Ekonomija
OBLIKOVAT ĆE NAŠU BUDUĆNOST

Moguć je rapidan porast novih tehnologija u 2024.
Objavljeno 6. prosinca, 2023.

Tehnološki krajolik neprestano se razvija i napreduje, stoga nije iznenađenje vidjeti rapidan rast novih industrija. Prostorno računalstvo je razmjerno širok pojam koji uključuje tehnologije poputproširene stvarnosti (AR), virtualne stvarnosti (VR) i miješane stvarnosti (MR). Navedene tehnologije imaju potencijal revolucionizirati način na koji komuniciramo sa svijetom oko nas, a već se određeno vrijeme koriste u raznim industrijama, uključujući industriju videoigara, medicine i proizvodnje. Ističu to između ostalog analitičari Freedom Finance Europe koji ujedno donose i svoja predviđanja o tehnologijama koje bi mogle oblikovati našu budućnost.- Američki tehnološki div Apple, prema raznim napisima, ulaže velika sredstva u prostorno računalstvo i "po kuloarima" se priča kako razvija vlastite AR/VR slušalice. Ako Apple uspije u svom naumu i plasira ovaj proizvod na tržište, to bi moglo potaknuti novi val interesa za prostorno računalstvo i dovesti do razvoja novih industrija i pojave novih oblika poslovanja. Možda su upravo ova "šuškanja" razlog zašto je prostorno računalstvo postalo jedno od područja koje privlači sve veću pozornost. O tome svjedoči i Appleovo predstavljanje Apple Vision Pro, prvog prostornog računala. Predviđeno za puštanje u prodaju 2024. godine, ovo novo čudo tehnologije ima za cilj neprimjetno povezati digitalni sadržaj s fizičkim svijetom predstavljanjem potpuno trodimenzionalnog korisničkog sučelja kojim upravljaju oči, ruke i glas korisnika. Ovo je važan korak prema budućnosti u kojoj će digitalna interakcija biti sveobuhvatnija i intuitivnija, ističu iz Freedoma.

Dodaju također da nešto što ne može proći ispod radara je infrastruktura električnih vozila (EV) koja pokazuje znatan rast posljednjih nekoliko godina.

- Na primjer, predviđa se da će tržište infrastrukture punjača električnih vozila za prijevoz teških tereta 2024. godine vrijediti nešto manje od 7,4 milijarde američkih dolara. Osim toga, stručnjaci očekuju da će do 2030. potražnja za energijom za punjenje električnih vozila doseći 53 milijarde kWh, što upozorava na snažan zamah i konstantan rast ovog sektora. Uz prostorno računalstvo i EV infrastrukturu, postoji niz drugih industrija koje bi mogle slijediti nagli razvoj u tim razmjerima. Web3, nova vizija interneta temeljena na blockchain tehnologiji, jedan je od primjera potencijalnih uspješnica. Web3 ima potencijal pokrenuti revoluciju u mnogim industrijama, pogotovo u financijama, društvenom umrežavanju i već spomenutim videoigrama. Kvantno računalstvo, za koje upućeni tvrde da je budućnost tehnologije, bi također moglo potaknuti razvoj mnogih industrija uključujući proizvodnju lijekova, znanost o materijalima i financije. Još jedan potencijalni procvat možemo vidjeti u sintetičkoj biologiji, polju biološkog inženjerstva koje omogućuje stvaranje novih i korisnih bioloških sustava. Razvoj sintetičke biologije bi zahvatio te promijenio iz temelja medicinu, poljoprivredu i energetiku, navode iz Freedoma. Z.Rupčić
Odvagnuti prije odluke o ulaganju
- Investitori zainteresirani za nove industrije i industrije u nastajanju trebali bi pažljivo odvagnuti prije donošenja bilo kakve odluke o ulaganju. Taj tip ulaganja donosi mnoge nestabilnosti i rizike, ali, s druge strane, mogu ponuditi visoke povrate ulagačima koji su spremni preuzeti rizik. Međutim, uspjeh svake industrije ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući tehnološki napredak, prihvaćenost na tržištu, regulatornu podršku i mnogim drugim. Stoga je u današnjem promjenjivom tehnološkom krajoliku važna konstantna informiranost i prilagodba novim uvjetima, navode iz FreedomFinance Europe, međunarodnog online posrednika koji upravlja investicijskom platformom Freedom24.

Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana