Osijek
SJEĆANJE NA ZLOČINE U DALJ-PLANINI

Komemoracija za 20 ubijenih Mađara
Objavljeno 3. prosinca, 2023.
Misom zadušnicom i polaganjem vijenaca i lampiona na groblju u Dalj-Planini u nedjelju je obilježeno stradavanje mještana mađarske nacionalnosti tijekom Domovinskog rata. Komemoracija je održana u spomen na 20 okrutno ubijenih Mađara iz Dalj-Planine od strane srpskog okupatora u prvim godinama Domovinskog rata.

Obitelji pobijenih mještana okupili su se prvo na svetoj misi u crkvi svetog Stjepana u Dalj-Planini, a nakon toga su, u tišini, položeni vijenci pod spomenikom pobijenim civilima na katoličkom groblju u Dalj-Planini. Riječ je o - bez iznimke - nedužnim mađarskim civilima koje su 1991. i 1992. ubili pripadnici Srpske dobrovoljačke garde, kojom je zapovijedao Željko Ražnatović Arkan, uz pomoć lokalnih Srba. Na mramornoj ploči stoje uklesana imena Ivice Asztalosa, Józsefa Bencea, Pala Béresa, Jánosa Hegyja, Miklósa Kálózyja, oca i sina, Antala Kálózyja, Antala Kundityja, Antala Palósa, Ferenca Papa, oca i sina, Julianne Pap, Mihálya Papa, Natálije Rákin, Jánosa Szabóa, Jószefa Szabóa, Istvána Szénásija, Jószefa Szénásija, Márije Szénási i Jánosa Tóta.

- Bio je to pravi genocid nad ovdašnjim stanovništvom, poglavito Mađarima, koji su tada gotovo istrijebljeni. To su sve bili civili koji su ostali na području Erduta u vrijeme Domovinskog rata, i ne postoji ni jedno mjesto u Hrvatskoj gdje je podnesena tako velika krva žrtva jedne tako male nacionalne zajednice - rekao je zastupnik mađarske manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik DZMH-a Róbert Jankovics. Vijence su položili i predstavnici Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, predstavnici Općine Erdut, Općinskog vijeća mađarske nacionalne manjine i mjesnih udruga.

Za zločine u Erdutu i Dalj-Planini, uključujući ubojstva, bezobzirno razaranje i nezakonito zatvaranje, pred ICTY-em su u lipnju 2021. na po 12 godina zatvora pravomoćno osuđeni Jovica Stanišić i Franko Simatović, a prije presude umrli su optuženici Goran Hadžić, Slobodan Milošević i Željko Ražnatović.

M.Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana