Novosti
FORTNEOVA I PLAĆANJE DUGA

Vrdoljak: Novac će ići u domaće gospodarstvo
Objavljeno 2. prosinca, 2023.
Atlantic Trade dobiva 7,53 mil. €, Vindija 7,3, Podravka 7,2. Žitu i Granoliju po 2,1 mil. €

Nakon što je objavljeno kako Fortenovu preuzima tvrtka Open Pass, koja je u suvlasništvu Pavla Vujnovca (većinski vlasnik), Josipa Jurčevića i Damira Spudića, očekuje se kako će sada iz Fortenove izići sankcionirani suvlasnici - ruske banke Sberbank i VTB. To će ovoj kompaniji pomoći da dođe do nužno potrebnih jeftinijih izvora financiranja.Fabris Peruško, generalni direktor Fortenove, pozdravio je preuzimanje i u izjavi za medije poručio da mu je posebno drago što se dogovorom s Open Passom omogućava "konačno plaćanje dobavljačima bivšeg Agrokora, većina kojih su i današnji partneri Fortenova grupe, duga koji je na nizozemskoj holding kompaniji Fortenova Group TopCo u iznosu od 82 milijuna eura".

Domaći mediji, pa tako i tportal, ovom prigodom aktualiziraju pitanje "graničnog duga" oko kojeg su ratovali dobavljači i koncern. Do dana današnjeg pitanje graničnog duga, teško 80 milijuna eura, nije adresirano, no u novom poglavlju sage o Fortenovi taj bi problem ipak trebao biti riješen preko Open Passa.

Kako doznaje tportal, najveći iznosi tog duga bit će vraćeni Atlantic Tradeu, Vindiji i Podravci. Atlantic Trade Emila Tedeschija dobit će 7,53 milijuna eura, Vindija, koju vodi Nenad Klepač, dobit će povrat duga u iznosu od 7,3 milijuna eura, dok će Podravci, koju sad vodi Martina Dalić, na račun sjesti 7,2 milijuna eura.

Nešto više od pet milijuna eura ide na račun ATW Internationala, 3,2 milijuna eura na račune "starog" Megglea, koji je u međuvremenu zatvorio svoje poslovanje u Hrvatskoj, dok mu je pogone i kooperante preuzelo Belje, 2,8 milijuna eura dobit će A1 Telekom, a po 2,1 milijun eura ide i u osječko Žito Marka Pipunića te Granoliju.

Podmireni će biti dugovi prema Mlinaru u iznosu od 1,3 milijuna eura, Heinekenu (1,12 milijuna eura), Violeti (1,1 milijun eura), Zagrebačkoj pivovari (1,05 milijuna eura) te Badelu u iznosu od 813.000 eura, Francku oko 700.000 eura i Saponiji, kojoj ide 533.000 eura, doznaje neslužbeno tportal.

Među tvrtkama kojima se procjenjuju najveće isplate nema Ricarda (usluga prijevoza sa sjedištem u Dardi), ali njegov vlasnik, Milan Vrdoljak, ne dvoji kako je ovo dobar rasplet situacije.

“Generalno mislim da je za Fortenovu jako dobro da se to raščisti. U konačnici, ovo je situacija da tih 80 milijuna eura uđe u naše gospodarstvo", na prvu će Vrdoljak.

Tvrka Ricardo nalazi se u dvojakoj ulozi: jedan su od 598 suvlasnika FG-a, ali istovremeno imaju i potraživanja.

- Ne treba zaboraviti da svi mi suvlasnici Fortenove imamo iste mogućnosti kao i sudionik kojeg spominjete. Dakle, meni nitko ne smeta da poduplam svoje vlasništvo u kompaniji. S druge strane, želim reći da je ovo neizbježnost, skidam kapu cijelom menadžmentu koji funkcionira pod uvjetima da mogu zaraditi, odnosno financirati trošak kamata, tako da je ovo jedini dugoročni način da ova kompanija može opstati - kaže Vrdoljak.

Dario Kuštro
“MJERODAVNE SAMO ODLUKE SUVLASNIKA”
“Mi koji smo, ne svojom voljom, postali suvlasnici te kompanije možemo tako sačuvati svoju vrijednost i napokon dočekati da kompanija može normalno funkcionirati. S treće strane, nama Hrvatima izgleda ne odgovara ni strani ni domaći vlasnik, niti da to bude država, doista ne znam tko bi nam ugodio”, kaže Vrdoljak i ponavlja kako o ovoj temi mjerodavno i pravedno mogu donositi odluke je li nešto uredu ili ne samo trenutačni suvlasnici. “Politiziranje oko toga je loše i ne može ništa dobro donijeti”, zaključuje svoju izjavu Milan Vrdoljak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVI KOJI ŽELE PRUŽITI VRHUNSKU USLUGU TRAŽE DOMAĆU RADNU SNAGU

Bez pristojne plaće i smještaja, slavonski sezonci desetkovani

2

PRIJEPORI OKO PUPOVCA NA ČELU ODBORA I ŠTO TO POKAZUJE

Plenković održao zadovoljnom srpsku manjinu, a DP-u ipak sačuvao obraz

3

ISTRAŽIVANJE

Industrijsko pivo vraća potrošače