Novosti
GRAĐANI I EUROPSKA UNIJA

Velika potpora EU-u, borba protiv siromaštva - prioritet
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
Više od polovine građana već sada zainteresirano za europske izbore u lipnju

Čak sedam od deset građana smatra da njihova država ima koristi od članstva u Europskoj uniji, a kao glavni razlozi koje za to navode su doprinos Unije miru i jačanju sigurnosti te boljoj suradnji između zemalja članica. Jedan je to od rezultata istraživanja Europskog parlamenta nazvanog Parlametar 2023. koji pokazuju nastavak potpore građana EU-u kao i veći interes za europske izbore u lipnju sljedeće godine.Mogućnosti za rad


Prema istraživanju, predodžba o EU-u je ostala stabilna od posljednjeg istraživanja u ožujku 2023., pa tako 45 posto građana Unije ima pozitivno mišljenje, 38 posto neutralno, a 16 posto ima negativnu predodžbu o EU-u. U Hrvatskoj gotovo osam od deset ispitanika (79 %) vidi koristi od članstva, prije svega zbog novih mogućnosti za rad (51 %), doprinosa EU-a gospodarskom rastu zemlje (32 %) te u boljem standardu života, ali i boljoj suradnji Hrvatske s drugim članicama (po 29 %). Većina ispitanika ima pozitivnu predodžbu o EU-u (51 %), što je više od prosjeka Unije, neutralno mišljenje njih 38 posto, a 11 posto negativno.

Daleko od ideje nepovezanosti sa svakodnevicom, 70 posto građana smatra da aktivnosti EU-a utječu na njihov život. Više od trećine EU građana vjeruje da bi borba protiv siromaštva i društvene isključenosti (36 %) te javno zdravlje (34 %) trebali biti prioriteti za Europski parlament. Slijede mjere protiv klimatskih promjena te potpora gospodarstvu i stvaranju novih radnih mjesta (po 29 %). Migracije i azil s 18 posto trenutačno su na devetom mjestu na listi prioriteta, što je porast za sedam postotnih bodova u odnosu prema jeseni prošle godine. I za hrvatske građane prioritetna tema za Europski parlament treba biti borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti (45 %), a gotovo jednako važnom smatraju i podršku gospodarstvu te otvaranje novih radnih mjesta (44 %). Slijede javno zdravstvo i budućnost Europe (po 28 %), obrana, sigurnost i zaštita vanjskih granica EU-a te djelovanje protiv klimatskih promjena (po 23 %). Kao i proljetos, od 15 ponuđenih tema u istraživanju, migracije i azil su na posljednjem mjestu prioriteta (6 %).

“Ovaj Eurobarometar pokazuje da je Europa važna. U ovom teškom geopolitičkom i društveno-gospodarskom kontekstu građani vjeruju da će EU ponuditi odgovore. Velika većina Europljana vjeruje da su EU mjere imale pozitivne učinke na njihovu svakodnevicu", smatra Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta.

Važnija uloga


Ekonomske poteškoće i dalje su izazov za mnoge Europljane, iako su indikatori u posljednjih šest mjeseci nešto bolji. Naime, 73 posto ispitanika (šest postotnih bodova manje nego na proljeće 2023.) smatra da će im u idućoj godini standard života biti u padu. Više od trećine Europljana (37 %) ponekad ili većinom ima problema s plaćanjem računa. U Hrvatskoj 74 % ispitanika očekuje pad životnog standarda (13 postotnih bodova manje nego proljetos). U protekloj godini njih 44 posto povremeno je imalo poteškoća s plaćanjem računa na kraju mjeseca, a devet posto ima takve probleme većinu vremena (dva postotna boda manje nego u ožujku).

S približavanjem europskih izbora 2024. godine, većina Europljana (53 %) želi da Europski parlament ima važniju ulogu. To je mišljenje većine u 21 državi članici, među ostalim i u Hrvatskoj (59 %). Većina Europljana (57 %) zainteresirana je za izbore za Europski parlament, što je stabilan rezultat u usporedbi s proljećem 2023., a šest postotnih bodova više nego na jesen 2018., odnosno u sličnom razdoblju uoči prošlih europskih izbora. Prema istraživanju, 68 posto građana kaže da bi vjerojatno izišli na izbore da se oni održavaju za tjedan dana i to je devet postotnih bodova više nego u jesen 2018. I u Hrvatskoj se u odnosu prema istom razdoblju prije posljednjih europskih izbora bilježi znatan porast zainteresiranih građana za izlazak na birališta, sada ih je 57 posto, što je 11 postotnih bodova više nego 2018., a 53 posto ispitanika kaže da bi vjerojatno glasalo na europskim izborima kada bi se oni održavali idući tjedan.

Dijana Pavlović
IZBORI OD 6. DO 9. LIPNJA IDUĆE GODINE
“Tijekom proteklih pet godina mi smo osluškivali. Europski parlament je ponudio rješenja. Borimo se protiv siromaštva, društvene isključenosti i klimatskih promjena kako bismo stvorili radna mjesta i obranili EU vrijednosti kao što su demokracija, ljudska prava i sloboda govora. Ali demokracija se nikada ne može uzimati zdravo za gotovo. Moramo je braniti i očuvati tako što ćemo dati svoj glas. Svaki glas na predstojećim europskim izborima je važan”, poručila je Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta. Europski izbori održat će se od 6. do 9. lipnja iduće godine. Posljednja plenarna sjednica trenutnog saziva EP-a održat će se krajem travnja, a konstituirajuća sjednica novog saziva sa 720 zastupnika održat će se 16. srpnja. Hrvatska će nakon izbora u lipnju imati 12 europarlamentaraca.