Osijek
SAT POVIJESTI

O obrani Osijeka, da se ne zaboravi
Objavljeno 6. prosinca, 2023.
U povodu obilježavanja Dana obrane Osijeka, u utorak, 5. prosinca, u prostorijama Gradske četvrti Industrijska četvrt, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i predsjednik UHDDR-a OBŽ-a Josip Talapko održao je predavanje učenicima 8.a razreda OŠ "Dobriša Cesarić" pod nazivom "Da se ne zaboravi - 5. prosinca, Dan obrane grada", u organizaciji Udruge za promicanje vrijednosti Domovinskog rata Bolji Osijek - Želimo.

Bio je to sat povijesti o temi koja nije obrađena u školskim udžbenicima, pa su učenici imali priliku iz prve ruke doznati detalje o herojskoj obrani nepokorenog grada Osijeka.

- Nakon pada Vukovara glavnina neprijateljskih snaga krenula je prema Osijeku, a da bi dobili dubinu i širinu za napad, najprije su morali očistiti bokove te su krenuli u dva smjera. Jedan je bio prema Otoku, Komletincima i Nijemcima, a drugi prema Laslovu, Antunovcu i Ernestinovu. Iz njihovih se najava moglo zaključiti kako će u Osijek ući za nekoliko dana, međutim, došlo je do posve drukčije situacije. Kako se koncepcija JNA u strateškom smislu oslanjala na tzv. presijecanje i svladavanje, prostor koji su namjeravali osvojiti trebalo je presjeći na nekoliko dijelova. Najprije vinkovački s Komletincima, Otokom i Nijemcima, ali u tome nisu uspjeli. Drugi je dio snaga napao i okupirao Laslovo, a nakon toga šanse nisu imali ni Antunovac i Ernestinovo te su nakon njihove okupacije početkom prosinca počela prva ispitivanja obrane Osijeka. Naše su snage branile crtu koja je bila dugačka 20-30 kilometara, a na raspolaganju smo imali oko 10.000 branitelja. Ideja neprijatelja bila je presjeći grad na nekoliko dijelova. Lijevo krilo držala je tenjska satnija, a desno snage s Juga 2 i 106. brigada, koje su držale i obranile položaje u Nemetinu. Poslije Nemetina najveća koncentracija njihovih snaga i udara bio je Ivanovac. Tu su obranu pojačale snage HOS-a i 101. zagrebačke brigade. Da su uspjeli probiti to krilo, vjerojatno bi se poljuljala čitava obrana Osijeka, no poslije 5. prosinca, kada je poginulo 16 branitelji na položaju Rosinjača, više nisu intenzivno napadali Osijek te se smatra kako je upravo toga dana Osijek i obranjen - ispričao je umirovljeni pukovnik Talapko. I. Alilović
Možda ste propustili...

GRADSKA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA OSIJEK

“Gibajmo do Knjižbe”, ondje se održava Festival jezika

ROĐENDAN PD-A SV. JOSIPA

Sv. Augustin: Tko pjeva, dvostruko moli

U KLOVIĆEVE DVORE S KULTURNIM CENTROM

Djela Ivana Meštrovića očarala su i Osječane

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INVALIDU IZGORIO STAN, POMAŽU MU SUGRAĐANI

U pomoć Heleru priskočili su poduzetnici i kohortaši

2

ZANIMLJIVA NAGRADA NA JEDNOM OD OSJEČKIH KVIZOVA

Hipokrasni kirurzi putuju u Sarajevo

3

SUVENIR OPĆINE BILJE JE “PUN TRBUH”

U godinu optimistično, s puno stranaca, bez napornih komaraca