Regija
IMA GRAĐEVINSKU DOZVOLU

Cesta od Popovca do Branjinog Vrha čeka na natječaj
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
Za njezinu izgradnju Općina Popovac i Grad Beli Manastir nadaju se dobiti nepovratna sredstva
POPOVACDonedavno je to bilo mjesto u kojem se okretao autobus, a vrlo brzo će iz njega i u njega voditi čak tri cestovna smjera.Riječ je o Popovcu, središtu istoimene općine, čiji će mještani, možda već 2025. godine, do Belog Manastira asfaltiranom cestom moći preko Branjinog Vrha. Pritom će ‘‘uštedjeti‘‘ četiri kilometra, koliko je duga trasa buduće ceste između tih mjesta koja spajaju poljski putovi. O izgradnji ove ceste već se dugo priča, a sudeći po najnovijem razvoju situacije, s riječi bi se moglo prijeći i na djela.

- Općina Popovac ishodila je građevinsku dozvolu za dionicu koja prolazi kroz katastarske dijelove naše općine, a koliko imam informacija, građevinsku dozvolu ishodio je i Grad Beli Manastir, budući da je Branjin Vrh prigradsko naselje - kaže Zoran Kontak, načelnik Općine Popovac, nastavljajući kako obje jedinice lokalne samouprave čekaju na raspisivanje natječaja kako bi povukle kompletna sredstva potrebna za izgradnju. Kontak ističe kako raspisivanje natječaja očekuje do kraja ove godine ili u siječnju sljedeće.

- Nakon toga više prepreka ne bi trebalo biti. U slučaju da sve prođe onako kako je planirano, slijedilo bi raspisivanje natječaja, izbor najpovoljnijeg ponuditelja i početak radova. Nadam se da će nova spojnica biti gotova tijekom 2025. - kaže Kontak.

Cesta između dva naselja trebala bi biti dugačka približno četiri kilometra, od čega polovina trase prolazi kroz katastarsko područje Općine Popovac. Taj je dio i zahtjevniji za izgradnju budući da sadrži most i dva propusta, dok je dio vezan uz k. o. Branjin Vrh bez posebnih infrastrukturnih zahtjeva. Stoga je planirana vrijednost popovačkog dijela dionice približno dva milijuna eura, dok je za drugi dio Grad Beli Manastir u proračunu za iduću godinu predvidio približno 700.000 eura. Dakako, nepovratnih sredstava iz određenih fondova.

- Buduća prometnica trebala bi biti na razini onih županijskih, dakle asfaltirana i širine 5,5 metara. U ovom je trenutku udaljenost između Popovca i Belog Manastira 15 kilometara, a izgradnjom nove ceste ona će biti 11 kilometara, što sigurno puno znači - ustvrdio je Kontak.

Popovčani bi uskoro trebali dobiti i proširenje ceste kroz selo, a vrlo brzo ta bi se općina cestovno trebala spojiti i s mađarskim selom Šarokom.

Ivica Getto
Budući granični prijelaz Kneževo - Šarok
Izgradnja ceste i budućeg graničnog prijelaza Kneževo - Šarok dio je programa Interreg Mađarska - Hrvatska. Taj je program predan na financiranje, a odnosi se na izgradnju s obiju strana granice. U Šaroku će biti građena pristupna cesta samom mjestu s tamošnje državne ceste, a u hrvatskom se dijelu planira odvojak prema Šaroku s ceste prema Kneževu. Za tu je investiciju postignut dogovor na višim instancama, pa je pretpostavka da će projekt biti financiran u 100-postotnom iznosu. Odvojak će prolaziti pokraj kneževačkog groblja, pa u Općini Popovac za sljedeću godinu planiraju gradnju ograde oko groblja, što će biti financirano iz općinskog proračuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVOUREĐENI PROSTOR

Banka radi

2

NA KORIZMENOJ MANIFESTACIJI NASTUPILO ŠEST KUD-OVA I ŽUPNI ZBOR

Crkvene pučke popijevke i posna jela

3

PRVO U HRVATSKOJ

Digitalno selo