Sport
DOPUNJENO IZDANJE STOJINA DOKUMENTARCA

Vinkovčani se još jednom prisjetili 1999. i onog nesretnog finala Kupa
Objavljeno 5. prosinca, 2023.
Večer prije utakmice osmine finala Kupa Hrvatske u kojoj je Cibalia čekala Rijeku, u prepunoj dvorani vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske prikazan je dopunjeni dokumentarni film “Pomrčina Rabuzinova sunca” autora Darka Stojanovića Stoje, istinskog fana Cibalije. On je 1999. godine bio toliko razočaran nakon finala Kupa, u kojem su cibalijaši izgubili od Osijeka, prema ocjeni Vinkovčana potpuno nezasluženo, da je o toj utakmici odlučio snimiti dokumentarac. Film je nastao prije 12 godina, no sada je dopunjen novim saznanjima i detaljima. Primjerice, glavni sudac finala 1999., Reno Sinovčić, sudio je i polufinale između Slaven Belupa i Osijeka, u kojem je Slaven, prema ocjeni autora i sugovornika, također oštećen. Osječani su te, 1999. godine u finalu pobijedili Cibaliju nakon preokreta sa 2:1, a glavnu ulogu u nastavku imao je sudac Reno Sinovčić. Cibaliji je, prema mišljenju njezinih fanova, oduzet trofej Rabuzinovo sunce, a mnogi se slažu kako je to bila jedna od najkontroverznijih utakmica u hrvatskoj nogometnoj povijesti. U filmu sami akteri iz Cibalije i Osjeka izjavljuju kako je slavonsko finale obilovalo lošim sudačkim odlukama, sve na štetu Cibalije.

Na promociji novog izdanja dokumentarca “Pomrčina Rabuzinova sunca”, uz predsjednika vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske i autora Darka Stojanovića Stoje, sudjelovali su i bivši nogometaši Cibalije i sudionici finala Kupa Mario Lučić, Mladen Bartolović i današnji sportski direktor Rijeke Darko Raić Sudar. Svi su bili jednoglasni kako im je to finale jedan od najgorih trenutaka u karijeri.

Darko Srojanović Stoja rekao je kako je dopunjeni dokumentarac samo podsjetnik na nešto što je bilo prije gotovo 25 godina, te je pojasnio kako je prvi dio filma nastao 2012., a da su sada dodali jedan dio jer su došli do nekih novih saznanja.

- Netko će možda protumačiti da je ovaj film protiv NK Osijek ili Rene Sinovčića, no posvećen je i zapravo upire prstom u sustav, koji je najveći krivac za ono što se događalo. Zbog svih tih loših situacija u nogometu naše tribine uglavnom zjape prazne... M. F.
Možda ste propustili...

BAKLJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024.

Upaljen olimpijski plamen u drevnoj Olimpiji

OSJEČANIN U POLUFINALU EUROPSKOG PRVENSTVA

Pratljačić nokautirao Crnogorca, sa Srbinom za finale

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana