Dome slatki dome
DIZAJN: NEKA UŽIVAJU SVA OSJETILA

Boje, materijali, svjetlosni efekti
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
S osobitom pozornošću odaberite fine, ugodne i meke tkanine i materijale

Stil opremanja, vrsta primijenjenih materijala, način osvjetljenja i drugi važni detalji uspješno pojačavaju prostorne doživljaje. Opći osjećaj uživanja u prostoru ostvaruje se aktivnim sudjelovanjem svih naših osjetila. Interakcijom opipa, vida, sluha i okusa doživljavamo prostor na osobite, vrlo individualne načine.Stvaranje dojma


Boje, materijali i svjetlosni efekti pojačavaju kvalitetu ugođaja u interijeru i čine kompleksnu cjelinu, koju vizualno doživljavamo kao ugodan, opuštajući, dinamičan, elegantan, raskošan ili razigran ambijent. Dekorativni detalji aktivno sudjeluju u stvaranju konačnog dojma. Vizualni efekti jedni su od najvažnijih u stvaranju ukupnog dojma, jer osjet vida stvara primarne dojmove, koji se upotpunjuju ostalim osjetilima. Osjećaj finoće i mekoće pojačava osjećaj ugode i uživanja, stoga osobito pomno odaberite tkanine i materijale.

Zvučni efekti u prostoru, odabranom vrstom glazbe, oplemenjuju prostor i naglašavaju dimenziju koja se ne može spoznati vizualnim osjetilima. Zvuk na osobit način ispunjava prostor i aktivno sudjeluje u stvaranju konačnog ugođaja. Nevidljiva, ali osjetna kvaliteta prostora kreira se i mirisima, koji ga obogaćuju, naglašavaju, stvaraju asocijacije i bude sjećanja.

Svijeće i ulja


Prostor osvježite i ispunite mirisnim svjećama, eteričnim uljem, koje se ulije u specijalne posude i zagrijava plamenom ili upotrijebite električne osvježivače, koji uključivanjem u struju prostorom šire odabrani mirisi. Osobito osvježenje prostora postiže se uvođenjem pririodnog bilja i cvijeća, koje osim mirisno obogaćuje prostor i vizualno. Vrhunski okusi uz vrhunski dizajn i opremu prostora pravo su zadovoljstvo. Dekoracije voćem odličan su način aktivnog sudjelovanja namirnica u stvaranju estetskih vrijednosti i uvođenja osjeta okusa u doživljaj prostora.
Jasminka Knežević
Dizajn: neka uživaju sva osjetila

Okusi u kuhinji
Potpuno uživanje u prostoru omogućit će osjet okusa u konzumiranju ukusne hrane ili uz čašu kvalitetnog vina. Hrana je oduvijek vezana uz uživanje, a kada se to događa u interijeru u kojem mogu uživati i ostala osjetila, događaj je vrhunski. Osjet okusa i doživljaj interijera osobito su važni u kuhinjama i blagovaonicama, ali i u dnevnim boravcima u kojima se hrana povremeno konzumira.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana