TvObzor
“SVETA OBITELJ” STIGLA U KINA DILJEM ZEMLJE

Kad tradicija vlada, tajne cvjetaju
Objavljeno 8. prosinca, 2023.
Radnja je smještena u fiktivnom slavonskom selu 60-ih godina 20. stoljeća, gdje urbani utjecaji slabo prodiru

Novi dugometražni igrani film “Sveta obitelj” redateljice i scenaristice Vlatke Vorkapić stigao je u kina diljem zemlje. Uz Vorkapić, koja je ljubitelje domaće kinematografije osvojila hit-komedijom “Sonja i bik” (2012.), scenarij potpisuje Slavica Šnur, a producent filma je Ivan Maloča (Interfilm). Kad tradicija vlada, tajne cvjetaju - tako se ukratko može opisati “Sveta obitelj”, gdje pratimo priču obitelji koja svoje tajne vješto čuva služeći se religioznošću, tradicijom i imetkom.Radnja je smještena u fiktivnom slavonskom selu 60-ih godina 20. stoljeća, gdje urbani utjecaji slabo prodiru, a pridržavanje starih običaja imperativ je ovoj ruralnoj zajednici. U središtu pozornosti je imućna obitelj gazde Marka, koja svoju disfunkcionalnost sakriva bogatstvom, religioznošću te njegovanjem tradicije pod svaku cijenu. Sve navedeno služi kao paravan i fasada kako bi se sakrila strogo čuvana obiteljska tajna. Gazda Marko, koji kao pater familias potpuno kontrolira obitelj, isprosi ruku siromašne nadničarke Janje za svoga sina Ivu. Mladoj Janji ta se ponuda učini kao ostvarenje njezinih snova.

Film prikazuje dva svijeta, lice i naličje, dvije strane obitelji gazde Marka. Jedan svijet uljepšani je izlog nakićen raskošnom tradicionalnom nošnjom, ukusnom hranom i narodnim običajima, a namijenjen je pokazivanju mještanima. Drugi svijet, onaj u četiri zida, sačuvan je od oka javnosti i poznat isključivo Marku, supruzi Ani i sinu Ivi. Nakon početnog oduševljenja zbog udaje za sina bogatog gazde, Janja ubrzo shvaća da je brak na koji je pristala zapravo zamka i da je ona odabrana samo da popuni njihovu sliku savršene obitelji.

Kao zanimljiv prijelaz iz jednog svijeta u drugi redateljici Vorkapić poslužio je bećarac. I dok gosti, opijeni rakijom i gozbom, oduševljeno plješću na stihove bećarca, otrežnjujuća je činjenica kako su stihovi nerijetko prožeti okrutnim šalama i prostaklukom. U “Svetoj obitelji” pjeva ga poznati srpski glumac Nikola Đuričko, koji je utjelovio lik gazde Marka. Unatoč tome što raskrinkavanje generacijskih trauma više nije tabu, svevremenska tematika ovog filma i danas je aktualna te se svakako može povezati s društvenim problemima o kojima prečesto čitamo na portalima i društvenim mrežama. Uloge u filmu ostvarili su i Ivan Čuić, Luna Pilić, Anita Matić Delić, Judita Franković Brdar, Aleksandar Cvjetković Kajo, Aljoša Čepl, Lidija Penić-Grgaš, Sandra Lončarić, Darko Milas i mnogi drugi. D. Miklić
Možda ste propustili...

KVIZ “JOKER” OD 26. VELJAČE NA NOVOJ TV

Znanje i zabava za istim stolom

“AGATHA CHRISTIE: UBITI JE LAKO”

Svjež pogled na klasičnu priču

POSEBNA ZANIMLJIVOST SU NATJECATELJI

Uskoro jubilarna, 1500. emisija “Potjere”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVA EPIZODA BIT ĆE PRIKAZANA 24. VELJAČE U 13.05

HRT donosi “Njezinu stranu priče”

2

EUGEN

Važno je biti autentičan i dosljedan svom podneblju, korijenima i izričaju

3

“TVOJE LICE ZVUČI POZNATO” VRAĆA SE NA TV EKRANE

Uz Mešina novu sezonu vodi Filip Detelić