Osijek
PROŠLOST I BUDUĆNOST U SADAŠNJOSTI

Školska avantura vremenskih putnika
Objavljeno 4. prosinca, 2023.
Vremenski stroj u predvorju škole te prigodan dekor dali su naslutiti što će se toga dana događati u školi – putovat će se u prošlost i budućnost uz Svjetski dan pretvaranja da ste putnik kroz vrijeme ili Dan putovanja kroz vrijeme.

U avanturi putovanja kroz vrijeme sudjelovali su učenici na jedanaest kreativnih i stvaralačkih radionica. Učenici, zapravo, nisu bili ni svjesni da, igrajući se, proširuju i upotpunjuju svoje znanje s redovite nastave, ponajviše iz prirodne skupine predmeta. Svoja su znanja produbili prema STEM-načelima – interdisciplinarnim pristupom učenju, kritičkim i logičkim promišljanjem, povezivanjem i kombiniranjem pojmova, rješavanjem problema, korištenjem tehnologije, suradnjom, timskim radom i principom Uradi sam. Tako su (d)oživjeli "7 minuta užasa" slijetanja na Mars, postali arheolozi – istraživači fosila, putovali u srednji vijek gdje ih je dočekao sam kralj, igrali igre kakve su igrali njihovi vršnjaci u starom Rimu ili Japanu, iz staroindijskih spisa naučili trikove računanja velikim brojevima napamet, upoznali slavlja i rituale diljem svijeta te plesali uz ritam bubnjeva, okušali se u pisanju šifriranih poruka iz različitih povijesnih razdoblja, uz film promišljali i maštali o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, posjetili Jurassic park i upoznali vrijeme otkrića različitih kemijskih elemenata. Pritom se šišarka pretvarala u fosil, sok limuna u tajno pismo, sljezov kolačić u izvanzemaljca, tangram-slagalica u dinosaura, VR naočale u prozor u prošlost, boje u kraljevski grb, vuna u mačju kolijevku, a drvene rašlje u praćku.

Ovaj je dan održan u sklopu projekta KOZMOS (Kvalitetno Obrazovanje Za Modernu Osnovnu Školu). Projekt je to vrijedan 517.207,88 EUR, od čega 85 % financiraju Island, Kneževina Lihtenštajn i Kraljevina Norveška kroz financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP), a 15 % iznosa dolazi iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

L. Prša Plazibat
Možda ste propustili...

KSENIJA ZBOŽIL (1948. - 2024.)

Posvećena kulturi, prosvjeti i športu

OKRUGLI STOL “ZDRAVA BUDUĆNOST BEZ KLORPIRIFOSA”

Pesticidi imaju dugoročne i ozbiljne posljedice na zdravlje i razvoj djece

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJEDNI SKUP NASUPROT OSJEČKE POLICIJE

Već pet mjeseci traje šutnja o ubojstvu Mihaele Berak

2

CENTAR ZA AUTIZAM

Nova će zgrada Centra biti za starije korisnike

3

KIPARSKE RADIONICE U MSO-U

Autoportreti od gline
u formi - karikature