Osijek
TAMBURAŠKA ŠKOLA KULTURNO-UMJETNIČKOG DRUŠTVA “JOSIPOVAC”

Druženje s tamburama i notama kvalitetno je provedeno vrijeme
Objavljeno 6. prosinca, 2023.
Petnaestero je mladih Josipovčana steklo nove glazbene vještine i znanja kroz Kulturno-umjetničko društvo "Josipovac" koje je uspješno ostvarilo projekt "Tamburaška škola". Proteklih je deset mjeseci trajala Tamburaška škola pod pokroviteljstvom Grada Osijeka u području kulturno-umjetničkog stvaralaštva i kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Osijeka za 2023. godinu.

- Ciljali smo na djecu koja su na edukativnim radionicama usmjeravana prema glazbi, radionice su bile sadržajno takve da potiču približavanje kulture u obliku ostvarivanja dostupnosti kulturnog sadržaja i njihovo osposobljavanje za pozitivan pristup kulturi. Odgajanjem kvalitetnog tamburaškog kadra kroz okupljanje, školovanje i usavršavanje djece potičemo kulturno stvaralaštvo i njegovanje tradicije u tamburaškoj glazbi. Kroz Tamburašku školu polaznicima je omogućeno stjecanje i vještina za solističko ili grupno sviranje svih tamburaških instrumenata, uz samu praksu sviranja polaznici uče note te ostale dijelove teorije glazbe, dinamike i agogike - kaže voditelj projekta Marko Perković.

Uz teoriju glazbe i konkretno sviranje tambure polaznici su usvojili znanja o tradiciji i tradicijskim glazbenim instrumentima, ali i o umjetničkoj tamburaškoj glazbi kao sve priznatijoj. Kroz projekt nabavaljeno je tradicijsko glazbalo i glazbena oprema.

- Stručni je suradnik u provedbi projekta Josip Živčić, mag. mus., učitelj tambure, a u projektnom su timu bili i volonteri Ivana Klasić, Danijela Papp, Suzana Smiljan, Tihomir Horvat i Tomislav Varžić. Zahvaljujem gradonačelniku Ivanu Radiću i gradskoj upravi što su podržali naš projekt, kao i stručnom suradniku Josipu Živčiću, volonterima i korisnicima projekta na suradnji. Uistinu smo zadovoljni što smo privlačenjem djece oko josipovačkog Kulturno-umjetničkog društva ojačali njegov kapacitet, a pridonosimo poboljšanju kvalitete života građana - ocijenio je Marko Perković. D. Pejić

Darko Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRED KBC-OM POSTAVLJENA PRVA OD PET KOMUNIKACIJSKIH PLOČA

Olakšana komunikacija djeci s
govorno-jezičnim poteškoćama

2

LARVICIDNI TRETMANI

Grad Osijek u borbu protiv komaraca opet zajedno sa susjedima

3

POGLED KROZ KLJUČANICU: DAN ZA SREDNJOŠKOLCE NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Studiranje nije samo polaganje ispita nego i brojne aktivnosti u udrugama