Novosti
IVAN RADIĆ GRADONAČELNIK OSIJEKA

Jabil nije jedini, bit će uskoro još dobrih gospodarskih vijesti
Objavljeno 4. prosinca, 2023.
U zoni komfora nema mjesta za razvoj. Velika ulaganja i radovi znače poneku inkomodaciju, no moramo izdržati

Najmlađi je gradonačelnik kojega Osijek pamti, a na čelu slavonske metropole sad je nepunih 30 mjeseci. Od kazališta do tribine, od "kruga" po Bruxellesu do Kruga za Jug, Ivan Radić djeluje pun energije.Prošlo je nešto više od pola mandata, a osmijeh mu je i dalje na licu. Ima razloga, rezultati mu daju za pravo. Prvi među njima zasigurno je najveća investicija u povijesti Osijeka (nedavno smo doznali kako će ona obuhvatiti i najveću postignutu cijenu uopće za neko zemljište u vlasništvu Grada Osijeka), iza koje stoji američki Jabil.

Što dolazak ove kompanije znači za građane Osijeka, što za Grad Osijek kao instituciju, kakav će utjecaj imati na ukupnu gospodarsku sliku grada i položaj Osijeka u regiji?

- Razvijanje gospodarstva jedina je sigurna poluga za osiguravanje uspješne budućnosti i razvoja grada. Prvo sklapanje ugovora za osnivanje prava građenja s tvrtkom Jabil, a zatim i prodaja 17 hektara zemljišta u osječkoj Gospodarskoj zoni Nemetin za čak 5,37 milijuna eura sigurno je povijesni trenutak za grad. S obzirom na to da je riječ o najvećoj investiciji na području Osijeka od osamostaljenja Hrvatske, teško je i zamisliti razmjere utjecaja, ali ono što je sigurno, otvara se najmanje 1500 novih radnih mjesta. Slijedi umrežavanje investitora sa Sveučilištem i srodnim srednjim školama, IT zajednicom, razvoj kooperantskih lanaca i u konačnici privlačenje drugih investitora iz sličnih područja. Postoji velik broj primjera kako jedna tako velika svjetska kompanija privlači niz drugih. Siguran sam da će ova investicija dati dodatni zamah započetom gospodarskom razvoju Osijeka.

Prošlo je nekoliko mjeseci, možete li otkriti što je sve prethodilo njihovu dolasku?

- Za tu investiciju dugo smo se borili. Na njezinu smo privlačenju i realizaciji intenzivno i predano radili gotovo dvije godine. Inicirali smo kontakt s investitorom koji je tragao za velikim česticama u gospodarskim zonama. Ponudili smo mu našu Zonu Nemetin i nametnuli se u konkurenciji, kako smo na kraju doznali, gradova iz 16 zemalja koji su željeli privući tu veliku investiciju. Nakon uvida u veličinu potencijala vrijednosti i važnosti te investicije osnovao sam multiresorni tim kojim sam osobno upravljao. Od članova tima tražio sam da investitoru budu dostupni doslovno 0 - 24, posebice zbog vremenske razlike. Kao tim pokazali smo proaktivnost, što je bio jedan od razloga odabira upravo Osijeka. Na primjer, osmišljen je program prekvalifikacije za osobe sa srednjom stručnom spremom i ljetna škola za visoku stručnu spremu. Ostvarili smo ono čemu svi težimo, da obrazovni sustav prati potrebe tržišta rada. Osim brzine i efikasnosti u komunikaciji s investitorom siguran sam da je bitan čimbenik u odabiru Osijeka, uz sve pogodnosti koje nudi Industrijska zona Nemetin, bila i naša odluka o ukidanju komunalnog doprinosa kod građenja za sve gospodarstvenike. Napominjem da smo odluku o ukidanju plaćanja komunalnog doprinosa donijeli na sjednici Gradskoga vijeća 29. studenoga 2021. i da se ona odnosi na sve investitore u svim dijelovima Osijeka. Dolazak tako ozbiljnog i uglednog investitora je neprocjenjiv. Uz zapošljavanje lokalnog stanovništva i doseljavanje radne snage, Osijek s ovom investicijom izlazi na investicijsku kartu Europe i svijeta.

Je li Jabil jedini? Očekujete li još "velikih igrača"?

- Da, očekujemo. Uskoro će biti još dobrih gospodarskih vijesti iz Osijeka.

