Ekonomija
OSIGURANA DODATNA SREDSTVA

Prazne kuće u ruralnim područjima staviti u funkciju stanovanja
Objavljeno 5. prosinca, 2023.
Poticaji za kupnju kuća radi generacijske obnove sela pridonijet će njihovu gospodarskom, društvenom i kulturnom razvoju

Mnoge hrvatske općine i gradovi ulažu znatne napore kako bi zadržali stanovništvo i, eventualno, raznim pogodnostima, privukli nove stanovnike.Posebno se to odnosi na područja čije se stanovništvo većinom bavi poljoprivredom, odnosno ona u kojima kronično nedostaju mladi. Poput Baranje, primjerice, koja iz dana u dan sve više stari, jer mladi trbuhom za kruhom odlaze u urbane sredine ili u inozemstvo. Kako bi bar djelomice promijenila migracijske smjerove, zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir predložila je amandman na Državni proračun kojim se u okviru stavke Ministarstva poljoprivrede koja se odnosi na Kompenzacijske mjere i potpore depopulariziranim područjima, uvodi nova proračunska stavka kojom bi se osigurala dodatna sredstva za pomoć jedinicama lokalne samouprave s manje od 5000 stanovnika, koje već iz svojih proračuna osiguravaju nepovratna sredstva za kupnju kuća mladim obiteljima ili nadogradnju/proširenje kuća u kojima iste žive na ruralnom području. Vlada Republike Hrvatske prihvatila je njezin amandman. Cilj je ove potpore, kako je pojasnila Petir, podupiranje generacijske obnove hrvatskog sela i poljoprivrede, a korisnici ove potpore - mlade obitelji koje se bave poljoprivredom, istu će ostvarivati preko jedinica lokalne samouprave.

Ostanak i naseljavanje


- Navedenom mjerom u funkciju stanovanja stavile bi se prazne kuće u ruralnim područjima, osigurao bi se dom za mlade obitelji koje se bave poljoprivredom i zaustavilo njihovo iseljavanje s hrvatskog sela - rekla je Petir.

Poticanje ostanka i naseljavanja stanovništva na ruralnim područjima pridonosi njihovom demografskom i gospodarskom, ali i društvenom i kulturnom razvoju, što je u skladu s Dugoročnom vizijom Europske komisije za ruralna područja i Komunikacijom o demografskim promjenama u Europi: paket instrumenata za djelovanje. Podsjetila je kako Zajednička poljoprivredna politika Europske unije, Strategija Europske unije za mlade, Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2023., Strategija poljoprivrede do 2030, Nacionalni program za mlade za razdoblje od 2023. do 2025. godine, Strateški plan Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike, kao i drugi strateški dokumenti, prepoznaju mlade kao pokretače razvoja. Stoga bi nepovratne potpore za osiguranje doma mladim obiteljima na selu koje se bave poljoprivredom bile doprinos njihovoj provedbi i zaustavljanju depopulacije ruralnih područja.

Nedostatak radne snage


- Uz navedeno, potrebno je spomenuti i izazove s kojima se suočava sektor poljoprivrede u Republici Hrvatskoj zbog nedostatnosti radne snage na ruralnim područjima, što dovodi do napuštanja poljoprivredne proizvodnje, posljedično i do napuštanja ruralnih područja te predstavlja veliki izazov za generacijsku obnovu hrvatskog sela i poljoprivrede, dostatnu proizvodnju kvalitetne hrane po pristupačnim cijenama kao i za nacionalnu sigurnost - zaključila je, zahvalivši Vladi što je prihvatila njezin amandman. Amandman i odluku Vlade RH pozdravljaju i načelnici baranjskih općina, koje većinom ispunjavaju navedene uvjete. Općina Popovac, primjerice, između dva popisa izgubila je 30 posto stanovništva, pa sada u tri tamošnja sela živi približno 1500 stanovnika. Većinom je riječ o starijoj populaciji.

- Sigurno je kako će nam ova odluka mnogo značiti. Naša općina sličan program provodi već nekoliko godina. Potičemo kupnju prve nekretnine sa po 3318 eura jednokratno. Istina, kod nas nije uvjet da korisnik ove pomoći bude mlada obitelj. Neki od uvjeta su kako korisnicima to mora biti prva nekretnina, ne smiju je kupiti od rodbinski povezanih osoba i slično - priča Zoran Kontak, načelnik općine Popovac.

Zdenka Rupčić
Opstanak poljoprivredne proizvodnje
Zoran Kontak, načelnik općine Popovac, naglašava kako je ove godine dodijeljeno pet potpora iz općinskog ‘’budžeta’’ za kupnju prve nekretnine, a ukupno ih je, tijekom nekoliko proteklih godina, dodijeljeno 20-ak. Korisnici su većinom stanovnici te općine, ali su nekretninu uz pomoć općinskih sredstava kupile i obitelji koje su se doselile. Na taj način, dodaje, omogućen je i demografski oporavak. Vjeruje da će Vladine potpore biti veće od općinskih. - Neki uvjeti će sigurno postojati, pa postoji mogućnost da sredstva iz općinskog proračuna namijenjena za ovu svrhu upotrijebimo za nešto drugo vezano uz demografski oporavak i ‘’opstanak’’ poljoprivredne proizvodnje - kaže Kontak.

Možda ste propustili...

UGOSTITELJI JOŠ U FAZI PRILAGODBE

Napojnice su - prilika za privlačenje radne snage

POVEĆAT ĆE ULAGANJA U ODRŽIVI RAZVOJ

Dalekovod s rastom prihoda od 20 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SNAŽAN RAZVOJ

Indijski BDP porastao na kraju 2023.

2

SNAŽNO ŠIRENJE PROIZVODNJE U SLAVONIJI

Podravkinim kooperantima u travnju 12 milijuna prijesadnica

3

POVEĆAT ĆE ULAGANJA U ODRŽIVI RAZVOJ

Dalekovod s rastom prihoda od 20 posto