Novosti
SVAKA ŠESTA OSOBA ŽIVI S NEKIM OBLIKOM INVALIDITETA

Osobe s invaliditetom posao traže više od dvije godine, uz diskriminaciju
Objavljeno 5. prosinca, 2023.
Čak 42 posto tvrtki nema nikakve mjere za vođenje politike raznolikosti na radnom mjestu

Gotovo 16 posto svjetske populacije, ili čak svaka šesta osoba, živi s nekim oblikom invaliditeta. Društvo ih često stigmatizira, teže se uklapaju u zajednicu, a položaj na tržištu rada otežan im je na razne načine.Kako bi otkrili kako na položaj osoba s invaliditetom gleda šira javnost, poslodavci, ali i same osobe s invaliditetom, platforma MojPosao u suradnji s Udrugom Zamisli u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom provela je istraživanje o zapošljavanju osoba s invaliditetom i osoba s teškoćama u razvoju.

Dok većina ispitanika opće populacije posao nađe unutar pola godine, time se može pohvaliti samo 30 posto osoba s invaliditetom. Više od godinu dana posao je tražilo 16 posto ispitanika opće populacije i čak 54 posto osoba s invaliditetom. One se često susreću s različitim oblicima diskriminacije. Čak 44 posto ih se osjeća na neki način diskriminirano na većini natječaja za posao. Tek svaka peta osoba s invaliditetom uglavnom se ne osjeća diskriminirano. Osjećaj diskriminiranosti ipak opada s nalaženjem poslodavca. No i dalje ih se, na radnom mjestu, 45 posto osjeća diskriminirano. Kao izvor diskriminacije podjednako navode kolege, nadređene i samu upravu tvrtke. To ne iznenađuje jer svaka deseta osoba bez invaliditeta (9 %) smatra da su osobe s invaliditetom privilegirane. No brojni ispitanici koji sada nemaju u svom timu osobu s invaliditetom kažu da im to ne bi smetalo (76 %), a 21 posto priznaje da bi im na početku to bilo čudno, ali bi se priviknuli. Samo tri posto kaže kako ne zna bi li se ikada naviknulo. Velika većina ispitanika s invaliditetom izjavila je da je u kolektivima u kojima se njeguju kolegijalnost i pomaganje (92 %). I dok ih većina zatraži pomoć kolega, čak ih 50 posto ističe kako vode računa da ne pretjeraju, te pomoć traže samo kada im je prijeko potrebna. No važno je znati kako 27 posto osoba s invaliditetom pomoć ne traži - iako bi im ponekad bila dobrodošla.

Većina ispitanih tvrtki (69 %) ne zapošljava osobe s invaliditetom. U 46 posto onih koje to čine invaliditet je vidljiv, 23 posto ima zaposlenika s vidljivim, ali i nevidljivim invaliditetom, a 31 posto je tvrtki gdje rade osobe čiji invaliditet nije vidljiv. Zabrinjavajuće je što 42 posto tvrtki nema nikakve mjere za provođenje politike raznolikosti na radnom mjestu, a u još 42 posto uopće se ne razmišlja o zapošljavanju osobe s invaliditetom. Samo 16 posto ima razvijen taj sustav.

Istraživanju su pristupila 183 ispitanika s invaliditetom, više od 250 ispitanika bez invaliditeta i više od 40 organizacija.

Igor Bošnjak
50

posto ispitanika smatra da osobe s invaliditetom još uvijek nisu ravnopravne na tržištu rada

SAMOZAPOŠLJAVANJE NIJE PRIORITET
Kada je riječ o samozapošljavanju, o tome nikada nije razmišljalo 50 posto osoba s invaliditetom koje imaju posao, a 36 posto ih je razmišljalo o tome, ali bez nekog stvarnog plana. Samo je manji broj ispitanika već otvorio svoj obrt ili tvrtku (4 %), a 9 posto to planira učiniti u skoroj budućnosti. Slična je situacija kod nezaposlenih osoba s invaliditetom. Naime, 44 posto ispitanih osoba s invaliditetom ne razmišlja o samozapošljavanju, 48 posto na to je pomislilo, a samo 7 posto namjerava pokrenuti svoj posao u skoroj budućnosti.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POTPISIVANJE POVELJE O SURADNJI

“Naša Hrvatska”: Ušli i Demokrati

2

STRANKA ZELENA ALTERNATIVA - ODRŽIVI RAZVOJ HRVATSKE (ORaH)

Puno prostora za zelene politike

3

BIVŠI ZASTUPNIK

Preminuo političar Nikola Vuljanić