Sport
BIJELO-PLAVI LOV NA “KAPITALCA”

Boto ima moto:
Najbolje ili ništa
Objavljeno 6. prosinca, 2023.
Ako bi Portugalac postao sportski direktor kluba, značilo bi to velike promjene u Osijeku

Uzbudila se osječka nogometna javnost nakon što je na tribinama Opus Arene u društvu klupskih čelnika viđen Portugalac Jose Boto, koji bi mogao biti izbor osječkog kluba za novog sportskog direktora.Opet napadamo


Predsjednik Ferenc Sakalj, čini se, opet je odlučio krenuti u ofenzivu, slično kao i u ljeto 2020., kada je na klupu doveo Nenada Bjelicu. Potencijalni angažman Bota daleko je više od pukog popunjavanja praznog mjesta sportskog direktora, ako bi se taj dolazak ostvario to bi bila vrlo jasna poruka čelnika NK Osijek.

Poruka i izjava u kojoj stoji - opet napadamo. Godinu i pol dana Osijek je tapkao u mjestu. Česte promjene trenera, lutanja na planu sportske politike, silni odlasci igrača, pa dolasci koji nisu uspjeli pokriti praznine na pravi način, svlačionica opterećna skupo plaćenim igračima iz kojih se teško izvlači strast i ambicija. Sve to malo-pomalo dovelo je do sve većeg iskazivanja navijačkog nezadovoljstva. Uprava se našla na ciljniku, a onda je Sakalju valjda dozlogrdilo, pa se jedno jutro probudio i opet odlučio sve okrenuti naglavačke. Ugled koji Boto uživa u nogometnom svijetu teško je spojiti s pričama koje smo od čelnika osječkog kluba slušali u posljednje vrijeme. Taj čovjek sigurno neće raditi s ograničenjima budžeta koji su si zadali na početku ove sezone na Opus Areni, zbog kojih ljetni prijelazni rok nije donio očekivani prosperitet. U ovom trenutku još uvijek pravimo račun bez krčmara, jer Osijek u akciji angažmana Portugalca nije bio sam. Boto je bio u kombinacijama za ulogu sportskog direktora poljskog prvaka Rakowa, ali oni su u međuvremenu pronašli drugo rješenje. U svakom slučaju, dovoljno je intrigantno što su mađarski vlasnici odlučili krenuti u takav aranžman. Boto je nedvojbeno čovjek satkan od velike ambicije. O tome će dovoljno reći podatak da je grčki PAOK napustio jer te sezone nije osvojen ni jedan trofej. Nema dvojbe kako takav tip čovjeka Osijeku itekako treba, a vrlo je sposoban u važnom poslu koji Osijek sad želi započeti - izgradnji nove momčadi. Ne samo zbog lova na trofeje nego i zbog ukupne atmosfere, koja bilježi silaznu putanju zbog rezultatskih muka kroz koje momčad prolazi.

Uzbudljivo putovanje


Bota prati glas velikog lovca na talente, a to je nešto što je Osijeku nasušno potrebno. Odjeknuo bi taj transfer u nogometnom svijetu, Osijek bi odjednom iskočio u prvi plan jer takav tip ne trpi prosječnost. Zato nije ni čudno što je povezivanje Bota s Osijekom itekako potaknulo maštu navijača bijelo-plavih. Ako bi Portugalac odlučio pružiti ruku Ferencu Sakalju i prihvatiti se posla na Pampasu počelo bi jedno vrlo uzbudljivo putovanje za NK Osijek. To bi, vjerojatno, značilo novi zaokret i u financijskim okvirima, ali prije svega u izraženijoj ambiciji da se nakon sedam godina ulaganja napokon napravi taj posljednji iskorak - osvajanje nekog trofeja ili ostavljanje ozbilljnijeg traga na europskoj sceni. Boto dolazi iz nogometnog svijeta daleko više kvalitete od one u kojem Osijek sada živi, pa bi na Opus Arenu trebao donijeti drukčija promišljanja i ideje. Ostaje samo pitanje hoće li NK Osijek biti sposoban na pravi način pratiti njegovu energiju i ambiciju. Portugalčev moto je: "Najbolje ili ništa." I već on govori dovoljno o njemu, pa je nepotrebno nabrajati njegova velika dostignuća na planu pronalaženja talenata koji su poslije izrastali u velike zvijezde. Iskreno, dobro ćemo se uštipnuti ako Portugalac uskoro sjedne ispred nas u dvorani za press-konferencije na Opus Areni i bude službeno predstavljen kao novi sportski direktor. Značilo bi to samo jedno, NK Osijek iskazuje jasnu ambiciju za povratak pod svjetla reflektora. Logika je uvijek nalagala da prvo moraš uložiti kako bi zaradio, a Osijek je u posljednje vrijeme skrenuo s tog puta, no s Botom na čelu lako bi se na njega mogao vratiti.

Ostaje još samo jedna “sitnica”, da Osijek potpiše s Portugalcem njegov dolazak u Slavoniju.

Dalibor Keler
FIOLIĆ PROPUŠTA VARAŽDIN?
Taman trener Zoran Zekić nešto smisli, a onda mu to zbog “više sile” padne u vodu. Očajnički pokušava ubrzati svoj vezni red, a rješenje je pronašao, među ostalima, u Ivanu Fioliću. No Osijekov veznjak ozlijedio je rame u sudaru s Ramonom Mierezom u susretu s Rijekom, pa je veliko pitanje hoće li biti spreman za nastup u Varaždinu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana