TvObzor
VLADIMIR BAKARIĆ THE KARAMBOL

Ovaj album i rad na njemu promijenili su puno toga, postali smo “jedno tijelo”
Objavljeno 8. prosinca, 2023.
Mi smo definitivno live bend. Na stageu se najbolje osjećamo, najbolje zvučimo i mislim da je to naš najveći adut

Cijelo desetljeće vinkovačka grupa the Karambol radila je na svom drugom dugosvirajućem izdanju, koje je pod simboličnim nazivom “Nakon svega” svjetlo dana ugledalo u kolovozu. the Karambol osnovan je 1979., kroz njega su prošli brojni glazbenici, a iza benda su desetci singlova i videospotova te mnoštvo odsviranih koncerata na malim i velikim pozornicama. Njihove su pjesme uvrštene i na više kompilacija. Novi, pak, album donosi jedanaest brojeva, autorski ga potpisuju članovi grupe, a nastao je pod producentskom palicom Branimira Jovanovca Banija. Nakon “Divnog dana” u suradnji sa Septicom još jedna pjesma s novog albuma objavljena je kao singl. Nosi naziv “Potpuno siguran”, a njezin prateći videospot sniman je tijekom finalizacije albuma i na promociji u vinkovačkom Vanilla Clubu u rujnu. Kako ističu u the Karambolu, taj je videospot i svojevrstan dokument o događaju koji je jako važan za sastav, jer je za album “Nakon svega” od prvog singla do objave bilo potrebno punih deset godina. Više o svemu porazgovarali smo s frontmenom Vladimirom Bakarićem.Kako je okupljena aktualna postava benda i kako bi ju usporedio s prethodnim formacijama the Karambola?- Krešimir Janošić i Miroslav Fuzy su gitaristi, Slaven Nuhanović je basist, Mario Dragičević klavijaturist, Petra Marković prateća vokalistica, ja sam pjevač i Hrvoje Tuček je bubnjar - to je postava koja svira već pet godina. Od ljetos je Hrvoja Tučeka, zbog osobnih razloga, zamijenio Matija Bajtal. Ovo je definitivno najzrelija, najiskusnija i najbrojnija postava, s obzirom na to da je prije the Karambol uglavnom egzistirao kao četvorka.

Približi nam kako je tekao proces rada na novom albumu. Kako to izgleda kad jedan album nastaje deset godina?- Teško se danas sjetiti svega što se događalo kroz tih deset godina, ali sve pjesme nastale su do 2015., kada je i počeo ozbiljan rad na snimanju albuma, iako je prvi singl snimljen još 2013. Bilo je tu objektivnih i manje objektivnih okolnosti, ali i potpuno nepredviđenih situacija. Uglavnom, album je, čini mi se, izišao baš onda kad je i trebao.

Najvažniji koncert


Jeste li zadovoljni dosadašnjim reakcijama publike i kritike na “Nakon svega”?- Izuzetno smo zadovoljni reakcijama i publike i kritike, jer su zaista sjajne, a dolaze i od “prosječnih slušatelja”, a i od eminentnih kritičara, glazbenika i producenata. Ono čime nismo zadovoljni jest prisutnost na radijskim i televizijskim postajama, imamo osjećaj kako je za rock-glazbu sve manje prostora.

Po čemu pamtite koncertnu promociju albuma u Vanilla Clubu?- Bio je to sasvim sigurno najvažniji koncert za nas do sada jer smo prvi put javno promovirali nešto što smo radili deset godina. Atmosfera je ono po čemu ga sigurno nikada nećemo zaboraviti, a bila je izuzetno dobra i puna pozitivne energije koja je zračila iz publike do nas i obratno.

Što za the Karambol znači živa svirka? Koji su ti koncerti iz vaše dugogodišnje karijere ostali u posebnom sjećanju i zašto?- Mi smo definitivno live bend. Na stageu se najbolje osjećamo, najbolje zvučimo i mislim da je to naš najveći adut. Teško se sjetiti svih koncerata, ali, evo, prvo što mi pada na pamet je CMC 200 Slavonija fest 2019. u Slavonskom Brodu, kada smo na tonskoj probi, na +50 stupnjeva doslovno padali u nesvijest, ali su poslije svirka i reakcija publike bile fantastične.

Imaš li pritajene favorite među pjesmama s albuma “Nakon svega” ili neke koje vam najbolje zvuče kad ih izvodite uživo?- Nemoguće je izdvojiti bilo koju od njih jer su se ove pjesme zaista dogodile. Nisu rađene ni sa kakvom namjerom, samo su jednostavno nastale. Samim tim su nam jednako drage i u svakoj, dok ih izvodimo, jednako uživamo. Ali možda bih izdvojio pjesmu “Ona nije tu”, zato što je znatno drukčija od svih koje smo do sada radili i možda će biti sljedeći singl. Ako i ne bude, sasvim sigurno ćemo za nju raditi videospot, bar onako za svoju dušu.


Dokument vremenaKoliko ste se zapravo promijenili kao bend radom na novom albumu? Što ste u tom desetogodišnjem razdoblju naučili o sebi, o drugima, o glazbi?- Ovaj album i rad na njemu znatno su promijenili puno toga, postali smo “jedno tijelo”. Baš je nekidan naš producent te alfa i omega cijele ove priče Branimir Jovanovac Bani rekao da smo od pojedinaca postali bend. Kako smo se mijenjali mi, tako se, u pozitivnom smislu, mijenjao i naš odnos prema drugima i samoj glazbi, te mislim da se to najbolje i osjeti na albumu.

Što nam možeš reći o vašem aktualnom singlu “Potpuno siguran” i pratećem videospotu? U što je to the Karambol potpuno siguran?- To je svojevrstan dokument vremena o događaju koji nam je jako važan, a u sve se uklapa i pjesma “Potpuno siguran”, koja simbolično progovara o tome kako nikada nismo posumnjali u ono što radimo. Tako je i sniman videospot; u vrijeme priprema i na samoj promociji albuma, u produkciji Saula Tikvića.

Postoji li danas nešto što bismo mogli nazvati vinkovačkom rock-scenom? Ima li u gradu mladih autorskih bendova i prostora za svirke?- Vinkovci su uvijek imali mlade kreativne ljude koji se bave glazbom. Tako je i sada, ali, nažalost, sviraju po svojim sobama i nema puno novih autorskih bendova. To nam je izuzetno žao. Siguran sam kako bi neki prostor gdje bi mogli vježbati i svirati bitno promijenio vinkovačku rock-scenu.

Koji su planovi the Karambola za predstojeće razdoblje?- Planovi su vrlo jednostavni - promoviranje albuma i što više koncerata, a uz to će se sigurno dogoditi i nove pjesme.

Razgovarao: Danijel MIKLIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EUGEN

Važno je biti autentičan i dosljedan svom podneblju, korijenima i izričaju

2

PRVA EPIZODA BIT ĆE PRIKAZANA 24. VELJAČE U 13.05

HRT donosi “Njezinu stranu priče”

3

“TVOJE LICE ZVUČI POZNATO” VRAĆA SE NA TV EKRANE

Uz Mešina novu sezonu vodi Filip Detelić