Tehno
TEST: SONOS MOVE 2

Pravi stereo za čak 24 sata autonomije
Objavljeno 8. prosinca, 2023.
Mikrofoni, njih opet čak šest, osim za glasovne naredbe služe i za TruePlay funkciju kojom zvučnik prilagođava zvuk

Ove godine družili smo se s nekoliko vrhunskih Sonos zvučnika. Na proljeće smo tako testirali prvu generaciju velikog prijenosnog zvučnika Sonos Move, potom smo testirali uvijek odličan One SL, a zatim i spektakularan Era 300. Nedavno smo, vjerojatno prvi u Hrvatskoj, testirali i dva zvučnika Sonos Era 300 u raznim konfiguracijama, pa ako ste ovo propustili, svakako pročitajte naše dojmove. Ovaj put na test nam je stigao veliki prijenosni Sonos Move 2, pa pogledajmo što je novo u odnosu prema prethodniku.Premium iskustvo


Zvučnik je smješten u kartonsko pakiranje čijim otvaranjem dolazimo do samog zvučnika zaštićenog u mekanom filcanom omotaču. Osim Sonos Move 2 zvučnika, tu su dakako i postolje te punjač. Za one koji nisu upućeni, Sonos u svojoj ponudi nudi dva prijenosna zvučnika, manji Roam (dostupan i kao SL bez mikrofona) te veći Move, odnosno sada Move 2. Tražite li ultimativnu prenosivost, Roam je svakako primjereniji, no ako tražite zvučnik s kojim ćete napraviti party bilo gdje – onda je to Move 2. Zvučnik je izrađen poslovično kvalitetno i prepoznatljivo. Iako izrađen od plastike, zvučnik djeluje premium. S prednje strane je perforacija iza koje se ovaj put nalaze tri zvučnika za razliku od dva kod prethodnika, sada su to dva visokotonca i jedan srednjotonac. Donji dio zvučnika je gumiran.

Mikrofoni, njih opet čak šest, osim za glasovne naredbe služe i za TruePlay funkciju kojom zvučnik prilagođava zvuk. Na donjem se dijelu uređaja nalazi USB C port koji služi kao Line-in, tj. ulaz za uređaje koji možemo koristiti uz pomoć dodatnog Sonosova Line-in adaptera. Na gornjem dijelu Move 2 je nadograđen prema uzoru na modele Era 100 i era 300, pa je tako novost traka osjetljiva na dodir za podešavanja glasnoće. Masa je ostala istih 3 kilograma, zvučnik je kao i dosada otporan po IP56 standardu, što znači da ga možete nositi van, prskati vodom.

NapredakVeć pri prvom puštanju glazbe osjetan je napredak u odnosu prema prethodniku. Kako smo spomenuli, za razliku od prethodnika u kojem je bio samo jedan visokotonac i jedan srednjotonac, pa je Move prve generacije bio praktično monozvučnik, Move 2 je unaprijeđen u stereozvučnik. Spomenuta dva visokotonca smještena su pod kutom što rezultira jasnim usmjeravanjem zvuka u svaku od strana i stvaranja stereoseparacije. Jedan srednjotonac koji osigurava kvalitetne srednje tonove za čist glas, ali i dovoljno mesnate niske tonove. Zvučnike pokreću tri digitalna pojačala klase D. Usporedbom s prethodnikom, zvuk je osim po stereoseparaciji dodatno generalno bolji, unatoč tome što je ionako bio moćan i visoke kvalitete. Posebice to vrijedi za iznimno glasno slušanje, primjerice na glasnoći od 70 do 90 % gdje Move 2 pruža više. Fino ugađanje zvuka dakako je moguće kroz Sonos S2 aplikaciju, a po našem guštu svakako potrebno je malo pojačati bass (na +3 ili 4) te visoke tonove (na +1).

Osim zvuka Move 2 je drastično unaprijedio i svoju autonomiju, pa tako ugrađena baterija sada deklarirano nudi 24 sati autonomije, a puni se s pomoću priloženog punjača i postolja na koje se Sonos Move 2 postavlja. U praksi autonomija ovisi o glasnoći, ali pri slušanju do nekih 50 % glasnoće možete računati na ovih 24 sata. U pogledu povezivosti novost je i podrška za WiFi 6 (802.11ax) preko dva pojasa – 2,4 i 5 GHz, a tu je i podrška za Bluetooth 5.0. Kako Sonos nudi možda i najbolje multiroom iskustvo od svih na tržištu, tako i Move 2 možete koristiti zajedno s drugim zvučnicima ovog proizvođača, a ako želite, možete i dva Move 2 zvučnika povezati u jedan stereo par. Sonos Move 2 odlično će se snaći kao zvučnik za van, za dvorište, uz bazen, roštilj, za umjereno, ali i glasno slušanje. Stavljen u postolje, bit će odličan zvučnik u nekoj unutarnjoj prostoriji, od kuhinje, radne sobe, garaže. Izvrsno izbalansiran zvuk visoke kvalitete, najbolje multiroom iskustvo i odlična aplikacija opravdavaju 500 eura koliko treba izdvojiti za Sonos Move 2.

Marin Režić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MOBILE WORLD KONGRESU ODRŽANOM U BARCELONI

Najbolji smartphoni su Googleovi

2

ACTIVISION KONAČNO OBJAVIO DATUM

Mobilna verzija hit-igre “Call of Duty: Warzone” dostupna od 21. ožujka

3

IGRALI SMO MARIO VS. DONKEY KONG

Puzzle platformer grafički je vrhunski