Osijek je lani povukao najviše sredstava iz EU fondova u Hrvatskoj. Tada ste govorili o 84 projekta ukupne vrijednosti 350 milijuna eura, od čega je gotovo polovina europski novac.

- Da, podatci Ministarstva financija o konsolidiranim proračunima za 2022. potvrdili su kako je Grad Osijek u protekloj godini bio rekorder u povlačenju sredstava iz fondova Europske Unije. Zadali smo si kao cilj pronaći što više sredstava iz alternativnih izvora financiranja za projekte kojima želimo razvijati naš grad i to smo i učinili te ćemo raditi i dalje. Pomno pratimo sve raspisane natječaje i pozive od EU-a i našeg Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, kao i ostalih ministarstava, i analiziramo koji bismo od nama prioritetnih projekata mogli prijaviti u zadanim okvirima. Vjerujem kako ćemo zahvaljujući europskom novcu i dalje pridonositi podizanju kvalitete života naših sugrađana.

Realizirali smo brojne projekte. Neki projekti su vidljiviji od drugih. Neki poboljšavaju kvalitetu života građana "danas", a neki su razvojni i utjecat će na kvalitetu života građana u budućnosti, neki tek na generacije koje dolaze. Rekao bih da je najvažnije to što radimo na svim dimenzijama razvoja grada, za različite demografske skupine. U ovom trenutku u Osijeku se gradi pet vrtića, a znamo da su u posljednjih 30 godina u Osijeku izgrađena ukupno dva. Stoga, kada govorimo o projektima, meni je posebno važno i kratkoročno i dugoročno osigurati da svako dijete u Osijeku ima svoje mjesto u vrtiću. Nije floskula da su djeca budućnost. Nadalje, kupalište, popularna Kopika, došlo je na red nakon 46 godina čekanja. Da je to važna perspektiva građanima, potvrđuje više od 50.000 posjeta ovoga ljeta. Infrastruktura je krvotok grada, i tu moramo sustići sve što nije bilo odrađeno prije, i biti strpljivi dok se rade paralelni projekti u gradu. Završeni projekti poput podvožnjaka u Ulici sv. L. B. Mandića trebaju nam biti motiv za strpljenje. Uskoro ćemo dobiti najmoderniju tramvajsku infrastrukturu kojom će voziti novi niskopodni tramvaji. Ostvarit ćemo i san o spajanju Donjeg i Gornjeg grada najdužom šetnicom uz Dravu u ovom dijelu Europe. Zaista je teško birati. Važna je i sanacija odlagališta u Sarvašu, energetske obnove vrtića i škola, besplatna školska prehrana, projekti za umirovljenike i borba protiv njihove socijalne isključenosti. Ako gledamo perspektivu percepcije grada kao IT središta Hrvatske, važno je što u našem IT Parku gradimo središnju IT zgradu, IT Centar za male i nove IT tvrtke, što će dodatno ojačati položaj Osijeka na svjetskoj karti IT industrije. Obnavljamo vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu – nevidljivo, a važno. Pri završetku je i izgradnja najmodernijeg pročišćivača otpadnih voda u Hrvatskoj, koji će dodatno zaštititi našu Dravu. Osim o funkcionalnim promišljamo i o sadržajnim dimenzijama Osijeka, stoga gradimo i novu koncertnu dvoranu, prvu u povijesti grada. Za budućnost Osijeka iznimno su vrijedna i dva projekta ozelenjivanja urbanih i periurbanih površina, s ciljem jačanja urbanih sredina za klimatske promjene. To znači još 1700 novih stabala (na 1100 već zasađenih u protekle dvije godine) na području grada Osijeka i prigradskih naselja. Sve je to važno za razvoj našeg grada.

Zamašnjak svemu tome su europska sredstva namijenjena Urbanoj aglomeraciji Osijek, koja su u prošlom financijskom razdoblju iznosila 40 milijuna eura za 19 jedinica lokalne samouprave. Još veći iskorak su sredstva koja smo dobili za novo financijsko razdoblje, 55 milijuna eura, dakle 15 milijuna više nego što smo imali do sada na raspolaganju, a u osječku aglomeraciju sada ulazi deset jedinica lokalne samouprave, odnosno devet manje.

Otvoren je podvožnjak u Ulici sv. L. B. Mandića. Izjavili ste da je taj projekt prvi korak u prometnoj revoluciji grada. Što to znači?

- To znači kako o prometu u gradu promišljamo kao o krvotoku. Želimo osigurati protočnost, povezanost, sigurnost. Dnevno promišljamo o svim potrebnim projektima kako bismo postigli navedeno. Moramo sustići sve što nije bilo odrađeno prije, i biti strpljivi dok se rade paralelni projekti u gradu. Završeni projekti poput podvožnjaka u Ulici sv. L. B. Mandića, koji je, da podsjetim, građane Osijeka koštao nula eura, trebaju nam biti motiv za strpljenje. Revolucija je okrenuta budućnosti, uz rekonstrukciju prometa slijedimo naš cilj da što više ozelenimo Osijek, pa smo tako u sklopu toga projekta zasadili 57 stabala.

Radovi neizbježno znače i određenu inkomodaciju, preusmjeravanja i gužve. Čuli ste, stigurno, dosta kritičkih osvrta građana.

- Znate kako se kaže, u zoni komfora nema mjesta za razvoj. Radovi uvijek znače inkomodaciju, ali su jedini put k promjeni nabolje. Ne smijemo zbog današnjeg komfora ne razvijati potencijal našeg grada. Osijek razvijamo u metropolu, imamo najveća ulaganja dosada, to za sobom povlači i velik broj radova na našim ulicama. Puno projekata čekali smo više od 50 godina, ali kada znamo da ih radimo na ponos prijašnjih, a za sadašnje i buduće generacije, moramo izdržati.

Riječ-dvije o novom stadionu na Pampasu, o njegovu utjecaju na grad?

- Imati najljepši stadion u Hrvatskoj (a i šire) velika je stvar za grad. Grad je dobio novu vizuru, a osim sportskog osnažio je i turistički kapacitet. Kada se završi spajanje Donjeg i Gornjeg grada najdužom šetnicom uz Dravu u ovom dijelu Europe, ljepota stadiona još će više doći do izražaja. Već sada o njemu priča cijela Hrvatska i postao je jedan od prepoznatljvih simbola grada. Meni je najljepši kada je pun gledatelja, posebno što se na stadionu okupljaju obitelji s djecom.

Koncertna dvorana najveća nakon Lisinskog, rečenica je koju smo više puta čuli. Kad ćemo iz nje čuti prvi pljesak?

- Velike korake za razvoj kulture poduzeli smo u posljednje dvije godine. U dogovoru sa Županijom preuzeli smo punu odgovornost za upravljanje HNK-om Osijek, te ćemo u sljedećem periodu napraviti njegovu temeljitu obnovu i rekonstrukciju, kako fasade tako i unutrašnjosti. Planiramo uložiti 3,4 milijuna eura u obnovu zgrade u Bosendorferovoj ulici koja će služiti za razvoj kulturnih sadržaja. Obnovit ćemo i Dječje kazalište i Galeriju Waldinger koristeći se EU fondovima kao izvorom. Kapitalni je projekt otvaranje koncertne dvorane u Kulturnom centru, čija je izgradnja građane Osijeka također koštala nula eura, i kupnja koncertnog klavira, čime Osijek prvi put u povijesti dobiva ciljano rađenu pozornicu za velike glazbene programe. Dvoranu otvaramo svečanim trodnevnim programom 25., 27. i 28. rujna 2024. Dostupnost kulture povećali smo i produženjem OLJK-a na dva mjeseca, uz aktivnosti brojnih udruga i pojedinaca. Grad je kroz projekt Monarhija također aktivirao svoje dodatne potencijale za urbani izričaj. Naše ustanove u kulturi rade dobar posao, međusobno surađuju i za svoj rad primaju brojna priznanja. Posljednja priznanja stigla su od Hrvatskog društva dramskih umjetnika, i za HNK i za KC, što potvrđuje i njihovu stručnu kvalitetu. Tendencija razvoja kulturnog života grada je pozitivna.

Gradski će kroničari, međutim, uz godinu na izmaku uvijek vezati jedan ružan događaj – golemi požar u Dravi Internationalu. Imate li kakvih saznanja što se događa s tim slučajem (je li bilo previše plastike, hoće li itko odgovarati, što je sa stradalim vatrogascem...)?

- Jako je važna bila brza reakcija naše Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava. Stožer je odmah nakon dojave podigao i mehanizaciju gradskih tvrtki, koji su sudjelovali u gašenju požara. Osigurali smo maksimalno povećanje tlaka u vodoopskrbnoj mreži kako bi hidranti bili opskrbljeni. Također, sve vrijeme smo za vatrogasce osiguravali potrebnu hranu i piće. Dodatno, za radnike iz Nepala koji su živjeli u krugu tvornice omogućili smo prijevoz i smještaj u našoj dvorani Jug. Na kraju, Stožer je podigao i tešku mehanizaciju privatnih tvrtki, koja je, uz mehanizaciju Unikoma, Vodovoda i Cestinga, zatrpala požarište zemljom, što je spriječilo daljnje izdimljavanje. Taj nemili događaj pokazao je jako dobru reakciju našeg Stožera civilne zaštite, koja je spriječila katastrofu većih razmjera. Sve što je Grad mogao poduzeti u okviru svojih odgovornosti odrađeno je na najvišem nivou. Nesretni slučaj stradalog vatrogasca nas je potresao. Još uvijek je u Zagrebu na liječenju, pratimo stanje i oporavak. Što se tiče istrage, ona je u tijeku i nemamo novih saznanja. I mi, kao i građani, iščekujemo rezultate. I ovom prilikom još jednom zahvaljujem vatrogascima, koji će danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dobiti Zlatnu plaketu Grada Osijeka za osobit doprinos u području obrane i zaštite.

Pamtit ćemo i jednu burnu sjednicu Gradskog vijeća: Grad je tada dobio novi komunalni red, vratio se pauk, no prava je bura nastala oko dimnjačarskih usluga. Jesu li riješene nesuglasice između Grada, koncesionara i HEP-a?

- Služba za odvoz i blokiranje nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila važna je za prometnu higijenu grada i vratila se u grad nakon pet godina. Naša komunalna tvrtka Unikom preuzela je taj zadatak, što je bilo jedino logično rješenje. Što se tiče Dimnjaka, želim naglasiti kako je koncesijski ugovor potpisan 2017. godine, kada ja nisam bio ni gradonačelnik ni gradski vijećnik. Grad Osijek je pozvao koncesionara za obavljanje komunalne djelatnosti dimnjačarskih poslova na području grada, tvrtku Dimnjak d.o.o. i HEP-Plin da nađu rješenja za probleme na koje smo upozoreni pritužbama naših građana. Na temelju njih napravili smo dodatne istražne radnje i poslali pismo upozorenja koncesionaru iz domene našeg ugovora s njima. Ono što je važno, aktivno radimo na razrješavanju ove, također višegodišnje, naslijeđene kompleksne situacije.

Mario Mihaljević
Saborska funkcija je - dodana vrijednost
 
Vratili ste se u Sabor. Hoće li to utjecati na rad u Kuhačevoj 9? Sam povratak, iako nije bio planiran, zapravo dobro povezuje moje dvije funkcije. Iako zna biti izazovno i naporno, važno je za naš grad. Do sada sam kao saborski zastupnik na aktualnim prijepodnevima otvorio teme važne za naš grad. Tako je na moju inicijativu Vlada RH financirala i dio podvožnjaka te proširenje i obnovu putničkog terminala Zračne luke Osijek. Najbolji dokaz kako saborska funkcija može biti dodana vrijednost tiče se naše borbe protiv komaraca. Vlada je, naime, prihvatila amandman koji sam uputio na državni proračun, a koji će nam ponovno osigurati 600 tisuća eura za borbu protiv komaraca. Posložio sam sustav i mislim kako smo u ciklusu razvoja u kojem saborske klupe na rad u Kuhačevoj mogu utjecati samo pozitivno.

Ivan Anušić imenovan je potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane. Kako će se to odraziti na odnose Grada i Županije? Ivan Anušić odličan je izbor za ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH. Nakon što se dokazao kao uspješan župan, uvjeren sam da će biti i uspješan ministar obrane. Siguran sam kako će svojim iskustvom pridonijeti timu na nacionalnoj razini, ali i nastaviti promicati Slavoniju, Baranju i Srijem. Provjereni tim ostaje u Osječko-baranjskoj županiji na čelu s Matom Lukićem s kojim također imam odličnu suradnju i s kojim dijelim viziju razvoja naše regije, stoga očekujem nastavak konstruktivne i plodonosne suradnje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA U JAVNOJ RASPRAVI

Za nužne će popravke u
zgradi trebati suglasnost
vlasnika 33 posto udjela

2

VEĆA MOBILNOST, NOVI PROGRAMI, VIŠE STRANIH STUDENATA

Sveučilište u Osijeku postaje atraktivnije za studente i istraživače

3

NACIONALNA NAKNADA ZA STARIJE OSOBE

Novih je korisnika 2,5 tisuća, najviše u Slavoniji i Baranji