Novosti
ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE U POSJETU HRVATIMA U AUSTRALIJI

Ministar Grlić Radman: Zagreb pozorno prati slučaj hrvatske šestorke u Sydneyu
Objavljeno 4. prosinca, 2023.
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nastavio je posjet Australiji susretom u Sydneyu s hrvatskom zajednicom na božićnoj gala večeri u organizaciji brojnih hrvatskih udruga. "Hrvatska dijaspora diljem svijeta odigrala je važnu ulogu za međunarodno priznanje Hrvatske", rekao je, podsjetivši da su mnogi od nazočnih imali ulogu i u borbi Hrvatske za neovisnost, priopćio je Zrinjevac.

Tu su bile udruge AUS-NZ Croatian Women in Leadership, Australsko-hrvatska gospodarska komora Novog Južnog Walesa, Hrvatski katolički centar te hrvatski klubovi Concord i Kralj Tomislav. "Hrvati još uvijek nose ožiljke koji su nam naneseni pod komunističkom Jugoslavijom zbog naše težnje za slobodom, povijesnim hrvatskim identitetom ili prakticiranjem vjere, čak i izvan granica. To je dio razloga zašto pozorno pratimo slučaj hrvatske šestorke ovdje u Sydneyu", rekao je Grlić Radman. Riječ je o šest Hrvata osuđenih na 15 godina zatvora zbog planiranja terorističkih napada 1979. u okolici Sydneya, od kojih su trojica zatražila reviziju presude iz 1982., jer je istraga Sydney Morning Heralda otkrila materijale koji upućuju na istinitost njihovih tvrdnji da im je to podmetnula UDBA. "Hrvatska ima puno pouzdanje u pravosudni proces prijateljske države Australije, s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti i u čiji pravosudni sustav vjerujemo", rekao je ministar. Izrazio je spremnost potpore Vlade RH u nastavku sudske istrage radi rasvjetljavanja svih činjenica. Zahvalio je "velikoj, snažnoj i ponosnoj hrvatskoj zajednici" na potpori i privrženosti domovini te istaknuo da će Vlada RH nastavljati snažno ulagati u programe za dijasporu. Na večeri su bili i predstavnici australskog parlamenta: senatorica Marija Kovacic, zastupnik Hon Alex Hawke i zamjenik državnog tužitelja parlamentarnog tajnika državnog odvjetnika Novog Južnog Walesa Hugh McDermott, zastupnica Stephanie Di Pasqua i vijećnica Bianca Crvelin.

Ministar je posjetio i mjesto budućih prostorija Hrvatskog kluba Sydney - Concord te razgovarao s predsjednikom Zvonimirom Kurtovićem i suradnicima. Susreo se s hrvatskom zajednicom i u Hrvatskom katoličkom centru sv. Nikole Tavelića i pohvalio njihovu ulogu u očuvanju hrvatskog identiteta i promicanju kulture. Uručio je 40 državljanstava RH u Klubu Kralj Tomislav, koji djeluje od 1972., na čelu s predsjednikom Tomislavom Lerotićem. Susreo se i s predstavnicima Zaklade hrvatskih studija, s kojima je razgovarao o suradnji i poticanju hrvatske kulture i obrazovanja, na čelu s predsjednikom Antom Gurlicom i direktoricom Hrvatskih studija Jasnom Novak Milić.

Grlić im je istaknuo potporu na očuvanju i unaprjeđenju jezika i kulture te rekao da će Vlada sustavno i bezrezervno podupirati rad te zaklade. Hina
Možda ste propustili...

MORH-U PREDSTAVLJEN FER-OV POBJEDNIČKI ROBOT

Uspjeh robotičara zanimljiv vojsci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana