Crna kronika
UHIĆENA DVA DRŽAVLJANINA MOLDAVIJE

Isti obrazac - vozač auta prethodnica kombiju koji prevozi ilegalne migrante
Objavljeno 4. prosinca, 2023.

Iz dana u dan nastavlja se šverc ilegalnih migranata uz hrvatsku granicu s Bosnom i Hercegovinom. Iz redovitih policijskih izvješća može se utvrditi kako u krijumčarskom lancu sudjeluju vozači različitih nacionalnosti. Prednjače Moldavci, no nisu isključeni ni državljani Rumunjske, Srbije te Bosne i Hercegovine. U posljednjem slučaju uhićena su dva državljanina Moldavije, jedan odmah, a drugi nakon kratkotrajnog bijega.Obrazac krijumčarenja uglavnom je jednak, švercer u automobilu je prethodnica, kako bi drugom vozaču, koji obično u kombiju ili drugom teretnom vozilu prevozi ilegalne migrante, dojavio o eventualnim policijskim patrolama uz cestu. Kako je izvijestila Policijska uprava brodsko-posavska, obavljajući zadaće sprječavanja nezakonitih ulazaka u Republiku Hrvatsku, policajci iz Policijske postaje Okučani u četvrtak ujutro na autocesti A3 kontrolirali su kombi rumunjskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 31-godišnji državljanin Moldavije. U kombiju je bilo više stranih državljana koji su nezakonito ušli u Hrvatsku, pa su policajci 31-godišneg vozača uhitili zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela "protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma". Istoga dana poslijepodne policajci Postaje granične policije Beli Manastir uhitili su na području Baranje 24-godišnjeg Moldavca za kojeg se sumnja da je bio prethodnica 31-godišnjaku. Naime, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 31-godišnjak iz koristoljublja, za dogovoreni novčani iznos, prevozio strane državljane koji su prethodno nezakonito ušli u Hrvatsku. Također je utvrđena sumnja da je 24-godišnjak iz koristoljublja sudjelovao u počinjenju kaznenog djela tako što je služio kao prethodnica, s ciljem dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanja policijskog nadzora.

Policija je privremeno oduzela kombi, a protiv 31-godišnjaka i 24-godišnjaka podnijela kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Prema migrantima koji su bili u kombiju provest će se pak postupak u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonom o strancima. Ako zatraže azil, bit će dovedeni u prihvatni centar za tražitelje azila, ili će biti vraćeni u Bosnu i Hercegovinu, iz koje su ilegalno, preko rijeke Save, ušli u Hrvatsku.

U posljednjih nekoliko mjeseci policajci iz tri županije uz Savu, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke, uglavnom na autocesti A3, zatječu vozila i vozače koji prevoze ilegalne migrante. Oni pak Savu prelaze noću, nerijetko u improviziranim plovilima ili starim čamcima, što zna završiti i tragično. U posljednjih godinu dana u Brodsko-posavskoj županiji evidentirana je smrt najmanje šest ilegalnih migranata, koji su se utopili u hirovitoj Savi. Ako se dokopaju hrvatskog tla, migranti se nalaze s vozačima koji ih za novac trebaju odvesti do Zagreba, gdje će tražiti novi način prelaska granice, sada hrvatsko-slovenske.

Što se tiče Vukovarsko-srijemske županije, najviše ilegalnih migranata uhvaćeno je blizu čvora Spačva uz autocestu A3. Dio migranata u Hrvatsku je ušao iz Srbije, kroz zeleni pojas spačvanskih šuma, a dio preko Save iz Brčko Distrikta u Bosni i Hercegovini. Mjesto susreta vozača i migranata obično je u blizini Vrbanje, a potom slijedi vožnja autocestom. U Brodsko-posavskoj županiji migranti su Savu prelazili na potezu od Slavonskog Broda do Stare Gradiške, gdje je bilo i najviše smrtnih stradavanja migranata, i to od prosinca prošle do kraja veljače ove godine.

Što se tiče krijumčara, riječ je uglavnom samo o dijelu švercerskog lanca. Zbog "posla" koji će im donijeti nekoliko stotina eura riskiraju zatvorsku kaznu, a osobe u vrhu krijumčarskog lanca, koje dolaze iz Srbije, BiH i Hrvatske, u slučaju policijskog otkrivanja brzo će naći nove vozače koji će zamijeniti prethodne. Riječ je o "poslu" koji svima u švercerskom lancu donosi novac, i dok je tako, šverc će se, unatoč naporima policije da ga razbije, nastaviti.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

KIBERNETIČKI KRIMINAL U RAPIDNOM PORASTU

Kriptovalute im uzele eure

CRNA NEDJELJA I PONEDJELJAK

Trojica poginulih na A1

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPTUŽNICA ZBOG RATNOG ZLOČINA U BILJU 1991.

Udarali i mučili zarobljene vojnike, ubili su trojicu

2

NAKON NAPADA NA TROJE MALOLJETNIKA U VINKOVCIMA

Utvrđen je indentitet napadača

3

u šumi u blizini mjesta Daranovci

Ubilo ga stablo