Novosti
PLENKOVIĆ: OBNOVA VIŠE OD 150 JAVNIH I KULTURNIH OBJEKATA

Održani misa i blagoslov crkve sv. Marka u povodu završetka obnove
Objavljeno 4. prosinca, 2023.
U povodu završetka obnove crkve sv. Marka održani su misa i blagoslov tog objekta, prepoznatljivog po krovu s grbovima Zagreba i Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, nakon čega je premijer Andrej Plenković izjavio da se obnavlja više od 150 javnih i kulturnih objekata.

Premijer je u izjavi novinarima nakon mise rekao da je riječ o velikom projektu, koji je trajao gotovo tri godine nakon potresa, za što je osigurano 6,1 milijun eura iz EU-a i 205.000 eura iz proračuna. Rekao je kako mu je drago i zbog župnika i župljana te crkve, koja je i simbol identiteta i Zagreba i Hrvatske, ali i zbog vrlo vidljivog napretka obnove sakralne baštine i kulturne baštine. "Više od stotinu crkava u Zagrebačkoj nadbiskupiji nastradalo je u potresu, a preko Ministarstva kulture obnavlja se više od 150 objekata kulturne baštine, sakralne baštine, javnih objekata i sve to skupa nastojimo odraditi na najkvalitetniji mogući način", naveo je Plenković. S obzirom na to da su na Trgu svetog Marka i dalje sigurnosne ograde, premijer je, na upit novinara, rekao kako će sigurnosne službe napraviti procjenu. "Naći će se način da se osigura dolazak vjernika u crkvu, a s druge strane omogućit će se i sigurnost Vlade i Sabora", kaže. Naglasio je da ograde nisu tu slučajno. "One su tu od trenutka kada je na ovu zgradu Vlade, dakle simbola institucija vlasti, počinjen teroristički napad", istaknuo je Plenković.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek navela je kako su radovi na crkvi završili još ljetos, a preostali su bili samo neki restauratorski radovi. Rekla je kako je riječ o više od šest milijuna eura iz Europskog fonda solidarnosti, a dio novca osiguran je preko Hrvatskog restauratorskog zavoda, za cjelovitu obnovu i za restauraciju vrlo vrijednih umjetnina u samoj crkvi.

- Crkva je bila u obnovi, a sada će se donijeti odluka kako će se osigurati nesmetan prilaz, ali moramo uvažavati mišljenja sigurnosnih službi i dok postoje rizici, ova zgrada, ili bilo koja druga zgrada, mora imati zadovoljavajuću razinu zaštite - poručila je Obuljen Koržinek. Hina
SPECIFIČNI SVODOVI I VRIJEDNOST BAŠTINE
"Ova crkva nije tako teško stradala kao neke druge, u prvom redu zato što zvonik nije bio destabiliziran. Međutim, bila je vrlo složena zbog specifičnosti svodova i zbog i simbolične i baštinske vrijednosti", objasnila je ministrica kulture. Kaže kako je većina od 150 projekata obnove na vrijeme završila konstrukcijsku obnovu. Oko 120 zgrada kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti ide dalje u obnovu do cjelovite obnove, a sakralni objekti će se nastaviti obnavljati do završetka rekonstrukcije nacionalnim sredstvima. "Ova je crkva otvorena za javnost i pristup crkvi ni u jednom trenutku neće biti onemogućen", ističe Obuljen Koržinek.

Možda ste propustili...

IZMJENE KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA GRADITELJSTVO

Radnicima desetak posto veće plaće

ODGOVOR HDZ-A PREDSJEDNIKU REPUBLIKE:

Milanović degradira svoju funkciju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA U JAVNOJ RASPRAVI

Za nužne će popravke u
zgradi trebati suglasnost
vlasnika 33 posto udjela

2

VEĆA MOBILNOST, NOVI PROGRAMI, VIŠE STRANIH STUDENATA

Sveučilište u Osijeku postaje atraktivnije za studente i istraživače

3

DJELO GENERALA KREŠIMIRA ĆOSIĆA PREDSTAVLJENO U OSIJEKU

“Knjiga je poziv mladima na njihovu odgovornost za modernu hrvatsku državu”