Mozaik
HRVATSKO PJEVAČKO DRUŠTVO LIPA

Obljetnica božićnog koncerta uz program “Trideset do tridesetog”
Objavljeno 5. prosinca, 2023.
Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek ove godine slavi punih 30 godina održavanja svojeg tradicionalnog Božićnog koncerta, iznimno popularnog među građanima. U tu svrhu lipašice i lipaši osmislili su jednomjesečni program pod nazivom "Trideset do tridesetog" kojim uz potporu Grada Osijeka obilježavaju ovaj lijepi jubilej.

Kao što je poznato, od 1993. godine "Lipa" je svake godine na sam Božić, nakon večernje mise, održavala božićne koncerte u "svojoj" crkvi sv. Mihaela arkanđela u osječkoj Tvrđi, uz veliku potporu i odobravanje župnika Ivana Vidakovića. Ti božićni koncerti uvijek su bili iznimno posjećeni i hvaljeni, a pratili su ih i prate ih brojni posjetitelji, obitelji i prijatelji sadašnjih članova, bivši članovi, a odnedavno i roditelji najmlađe generacije pjevača, drugim riječima velika "lipaška obitelj". Zbog te sinergije zbora i publike, u ozračju božićnog duha, ovaj je koncert mnogima najljepši događaj u godini. Zbog pandemije COVID-19 Božićni koncert "Lipe" 2021. održan je u dvorani Kulturnog centra Osijek, a 2022. godine u župnoj crkvi Preslavnoga imena Marijina u Donjem gradu, također pred brojnom publikom.

Navedene 1993. godine tradicija je počela pod vodstvom dirigentice Vesne Svaline, koja je koncertom dirigirala još 1994., a tu ulogu 1995. preuzima Lidija Vrcelj (Neznanović). Od 1996. godine Valerija Fischbach dirigentica je zbora, ali i publiku vodi kroz Božić u Hrvatskoj i svijetu i u tome joj se dugi niz godina pridružuju i kodirigentice Ozana Tomić i Lidija Neznanović. Dječjim zborom HPD-a "Lipa" kao i proteklih godina ravnat će Marijana Matijević. Bit će, naravno, i pokojih iznenađenja, a kao i dugi niz godina koncert će imati humanitarnu namjenu, ovaj put za Udrugu za Down sindrom Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

Obilježavanje ove lijepe obljetnice započelo je 25. studenoga 2023., kada je društvenim mrežama "Lipe" zaplovio svojevrsni "Lipin božićni vremeplov". Naime, svakoga dana, uz odbrojavanje do Božića, objavljuju se i objavljivat će se zanimljivosti vezane uz Božićni koncert – fotografije i prigodni kratki tekstovi, snimke izvedbi pojedinih pjesama, kratke videoizjave nekadašnjih i sadašnjih članova Društva i drugo. Program "Trideset do tridesetog" završit će upravo na sam Božić, 25. prosinca koncertom u crkvi sv. Mihaela u osječkoj Tvrđi.

Četiri najveće aktivnosti organiziraju tijekom četiri ponedjeljka u mjesecu prosincu. Prva od njih je održana jučer, 4. prosinca, u Kulturnom centru Osijek, gdje je Marijana Matijević držala glazbenu radionicu za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Sljedeća aktivnost je 11. prosinca, u III. gimnaziji Osijek, gdje će Lidija Neznanović i Ozana Tomić držati glazbenu radionicu za srednjoškolce s učenicima III. gimnazije Osijek. Potom 18. prosinca u holu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u 18.30 sati slijedi otvorenje prigodne izložbe "Trideset do tridesetog", a 25. prosinca će u crkvi sv. Mihaela arkanđela u Tvrđi, u 20 sati biti održan 30. Božićni koncert HPD-a "Lipa" uz besplatni ulaz.

U okviru ovoga slavljeničkog mjeseca održat će se i koncert HPD-a "Lipa" 16. prosinca u Tuzli, nastup Dječjeg zbora u Župnoj crkvi Uzvišenja Sv. Križa u osječkoj Retfali, nastup velikoga zbora i radionice u srednjim školama te još nekoliko događanja o kojima ćemo vas pravodobno obavijestiti. T.K.
1993.

godine održan je prvi božićni koncert HPD-a “Lipa” Osijek

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

“TRAGOM OLIVERA”:

Osječani slavili ostavštinu
neprežaljenog glazbenika

2

KOMEDIJA “DAVEY & JONESIE’S LOCKER” PREDSTAVLJENA JE PRVIM SLUŽBENIM TRAILEROM

Dvije najbolje prijateljice u kaosu multiverzuma

3

SCHOENBRUN DRŽI REDATELJSKU PALICU TE POTPISUJE SCENARIJ

Izišao trailer za “I Saw the TV Glow”