Dome slatki dome
LIFESTYLE : BIRAJTE PRIRODNE MIRISE

Čist i svjež zrak u domu, ugodnog mirisa
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
Možete napraviti i buket različitog cvijeća pa ga objesiti naopako na zid kako bi se polako osušilo i proizvelo ugodan miris

Ako želite osvježiti zrak i ispuniti prostor ugodnim mirisom, a ne želite koristiti komercijalne osvježivače zraka, postoji nekoliko alternativnih mirisa za prostor. Raspršivač esencijalnih ulja jedna je od prirodnijih alternativa, kod koje možete svakodnevno mijenjati mirise. Najjednostavnija verzija raspršivača esencijalnih ulja je keramička zdjelica koja se napuni vodom i u koju se doda nekoliko kapi esencijalnog (eteričnog) ulja. Ispod zdjelice se nalazi svijeća koja pomaže raspršivanju mirisa, prenosi Kreni Zdravo. Također, možete pronaći smjese esencijalnih ulja uz koje dolaze štapići trske. Štapići se stave u posudicu s mirisnom smjesom te lagano otpuštaju ugodan miris. Možete koristiti i svijeće, koje su često jeftinije.Osušeno cvijeće, kao i svježe cvijeće, može dati ugodan miris vašem domu. Možete napraviti i buket različitog cvijeća pa ga objesiti naopako na zid kako bi se polako osušilo i proizvelo ugodan miris. Kada ogulite naranču ili mandarinu u hladne zimske dane, koru možete staviti na toplu peć ili radijator. Time će se ona isušiti, ali i pružiti ugodan citrusni miris.

Ipak, neki osvježivači zraka mogu biti štetni za zdravlje te proizvesti tegobe kao što su migrenske glavobolje i poteškoće s disanjem. Članak objavljen 2017. godine u časopisu Building and Environment upozorava da i minimalno izlaganje osvježivačima zraka može izazvati migrenske glavobolje, poteškoće s disanjem, napade astme ili dermatitis. Doticaj osvježivača zraka s kožom može pak izazvati svrbež i crvenilo. Proizvođači osvježivača zraka najčešće nisu dužni deklarirati sve sastojke u proizvodu. Ipak, obavezno pročitajte deklaraciju prije kupnje. Jedan od sastojaka koji se smatra najštetnijim jest grupa spojeva pod nazivom ftalati. Nalaze se u različitim proizvodima, kao što su parfemi i osvježivači zraka. Osvježivači zraka često sadrže lako hlapljive organske spojeve koji se ispuštaju u zrak. Radi se o organskim spojevima koji prelaze u paru na sobnoj temperaturi. Smatra se da opetovano izlaganje ovim kemikalijama može izazvati zdravstvene probleme.

Tanja Kvorka
Prirodni osvježivači
Prirodni osvježivač možete izraditi od šalice vode, 2 velike žlice medicinskog alkohola i 15-20 kapljica esencijalnog ulja po vlastitom izboru. Možete kombinirati i više ulja (čempres, eukaliptus, lavanda, limun, kadulja, sandalovina). U bočici s raspršivačem pomiješajte sve sastojke. Dobro protresite i vaš osvježivač spreman je za upotrebu. Budući da esencijalna ulja imaju tendenciju plutati na površini, uvijek protresite bočicu s raspršivačem prije upotrebe. Prirodni osvježivači zraka će se kraće zadržavati u zraku od kupovnih, pa ih koristite malo češće.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUHINJA U TRENDU

U kuhinji se druži, objeduje i zabavlja

2

NAMJEŠTAJ U NIJANSAMA BIJELE

Savršen bijeli kauč može podići vaš prostor

3

U PROLJEĆE OBILNO CVATU U SVIM DUGINIM BOJAMA

Zahvalan i otporan jaglac cvjeta među prvima