Dome slatki dome
VRT: PRIPREMA ZA ZIMU

Kako sačuvati biljke zimi
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
Ako imamo sijena ili slame, možemo i njima prekriti gredice da bolje sačuvamo život u tlu

Većina vrtlara voli ujesen napraviti "veliko spremanje" u vrtu, počistiti sve ostatke, počupati korijenje kelja, kupusa. brokule i duboko prekopati gredice. U biovrtu to se ne preporučuje. Ako imamo tešku ilovaču u vrtu, samo tada je dobro ostaviti tlo prekopano i nepokriveno da dobro izmrzne preko zime. Na svim ostalim vrstama tla bolje je ostaviti zemlju prekrivenu ostacima i u proljeće očistiti gredice i prebockati vilama. Ako imamo dovoljno sijena ili slame, možemo i njima prekriti gredice da bolje sačuvamo život u tlu.Izolacija


Dosta vrsta cvijeća preživjet će zimu i u vrtu, ali neke vrste su preosjetljive na hladnoću i potrebna im je pomoć da bi dočekale proljeće. Nekada nije lako odlučiti koje cvijeće sačuvati jer temperature variraju. Neke biljke možete iskopati, staviti u posudu i skloniti na zatvoreno. Idealno mjesto za čuvanje cvijeća u posudama je staklenik. U njemu će biljke biti zaštićene od mraza, a imat će dovoljno svjetlosti tokom zimskih dana. Međutim, tijekom boravka biljaka u stakleniku treba posebnu pažnju obratiti na prozračivanje. Ako nemate staklenik ili plastenik, posude s cvijećem možete staviti na prozorske daske garaže, podruma ili u stubište. Bitno je da to cvijeće u posudama ima dovoljno svjetlosti, suhu sredinu i da je na temperaturi malo iznad smrzavanja. Neke biljke potrebno je omotati odgovarajućim materijalom kako bi preživjele hladnoću. Jedna od njih je banana, koju je potrebno zapakirati u slamu ili sličan materijal. Kada se radi o zaštiti penjačica ili puzavica, fokusirajte se na donji dio biljke koji je bliži tlu.

Prazne gredice pognojite u tankom sloju svježim ekološkim konjskim gnojivom pomiješanim sa slamom, a one na kojima ima još povrća (salata, špinat, poriluk, mrkva, cikla...), pospite vrtnim kompostom. Stajnjak treba prekriti lišćem (breze, topole, ginka, lijeske), također u tanjem sloju kako bi se brže razgradilo, ponegdje dodajući sjeckano granje, vrtni kompost i pokošenu travu, kako bi se stvorio rastresit sloj, što će ubrzati proces kompostiranja. Lišće breze liječi tlo i brzo se razlaže, te stoga svagdje treba dodati bar jedan dio brezina uz dodatak i drugog lišća. Najbolje je koristiti mješavinu različitog lišća, koje će biti mješavina različitih mineralnih komponenti.

Gredice


Slaganjem smeđih i zelenih dijelova direktno na zemlji ubrzava se proces kompostiranja, pa se treba nadati da će se do proljeća pretvoriti u plodan humus. Ako se pak sve ne razgradi do početka proljetne sjetve, potrebno je bar tjedan dana prije razmaknuti svu neprerađenu organsku masu u stranu kako bi se tlo prosušilo i zagrijalo. Kao najgornji sloj koji dodatno zagrijava sve složene slojeve i štiti ih od vjetra, treba staviti prošlogodišnju slamu i završiti s pripremom gredica za hladne zimske mjesece koji su pred nama u našim vrtovima.

Nakon što smo počistili vrt od bilja koje je završilo svoj životni vijek, odlažući ga na kompostnu hrpu, krećemo s pripremom gredica za zimu. Ove jeseni zemlju u vrtu nemojte prekopavati (štihati), nego samo razrahlite biovilama. Ovaj postupak prozračivanja tla posebno se primjenjuje na teškim glinastim tlima, što će omogućiti slobodan protok veće količine oborina, ali i potreban dotok zraka.

Jasminka Knežević
Niske temperature, mraz i vjetar
Kako bi osigurali svim biljkama u vrtu prezimljavanje, nužno ih je zaštititi od svih nepovoljnih vremenskih uvjeta, bilo da se radi o mrazu, jakim vjetrovima ili o vrlo niskim temperaturama koje nerijetko mogu naštetiti rastu i razvoju biljaka

Kod trajnica kojima gornji dio odumire, na preživjeli dio stavlja se malč i učvrsti se steljom.

Zeljaste biljke
Zeljastim biljkama treba dopustiti da same odumru jer će stabljike i listovi zimi zaštititi preživjeli dio biljke, a duboki malč sporo raspadajuće organske tvari osigurati zaštitu korijenja.

Ruže
Jaki vjetrovi mogu izazvati lomljenje stabljika i smeđenje listova, stoga je prava zaštita potrebna. U krajevima gdje su zimi vrlo niske temperature, ruže prije zime, primjerice, valja zakopati.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUHINJA U TRENDU

U kuhinji se druži, objeduje i zabavlja

2

NAMJEŠTAJ U NIJANSAMA BIJELE

Savršen bijeli kauč može podići vaš prostor

3

U PROLJEĆE OBILNO CVATU U SVIM DUGINIM BOJAMA

Zahvalan i otporan jaglac cvjeta među prvima