvim žrtvama hrvatskog zrakoplovstva, po kojima se zovu aerodromi u Zagrebu i Zadru. Od te generacije još nas je samo trojica živih, ali svih se rado sjećam – kaže Franjo, koji je posebno ponosan na Danijela Rigu, pilota Hrvatskog zrakoplovstva i člana Krila Oluje.

- S Danijelom uvijek rado popričam i ponosan sam što imamo Našičanina pilota na najvišem državnom nivou. Danijelov djed radio je prve zmajeve u Našicama bez motora zajedno s našičkim grofovima. Ti su grofovi imali gumu od 50 metara - šumski radnici nategnu tu gumu i ispale zmaja s brda, tako se letjelo. Imam čak i fotografiju otprije 90 godina grada Našica koju su grofovi u tom preletu uspjeli snimiti – kazao je Kapetanović.

Vladimir Grgurić
Kapetanović: Dokumenti i zapisi govore da smo mi u Našicama prvi u ovom dijelu Europe napravili zmajeve

Možda ste propustili...

DVD MARKOVAC NAŠIČKI URUČIO ZAHVALNICE I PRIZNANJA

Dominik Malovčak novi je predsjednik DVD-a

POSLOVNE ZONE U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Velikih ulagača i većeg zapošljavanja - nema

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana