Osijek
KNJIGA I. ZAVRŠKOG I B. HRPKE

Kroz Narodnu zaštitu prošlo 5400 pripadnika
Objavljeno 6. prosinca, 2023.
Knjiga o sudionicima i postignućima Narodne zaštite od 1990. do 1992. objavljena je nakon dvije godine prikupljanja građe

Više od 5400 pripadnika, mahom Osječana, ali i stanovnika okolnih mjesta koja su činila tadašnju Općinu Osijek, prošlo je kroz odrede Narodne zaštite u razdoblju od 1990. do travnja 1992., kada je Narodna zaštita integrirana u sastav Hrvatske vojske.Zanemarena tema


U prvo su vrijeme to bile nenaoružane formacije, takozvane ulične straže, a od srpnja 1991. i naoružane formacije. O sudionicima i postignućima u tom vremenu, nakon dvije godine prikupljanja građe, Ivica Završki i Branko Hrpka objavili su knjigu "Narodna zaštita Općine Osijek u Domovinskom ratu 1990. - 1992.", koja je u srijedu predstavljena u Hrvatskom narodnom kazalištu.

- Ovo je tema kojom se u Osijeku malo bavilo. Narodna zaštita isprva su bili nenaoružani, a onda od srpnja 1991. i naoružani odredi. Narodna zaštita osnovana je aktom hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana. Osječani se sjećaju da su se u travnju 1991. diljem Osijeka organizirali skupovi i tko god je htio, mogao se dragovoljno javiti u obranu Osijeka i postati pripadnik Narodne zaštite. Kako je rat uznapredovao, brojni su pripadnici Narodne zaštite prelazili u postrojbe Hrvatske vojske - istaknuo je Završki. Podsjetio je kako je tek 2017. godine reguliran status onih pripadnika Narodne zaštite koji su ostali u radnoj obvezi, odnosno nisu se priključili HV-u iako su pošteno i korektno bili u Narodnoj zaštiti.

Dvije su godine Završki i Hrpka raspolagali izvornom dokumentacijom, rađenoj prema izvješćima zapovjednika Narodne zaštite u mjesnim zajednicama i mjestima okolice.

- Oni su krajem 1992. godine podnijeli izvješće koliko je bilo ljudi, koliko ih je stradalo, što se sve radilo i što je napravljeno. Mnogi su u Narodnoj zaštiti, a prije priključenja HV-u, prošli i kroz temeljnu obuku - naglašava Hrpka.

U prvom poglavlju autori podsjećaju na okolnosti uoči krize jugoslavenskog društva, a bilo ih je mnogo, od socijalnih, političkih, ekonomskih pa do održivosti Jugoslavije uopće.

Rješavanje statusa


Knjiga donosi i poglavlje u kojem se govori o zakonskim i drugim odredbama o rješavanju statusa pripadnika Narodne zaštite kao dragovoljaca i branitelja.

Knjiga je izišla u izdanju osječkog ogranka Matice hrvatske i Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Republike Hrvatske “Hrvatski domobran”. Njezin je recenzent Srećko Tomas istaknuo kako ta memoarsko-publicistička knjiga aktualizira nastanak, djelovanje i ulogu dragovoljačkih odreda Narodne zaštite i kao takva čini “zaokruženu sintezu o temi o kojoj se do sada nije pisalo”.

Dario Kuštro
STVORILI DRŽAVU I OBRANILI JE
Uime Tome Medveda, ministra hrvatskih branitelja, sudionike predstavljanja pozdravio je umirovljeni general Josip Lucić. “Ističem zadovoljstvo time što je napisana knjiga koja govori o razdoblju osnivanja države, koje je pokazalo da je hrvatski narod odlučan obraniti se i stvoriti svoju državu. U vrijeme kada nismo imali hrvatsku vojsku, a tek začetke hrvatske policije, ni tada nismo razmišljali da bismo mogli izgubiti rat. Ostvarili smo našu državu”, rekao je Lucić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana