Novosti
STRADALI RADNIK STABILNO, NEMA UGROZE ZA ZDRAVLJE GRAĐANA

Kožić Tomaševiću: Primi se posla oko Jakuševca
Objavljeno 5. prosinca, 2023.
Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić poručio je gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću da je dosta politiziranja i neka se prihvati posla jer mu je žao što se morala dogoditi nesreća na Jakuševcu kako bi se to pitanje gurnulo u prvi plan. Time je reagirao na Tomaševićeve izjave, koji je rekao kako Grad traži da budući centar za gospodarenje otpadom bude samo za Zagreb i da ne bude zajednički sa Zagrebačkom županijom, jer je upravo to jedan od razloga zašto se 20 godina nije izgradio. "S obzirom na to da smo u ovoj priči mi manji partner, mogu reći da su nam ruke vezane, iako smo više puta s Tomaševićem pokušavali razgovarati na temu otpada", rekao je Kožić. Kaže da je "prozivati Zagrebačku županiju, koja je napravila sve što je bilo u njezinoj moći i nadležnosti, uistinu ispod svake razine".

"Već vrlo niske koncentracije kemijskih spojeva imaju neugodan miris i izazivaju zabrinutost građana, koji ga osjete i prije nego instrumenti, no nema ugroze za ljudsko zdravlje, osim nelagode", izvijestila je u utorak Jasna Bošnir iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ). Pozvala je da svi koji osjete teškoće smanje aktivnosti na otvorenome, a u slučaju povećanih teškoća upitaju za savjet obiteljske liječnike.

Na konferenciji za novinare Tomašević je pak izvijestio da je posjetio ozlijeđenog radnika, čije je stanje stabilno i izvan je životne opasnosti, te je izrazio žaljenje i ponudio pomoć. I on je naveo da dodatna mjerenja u utorak i dalje pokazuju kako su koncentracije plinova daleko ispod dopuštenih vrijednosti, iako je svjestan da je u gradu i dalje neugodan miris. U utorak ujutro je otpad odložen na dio plohe gdje nema zabrane odlaganja. Gradonačelnik Tomašević je rekao kako za zatvaranje Jakuševca prvo treba izgraditi centar za gospodarenje otpadom u Resniku. Poručio je i kako Grad ne želi da se izgradi zajednički centar sa Zagrebačkom županijom. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana