Osijek
ROBOTIČKA OLIMPIJADA

Srebrni robotičari stigli u Josipovac iz daleke Paname
Objavljeno 6. prosinca, 2023.
Učenici puno naučili u programiranju i inženjeringu, uz druženje s djecom iz cijelog svijeta

Na prestižnom svjetskom robotičkom natjecanju World Robot Olympiad 2023., koje se ovoga studenoga održalo u Panami, i grad Osijek imao je svoje predstavnike!Iz Osnovne škole Josipovac izvijestiti su kako su bili, drugu godinu zaredom, sudionici Svjetske robotičke olimpijade. Učenici Filip Udovčić, Linda Stojković, Josip Loinjak i Roko Bugarin, u pratnji mentora Željka Udovčića i ravnateljice Vlatke Mihaljević, boravili su u Panami dvanaest dana, gdje su se natjecali u kategoriji Robomission, dobna skupina Elementary. Zauzeli su 14. mjesto ukupnog poretka te osvojili srebrno priznanje.

- Kako bi došli u Panamu, naši su učenici u lipnju ove godine na nacionalnom natjecanju u Samoboru osvojili prvo mjesto. Prije toga su sudjelovali na više prestižnih natjecanja (First Lego League, CUAV, UAV & Robotics Show 2023., Croatian Makers Liga, Hrvatska Logo Liga) među kojima je i prošlogodišnja Olimpyada u Dortmundu - ponosno iznosi ravnateljica Mihaljević.

- Hrvatski robotički savez pozvao nas je na Svjetsko natjecanje World Robot Olympiad, a kako bismo došli do WRO-a, naporno smo vježbali svakodnevno u školi te smo zbog toga u ukupnom poretku bili 14. od ukupno 83 ekipe i osvojili srebrno priznanje. Prvog smo dana natjecanja doživjeli nekoliko nezgoda koje smo uspješno prebrodili timskim duhom i radom te podrškom našeg mentora Željka i ravnateljice Vlatke, te smo drugi dan briljirali. Osim turbulentnog natjecanja, razgledali smo Panamu i Panamski kanal i bilo nam je predivno - otkriva nam učenica Linda.

- Učenici su ovom prigodom puno toga naučili u programiranju i inženjeringu, ali možda još važnije i družili su se s djecom iz cijelog svijeta. U konačnici smo postigli jako lijep rezultat, a odlučivale su nijanse. Bit je u tome što smo s ovom generacijom počeli raditi robotiku u drugom i trećem razredu, sada su oni peti, odnosno šesti razred. Ovo je rezultat kontinuiranog rada, jer u to se ne može uskočiti tek tako - smatra mentor Udovčić. On je ujedno i predsjednik josipovačke udruge C.H.A.O.S., koja je, očekivano, informatičko-robotičke profilacije i dala je svoj logistički doprinos.

Iz ovih rezultata i obostrane suradnje javlja se i toliko željena masovnost - na robotiku u josipovačku školu, što u mlađoj što u starijom grupi, ide tridesetak učenika.

- Zahvaljujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Gradu Osijeku, koji su nas financijski podržali kako bismo uspjeli otići u daleku Panamu, a našim učenicima iskrene čestitke - zaključno će ravnateljica Mihaljević.

Uz OŠ Josipovac na ovom su natjecanju sudjelovale još tri ekipe iz Hrvatske.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

KNJIŽNICA CENTRA ZA KULTURU ČEPIN

Radionice za djecu s 3D olovkama

SUBVENCIJE KAMATA NA STAMBENE KREDITE

Uvjet - da korisnik radi i živi u OBŽ-u

GRADONAČELNIK ISPUNIO OBEĆANJE

Azilu za pse umjesto tri sada 17 kilovata snage

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

INVALIDU IZGORIO STAN, POMAŽU MU SUGRAĐANI

U pomoć Heleru priskočili su poduzetnici i kohortaši

3

SPORAZUM IZMEĐU GRADA OSIJEKA I EKONOMSKOG FAKULTETA

Studenti na praksu
u gradsku upravu