Mozaik
EKSKLUZIVAN KONCERT S LIMITIRANIM BROJEM ULAZNICA

Lisinski: Nezaboravna noć
s originalnim članovima
kultne grupe Dire Straits
Objavljeno 6. prosinca, 2023.

Prošlo je više od 40 godina otkako su se prve note pjesme "Sultans of Swing" prvi put čule na radiju diljem svijeta. Kako je vrijeme prolazilo, upoznali smo fantastičnog gitarista i tekstopisca Marka Knopflera i njegov vrhunski bend, koji su stvorili nasljeđe zvano glazba Dire Straitsa.Njihovo nasljeđe uz dva izvorna člana benda, Chrisa Whitea i Terencea Reisa, donijet će u KD Vatroslava Lisinskog 25. veljače 2024. vrhunski punokrvni rock-glazbenici. Dire Straits Experience zadivljuje svoje obožavatelje ekskuzivnim koncertnim izvođenjem svih starih hitova. Prošlo je više od 35 godina otkako su se Dire Straits razišli, ostavivši iza sebe mnoge legendarne skladbe i one stvorene u vrijeme procvata rocka. Nakon više od stotinu i dvadeset milijuna prodanih albuma prodaja ploča nastavlja rasti kako sve više mladih obožavatelja otkriva njihovu glazbu i pridružuje se globalnim sljedbenicima benda.

U pozadini pauze od više od tri desetljeća - i zbog sve veće potrebe da se ponovno čuje jedno od najdramatičnijih glazbenih djela u povijesti rocka uživo - članovi Dire Straitsa Alan Clark, Chris White i Phil Palmer osnovali su The Straits za dobrotvorni koncert u Royal Albert Hallu 2011. Dok je Knopfler započeo nevjerojatno uspješnu solokarijeru, Alan Clark zamolio je tekstopisca Terencea Reisa da predvodi bend u Knopflerovoj odsutnosti. Do trenutka kada su se The Straits tri i pol godine poslije raspali, bend je odsvirao više od 400 koncerata u 35 zemalja svijeta.

Nakon što su pozvani da održe niz koncerata na Novom Zelandu i u Australiji, Chris White i Terence Reis ponovno su počeli surađivati ​​u formaciji pod nazivom The Dire Straits Experience. Pridružio im se vrhunski bend, sastavljen od nekih od najboljih britanskih glazbenika. Chris White, koji je surađivao s Knopflerom na filmskoj glazbi od ranih 1980-ih, pridružio se Dire Straitsima 1985. za rekordnu svjetsku turneju Brothers In Arms. To je uključivalo njihov nastup na Live Aidu i poslije na koncertu u povodu 70. rođendana Nelsona Mandele 1988. Svirao je na posljednjem albumu Dire Straisa, "On Every Street", a ponovno je sudjelovao na dvogodišnjoj svjetskoj turneji, na kojoj je snimljen live album i DVD "On The Night".

Slavna pjesma "Brothers in Arms", koja govori o besmislu rata i ima snažnu antiratnu poruku, danas je zbog ratnih razaranja u svijetu potrebnija nego ikada prije. Ona je i dio Ledererova dokumentarca "Banijska ratna praskozorja", pa za Hrvatsku ima i posebno značenje.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana