Svijet
ČELNIK BOSANSKIH SRBA NA SUDU U SARAJEVU

Suđenje brzo prekinuto, Dodik izvrijeđao Schmidta i američkog veleposlanika
Objavljeno 7. prosinca, 2023.

Više desetaka političara bosanskih Srba, kao i pripadnici različitih udruga povezanih s vlastima Republike Srpske, došlo je u srijedu pred sjedište Suda BiH u Sarajevu kako bi iskazalo potporu predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku na početku suđenja prema optužnici koja ga tereti za neprovođenje i nepoštovanje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta.No prvo ročište na suđenju Dodiku trajalo je vrlo kratko, samo pola sata, zbog proceduralnih razloga. Naime, obrana je zatražila odgodu početka suđenja zbog žalbe Apelacijskom vijeću Suda BiH. Sudac Mirsad Strika usvojio je taj prijedlog dok to vijeće ne odgovori na žalbu Dodikove obrane. Inače, Dodik je u sudnici dočekan pljeskom svojih pristaša u galeriji sudnice, a na zahtjev suca ponovno je odbio ustati te je zatražio da se policajci odmaknu od njega. Sudac Strika rekao je kako je to redovita procedura, konstatirao činjenicu da Dodik ponovno odbija ustati te da bi ga prema proceduri mogao i izbaciti iz sudnice, ali to neće učiniti. "Hajde, slobodno me izbaci", uzvratio je Dodik.

Dodik i tim njegovih branitelja na početku suđenja dobili su odluku Izvanraspravnog vijeća Suda BiH kojom je odbačen njihov zahtjev da se suđenje premjesti na lokalni sud, u Banju Luku, "jer u Sarajevu ne mogu računati na nepristranost suca". Sada imaju mogućnost žaliti se na tu odluku u roku od tri dana. "Žalit ćemo se u ponedjeljak", kazao je Dodik po izlasku iz sudnice, najavivši novu odgodu. Kaže kako ga ne zanima tko će to i kako interpretirati jer se njemu ne žuri, a ima pravo na zakonom predviđene procedure. Tvrdi kako mu se sudi zbog političkog djelovanja, najavljujući kako ponašanje neće mijenjati, a proces doživljava više kao suđenje BiH, a ne njemu osobno. "Ovo je primarno politički proces izazvan činjenicom da nepostojeći stranac nameće odluke i donosi zakone. Sklonite Schmidta, veleposlanika SAD-a Murphyja i ta sranja", rekao je Dodik ne sustežući se od prostačkog rječnika, pa je Schmidta nazvao "smradom", a Murphyja "kretenom". Kazao je kako će, bude li osuđen i smijenjen s dužnosti predsjednika entiteta, odmah osnovati "udruženje za nezavisnost RS". "Kada se bude poštovao ustav BiH, i mi ćemo ga poštovati", tvrdi.

Dodik je na Sud BiH stigao u pratnji odvjetničkog tima, u kojemu je savjetnik i beogradski odvjetnik Goran Petronijević, poznat kao branitelj ratnog zločinca Radovana Karadžića. Ulogu pravnog savjetnika u tom timu ima i hrvatski odvjetnik Anto Nobilo. On kaže da prolongiranje početka suđenja zbog proceduralnih razloga nije dio strategije obrane. "Ništa nećemo dobiti za tjedan ili dva, ali pravo na pošteno suđenje temelj je demokracije, koje traži da se ne kontaminira i ne prejudicira krivnja optuženika", rekao je. Nobilo tvrdi da predstavnici međunarodne zajednice čine nedopustiv pritisak na Sud BiH, pa se ne može očekivati da se tu vodi pošten postupak. "Ovaj je sud nepopravljivo kontaminiran", tvrdi Nobilo. Odbaci li se njihov zahtjev, nastavak procesa u Sarajevu može se očekivati 20. prosinca, smatra.

Uoči suđenja Dodikovi su pristaše praktično zakrčili ulaz u sud, gdje je bio i velik broj novinarskih ekipa. Miodrag Kojić, predsjednik udruge skupštine Srba nestalih tijekom rata, kazao je da su došli poduprijeti Dodika u sukobu s "lažnim visokim predstavnikom", ponovivši teze Dodikovih pravnika. Schmidt je izabran prema predviđenoj proceduri Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), jedino je izostala rasprava na Vijeću sigurnosti UN-a zbog veta Rusije.

Dodika je Tužiteljstvo BiH optužilo jer je potpisao ukaz o stupanju na snagu dvaju zakona što ih je u lipnju usvojio parlament RS-a, a potom ih poništio Schmidt. Optužen je i direktor Službenog glasnika RS-a Miloš Lukić, koji je naložio objavljivanje poništenih zakona. Obojici prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda donosi i automatsku zabranu obnašanja političkih dužnosti - vodećih pozicija za koje se plaća dobiva iz proračuna.

Igor Bošnjak
Možda ste propustili...