Ekonomija
“OTROVANJA PČELINJIH ZAJEDNICA”

Potrebne snažnije kontrole na terenu
Objavljeno 5. prosinca, 2023.
Odbor za pčelarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i Hrvatski pčelarski savez (HPS) organizirali su okrugli stol pod nazivom "Otrovanja pčelinjih zajednica", koji je u sklopu Međunarodnog sajma poljoprivrede CroAGRO, na Zagrebačkom velesajmu, okupio velik broj pčelara iz cijele Hrvatske koji su kroz brojne prezentacije istraživanja dobili najnovije informacije o stanju u sektoru. Predsjednik Odbora za pčelarstvo Željko Vukić i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet naglasili su dosadašnje napore u predlaganju mjera pomoći za razvoj pčelarstva RH kao i zaštitu pčela.

“Za opstanak pčela, koje su nam važne za proizvodnju hrane i očuvanje biološke raznolikosti, potrebno je uspostaviti ravnotežu između pčelarskog i poljoprivrednog sektora kako bi se na održiv način koristilo pesticide i trovanje pčela svelo na minimum", izjavila je predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

“Zaključeno je kako je potrebna snažnija komunikacija i suradnja na svim razinama, kao i edukacija te snažnije kontrole na terenu. Posebno je istaknuta problematika zaprašivanja komaraca kao i ratarskih kultura poput šećerne repe, što ponekad nanosi nesagledive posljedice za pčelinje zajednice. Pčelari su izrazili zabrinutost zbog loše kontrole provedenih edukacija rukovanja pesticidima zbog koje mnogi proizvođači rade štete cijelom sektoru", priopćeno je iz HPK-a. Z.R.
Vrednovanje pčela kao oprašivača
Predstavnici Odbora za pčelarstvo HPK iznijeli su podatke kako je HPK do sada tražila više od 10 eura po košnici, sadnju medonosnog bilja tijekom cijele sezone, te pravovremena košnju kako se ne bi prekidao izvor hrane za pčele. Isto tako zatraženo je i vrednovanje uloge pčela kao oprašivača, označavanje podrijetla meda i kontrola uvoznih patvorin. Među dosadašnjim zahtjevima je i davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta odnosno izjednačavanja statusa pčelara sa stočarima.

Možda ste propustili...

VISOKE STANARINE U VEĆIM NJEMAČKIM GRADOVIMA

Skupo stanovanje otežava zapošljavanje

PRODAJA IZ VLASTITE PROIZVODNJE POSLOVNIH SUBJEKATA OSTALA JE NA ISTOJ RAZINI

Vrijednost otkupa proizvoda od OPG-ova pala za 19,9 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana