Novosti
TROJE OZLIJEĐENIH U ODRONU NA ODLAGALIŠTU JAKUŠEVEC

Za otpad je odgovoran Tomašević, a ne Vlada
Objavljeno 4. prosinca, 2023.

Tri su osobe ozlijeđene u novom odronu smeća na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec. To je drugi odron smeća u manje od mjesec dana.Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izvijestio je da je dovoz smeća na Jakuševec suspendiran, mjerenja ne pokazuju prekoračenja graničnih vrijednosti, te je zatražio hitan sastanak s Vladom kako bi se konačno zatvorilo to odlagalište. Istaknuo je da se još uvijek utvrđuje kako je do odrona došlo i kako je on povezan s odronom od prije tri tjedna. “Tražim hitan sastanak s Vladom da se utvrdi što se sve treba napraviti da se konačno zatvori odlagalište”, poručio je, podsjetivši da obećanja postoje 20 godina. “Mi radimo sve što možemo da ga što hitnije zatvorimo. Ali to nije samo odgovornost Grada nego i države”, poručio je gradonačelnik Zagreba uz apel da se što prije nađe zajedničko rješenje da se odlagalište zatvori i da se u Resniku napravi novi centar.

Na Tomaševićeve tvrdnje o odgovornosti Vlade odgovorio je premijer Andrej Plenković rekavši kako onaj tko preuzme odgovornost za vođenje grada mora za taj grad nešto i napraviti, poručivši time da odron otpada na Jakuševcu nije odgovornost Vlade, nego gradonačelnika i većine u zagrebačkoj Skupštini. “Kako smo došli do toga da je Vlada odgovorna? Dajte mi to samo nacrtajte, ja bih volio nekog tumača da mi to objasni. Mislim da onaj tko preuzme odgovornost za grad, mora u gradu nešto i napraviti”, rekao je Plenković. Na poziv gradonačelnika Tomaševića za hitni sastanak s temom zatvaranja tog odlagališta, premijer je odgovorio da se Vlada stalno konzultira s Gradom Zagrebom, te će mu pomoći, kao što pomaže svim gradovima.

I Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u ponedjeljak je poručilo da gradonačelnik Tomašević mora preuzeti odgovornost za operativno vođenje sustava gospodarenja otpadom, kako je to definirano zakonom. Ministarstvo je u priopćenju izrazilo duboko žaljenje zbog nesreće na Jakuševcu i reagiralo na izjavu zagrebačkog gradonačelnika “koji odgovornost za gospodarenje komunalnim otpadom na području Grada Zagreba prebacuje na Vladu, odnosno druga državna tijela kao što je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Državni inspektorat”. Ta izjava, ocijenilo je Ministarstvo, govori “o nepreuzimanju odgovornosti gradskih vlasti za obavljanje poslova i dužnosti koje su im zakonima propisane”. Nadležnost nad gospodarenjem komunalnim otpadom, što uključuje i operativno vođenje postojećih odlagališta i pripremu infrastrukturnih projekata za gospodarenje komunalnim otpadom, jasno je propisana i Zakonom o gospodarenju otpadom i Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske (PGO) već niz godina, a te se nadležnosti nisu mijenjale, napominju iz MINGOR-a.

Gradonačelnik Tomašević, poručuju iz Ministarstva, mora preuzeti odgovornost za operativno vođenje sustava gospodarenja otpadom kako je definirano zakonom, kao što to preuzimaju svi gradonačelnici i općinski načelnici u Hrvatskoj. “Događaji na odlagalištu Jakuševec u potpunosti su u nadležnosti pravne osobe koja upravlja odlagalištem, a to je u ovom slučaju gradsko poduzeće za gospodarenje otpadom Čistoća. Zatvaranje odlagališta Jakuševec ovisi o izgradnji infrastrukture za miješani komunalni otpad”, napominje MINGOR.

Dodaje da trenutno jedino Grad Zagreb Ministarstvu nije prijavio projekt izgradnje centra za gospodarenje otpadom (CGO) na području Grada Zagreba. Ministarstvo navodi i da je samo u posljednjih godinu dana ministar Davor Filipović održao četiri sastanka s gradonačelnikom Tomaševićem o gospodarenju otpadom u Zagrebu, a iznijelo je i brojčane pokazatelje o ulaganju Vlade preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i uz EU sufinanciranje, koji pokazuju da je Vlada ukupno “osigurala iznos od gotovo 27 milijuna eura za gospodarenje otpadom Grada Zagreba”. H/D.Pav.
NEMA UGROZE ZDRAVLJA GRAĐANA
Zagrebački gradonačelnik izjavio je da su dodatna mjerenja kvalitete zraka pokazala da su razine sumporovodika, amonijaka i merkaptana ispod graničnih vrijednosti, što znači da nema ugroze za zdravlje građana zbog odrona na odlagalištu Jakuševec. Dodatna mjerenja kvalitete zraka obavio je Nastavni zavod “Andrija Štampar”, koji se koristio istim uređajima kao i nakon požara u skladištu Drava International u Osijeku. Prema neslužbenim informacijama iz Državnog inspektorata, u krugu od 300 metara od mjesta urušavanja neće biti dopušteno odlaganje otpada, kazao je Tomašević.

ZATRAŽENE OSTAVKE
Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman ustvrdio je da je odron rezultat nesposobnosti gradske vlasti, te je pozvao gradonačelnika Tomislava Tomaševića, kao i direktore Holdinga i Čistoće, da odmah podnese neopozivu ostavku. Dodao je kako je oporba upozoravala da se u mješoviti komunalni otpad odlaže ono što se ne bi trebalo odlagati. Naglasio je kako je pri tjedna problem bio samo biootpad, no kako postoji saznanje da se među komunalni otpad miješa i zdrobljeni komunalni otpad. Zagrebačka podružnica stranke Most trakođer je zatražila ostavku voditelja Čistoće Davora Vića. “Jakuševečko odlagalište više nije sigurno mjesto za vlastite djelatnike i zbog takve neodgovornosti netko mora snositi odgovornost”, poručio je Most.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA U JAVNOJ RASPRAVI

Za nužne će popravke u
zgradi trebati suglasnost
vlasnika 33 posto udjela

2

VEĆA MOBILNOST, NOVI PROGRAMI, VIŠE STRANIH STUDENATA

Sveučilište u Osijeku postaje atraktivnije za studente i istraživače

3

DJELO GENERALA KREŠIMIRA ĆOSIĆA PREDSTAVLJENO U OSIJEKU

“Knjiga je poziv mladima na njihovu odgovornost za modernu hrvatsku državu”