Regija
HRVATSKA PROVINCIJA SV. JERONIMA FRANJEVACA KONVENTUALACA

Mons. Tadiju Pranjića franjevci su proglasili dobrotvorom provincije
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
VINKOVCIHrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca proglasila je dugogodišnjeg vinkovačkog svećenika, danas u miru, mons. Tadiju Pranjića dobrotvorom provincije uručivši mu svečanu povelju s tom počasti u crkvi sv. Antuna Padovanskoga u Vinkovcima.

Euharistijsko slavlje prigodom proglašenja predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a koncelebriralo je više svećenika, među kojima provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, vinkovački dekan vlč. Ante Šiško, župnik Župe sv. Euzebija i Poliona vlč. Florijan Kvetek te domaći gvardijan fra Josip Blažević.

Na početku mise nazočnima se obratio provincijal fra Miljenko Hontić izrazivši radost što su se okupili da zajedno proslave misu te, uz osobne molitve, zahvale Bogu za preč. Pranjića. Osvrnuo se na povezanost franjevaca konventualaca s preč. Pranjićem kazavši da ona traje od njegova dolaska u Vinkovce.

- Ove se godine navršilo točno 50 godina kada je preč. Tadija nakon ređenja došao u Vinkovce prvi put kao župni vikar. Nakon prekida od 6 godina, kada je bio župnik u Županji, 1983. vratio se kao župnik i ostao tu do svog umirovljenja. Ono što nas je potaklo da prečasnog Tadiju proglasimo dobrotvorom naše provincije, osim nebrojenih malih djela dobrote i ljubavi, posebno želim izdvojiti njegovu trajnu otvorenost, susretljivost i spremnost na suradnju, što je, vjerujem, bio i jedan poseban oblik kršćanskog zajedništva i bratske ljubavi između jednog dijecezanskog župnika i redovnika franjevaca. Vjerujem da je već to bila jedna životna propovijed vjernicima i svim ljudima na ovim područjima - rekao je fra Miljenko i podsjetio kako je cijelo to vrijeme za preč. Pranjića samostan bio kao drugi dom, što je posebno došlo do izražaja u Domovinskom ratu. Zahvalio je preč. Pranjiću i svečano ga uvrstio u dobrotvore Provincije.

- U ime cijele provincije želim reći veliko hvala i neka vas ovaj čin zauvijek podsjeća na našu zahvalnost za vašu dobrotu – rekao je Hontić.

Riječi zahvale uputio i preč. Tadija Pranjić prisjetivši se prvih susreta s franjevcima konventualcima, ali i najtežih trenutaka tijekom Domovinskog rata, kada su mu franjevci pomogli.

- Uvijek su me čekali otvorena srca, puni ljubaznosti. Tu sam proveo stotinu dana, najljepše i najteže, u radosti i u tugama. Osjećao sam se kao subrat franjevcima konvetualcima i mogu reći da je ovaj samostan uistinu jedno veliko svjetlo našim Vinkovcima - zahvalio je prečasni Tadija Pranjić na uručenoj plaketi.

Svetu misu predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, koji je u svojoj propovijedi posebno istaknuo prijateljstvo, razgovor i suradnju među svećenicima. Uzajamno su se, istaknuo je, radovali, dijelili razočaranja, rješavali poteškoće i nikad se nisu jedni prema drugima postavljali kao konkurencija.

- Kada je došao u samostan nakon što je izgorio župni stan, prečasni Tadija Pranjić nije bio samo gost. Franjevci su s njim dijelili apsolutno sve što su imali, prihvatili su ga kao župnika, nerijetko se šalili da je i gvardijan. Zbog prijateljstva, zajedništva i suradnje prepoznali su ga kao dobrotvora svoje provincije, a to je nešto što se ne može platiti. Bio je brat među braćom – rekao jer nadbiskup Đuro Hranić. M. Flego
Možda ste propustili...

NA TRODNEVNIM AKTIVNOSTIMA 21 OSNOVAC IZ BELOG MANASTIRA I OSIJEKA

Za RZC Panonske Hrvatske liste čekanja

RRADOVI NA CJEVOVODU

Prekid u isporuci vode za piće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana