Kultura
DHK: TURNEJA KNJIŽEVNOM POSAVINOM I PANONIJOM

Književna riječ, Književna Panonija i posveta Remu
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
Programi su se održavali u tri grada: Županji, Budimpešti i Slavonskom Brodu

U tjedan dana Društvo hrvatskih književnika, neusporedivom agilnošću predsjednika Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog Mirka Ćurića, izvelo je višedijelni, međunarodni i zavičajni program.Prvi je dio pod nazivom Književna riječ slavonsko-baranjsko-srijemska održana u Gradskoj knjižnici Županja, drugi dio pod nazivom Književna Panonija u hrvatskom kulturnom centru Croatica i Hrvatskoj gimnaziji-školi-vrtiću-domu Miroslav Krleža (HOŠIG) u Budimpešti, a treći dio pod nazivom Pjesnici i glazbenici pjesniku Vladimiru Remu – u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod. Program se može i nazvati Turneja četiri ravnateljice, jer je bitno obilježena sjajnim organizacijskim i govorenim udjelom suradničkih i domaćinskih ustanova DHK-a.

Hrvatski književnici


U programu od 27. studenoga u Županji, ravnateljica Ivana Nikolić ugošćenim je autoricama i autorima: Vlasti Markasović, Jasni Horvat, Mati Nediću, Pauli Rem, Brankici Bošnjak i Tanji Belobrajdić te Mirku Ćuriću, Zvonimiru Stjepanoviću, Josi Živkoviću Soji i Goranu Remu, zaneseno rekla da je ovo samo početak i da dolazak svih njih Županja očekuje kao dio buduće tradicije.

Budimpeštanski je program započeo 30. studenoga u budimpeštanskom klubu Croatica. Pri pozdravnoj riječi ravnateljica je Timea Škrlin Šakan ekstraktno i posvećeno predstavila sve djelatnosti tamošnjih hrvatskih kulturnih i prosvjetnih te medijskih ustanova (izdavaštvo autorskih knjiga te alternativnih hrvatskih udžbenika i novine Hrvatski glasnik s glavnom urednicom Brankom Blažetin), a klub Croatica opisala kao mjesto stalnog stanovanja suvremene i baštinske hrvatske književnosti.

Na otvorenju izložbe "Hrvatski književnici" Miljenka Brezaka također su govorili načelnik mjesta koje je rodno mjesto najvećeg hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša - Tovarničanin Anđelko Dobročinac, zatim Mirko Ćurić i Božica Brkan. Izložbu je otvorio veleposlanik Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić, koji je nazočio cjelokupnom programu.

U sklopu okruglog stola "Hrvatsko-panonska književna i časopisna produkcija u Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji, Srbiji i Bosni i Hercegovini u 2023." uz ravnateljicu Timeu Šakan Škrlin nastupili su i Mirko Ćurić, Stjepan Blažetin (Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj, Pečuh), Robert Hajszan (Panonski institut, Pinkovec), Joso Živković-Soja (Matica hrvatska Orašje), Milica Taradžija (Zornica nova, Pečuh). Uslijedilo je sadržajno predstavljanje opusa multimedijalne mađarske umjetnice i pjesnikinje Katalin Ladik, čiji je rad umjetnički pozicionirao Goran Rem, govoreći o njezinu izričaju u kontekstu avangardne umjetnosti. Katalin Ladik performensom je izvela nekoliko svojih pjesama, čitajući-pjevajući ih na specifičan i jedinstven način voko performensa kojega je ona i povijesna izumiteljica.

Sve sastavnice programa izmjenjivale su se veoma dinamično, pa su u sklopu "Književne riječi hrvatsko-panonske" nastupili hrvatski i mađarski književnici čitajući fragmente svojih tekstova: Stjepan Blažetin (Pečuh); Božica Brkan (Zagreb), Brankica Bošnjak (Bizovac), Mirko Ćurić (Đakovo), Robert Hajszan (Gradišče); Jasna Horvat (Osijek) Milan Kovač (Budimpešta), Nevena Baštovanović Mlinko (Subotica); Goran Rem (Osijek), Paula Rem (Osijek), Joso Živković-Soja (Orašje). U finalnom dijelu programa, Zoltan Sič, Vedran Peić i Nevena Mlinko Baštovanović iz Književno-teatarskog kružoka HKC Bunjevačko kolo Subotica izveli su recital-predstavu "Voyage s Matošem" prema dramatizaciji i režiji Nevene Mlinko Baštovanović.

Idućeg dana u školskom kompleksu Miroslav Krleža ravnateljica je Anna Gojtan ugostila Strukovnu školu Antuna Horvata iz Đakova kao ustanovu s kojom nastavlja aktivnu suradnju i planira intenzivnu obrazovnu razmjenu. U školskoj knjižnici nastupilo je troje književnika: Paula Rem govorila je o književnosti, ali i radu u područjima komunikologije i hebraistike, Stjepan Blažetin govorio je o temi književnosti u današnjoj nastavi i o osobnom iskustvu prevođenja između mađarskog i hrvatskog jezika pa i vlastitih pjesama, a Jasna Horvat privukla je posebnu pozornost učenika PPT predstavljanjem knjige bajki. Nakon razgovora o književnosti u današnjoj nastavi, Kruno Štrk i Sanja Hajduković uz gitaru su izveli na engleski prevedene pjesme Tina Ujevića, Luke Botića, Arsena Dedića, ali i Boba Dylana. Nakon što je ravnateljica Anna Gojtan autorskom nastupu u školskoj knjižnici troje književnika izrekla veliku zahvalu za donošenje najslasnijih književnih delicija, uslijedile su i kulinarske delicije, pa su tako učenici Srednje strukovne škole Đakovo i HOŠIG-a predstavili hranu koju su pripremili u okviru prijepodnevne MasterChef radionice kuhanja. U sklopu glazbenog dijela programa učenici iz Đakova izvodili su tamburaške pjesme.

Pokretač Ogranka


U slavonskobrodskoj je gradskoj knjižnici ravnateljica Ružica Bobovečki iscrpno i lapidarno opisala lik i djelo Vladimira Rema (Slavonski Brod, 1927.- Slavonski Brod, 2011.), autora 28 samostalnih knjiga, tisuću uređenih knjiga i cijelosnih biblioteka, osnivača i ogranaka MH 1971. u Brodu i Vinkovcima. Vladimir Rem autor je kulture Slavonije, a tinovstvo, šokaštvo, kazališni rad u Vinkovcima te poslijeratno punjenje zavičajnih novina serijama baštinskih priloga označavaju samo dio njegova doprinosa. Bio je pokretač prvog uopće postojećeg Ogranka DHK, naziva Sekcija DHK Vinkovci 1981. koji 1986. mijenja ime u Sekcija DHK za Slavoniju i Baranju. Godine 1986. također je pokrenuo Pjesničke susrete u Vinkovcima koji poslije rata prelaze u Drenovce, a s vremenom su postali druga najstarija pjesnička manifestacija u Hrvatskoj. Pjesnici Ivan Slišurić, Toni Bartek i Mirko Ćurić te Ružica Vlahović - uz Gorana i Paulu Rem govorili su o osobnom i poslovnom utjecaju svog prijatelja, mentora, oca i djeda Vladimira Rema. Također je predstavljena pjesma "Šalom" Ivana Slišurića, koja je za prigodu programa bila prevedena na hebrejski jezik, a uglazbljene pjesme Vladimira Rema izveli su The Joco i Sanja Hajduković.

Nekoliko stotina posjetiteljica i posjetitelja tih DHK-ovih programa osvjedočilo se širokom rasponu i velikoj kontaktnosti, specifično i fotogeničnosti suvremene hrvatske književnosti, od visoke modernosti do neotradicionalnosti, a s posebnim fokusom za glazbenost, panonizam i užitak u tekstu.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

2

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

3

ODRŽANA 13. NOĆ KNJIGE

Ove se godine bavila temom - apokalipse