Novosti
HGK - GRAĐEVINSKI SEKTOR

Strani radnik 20 % skuplji od domaćeg
Objavljeno 2. prosinca, 2023.
Nedostatak radnika s potrebnim znanjima i vještinama sve više će postajati ključni ograničavajući razvojni problem hrvatskoga graditeljstva, ali i gospodarstva u cjelini, podsjeća u svom priopćenju Hrvatska gospodarska komora, koja je provela istraživanje o zapošljavanju strane radne snage među svojim članicama. Istraživanjem su bile obuhvaćene veće građevinske tvrtke koje su imale zaposlene radnike iz drugih država, njih ukupno 12. Broj stranih radnika u tim se tvrtkama kretao od 20 do 350 radnika. Rezultate istraživanja, kao i osvrt na aktualnu situaciju u građevini s obzirom na radnu snagu, predstavila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj na Hrvatskom graditeljskom forumu koji je u petak u Zagrebu organizirao Hrvatski savez građevinskih inženjera. Forum je zamišljen kao prilika za okupljanje i javnu diskusiju bitnih dionika u sektoru graditeljstva kako bi se raspravljalo o problemima u graditeljstvu i mogućim rješenjima tih problema.

Što se zadržavanja u hrvatskim tvrtkama tiče, u najvećemu broju zadržavaju se radnici iz Bosne i Hercegovine, a zatim iz Makedonije, Srbije, Ukrajine i Bangladeša. Radnici iz dalekih zemalja zadržavaju se na radu u Hrvatskoj kraći period od radnika iz regije. Čest je slučaj da određeni broj tih radnika vrlo lako i brzo, bez objašnjenja, napušta posao u hrvatskim građevinskim tvrtkama.

Sljedeći izazov s kojim se suočavaju postupak je ishođenja radnih dozvola za stranu radnu snagu. Problemi su veći u većim gradovima, dok se u manjim sredinama dozvole brže ishode. Čekanje na dozvole tako može trajati od tri do četiri tjedna pa sve do četiri mjeseca. Na ishođenje viza također se čeka oko dva mjeseca. Na produženje već izdanih radnih dozvola negdje se čeka dulji period, pa se ponekad dogodi da je produženje dozvole stiglo nakon što je radna dozvola istekla i radnik više nije u Hrvatskoj.

- Iako je uvriježeno mišljenje da je strani radnik jeftiniji, pa da zato domaći poduzetnici uvoze radnike, to ipak nije tako. Traženje radnika, trošak dozvola, prevoditelji, učenje i stručna obuka stvaraju određeni trošak koji nije zanemariv. Zbog svih tih dodatnih troškova strani radnik je oko 20 posto skuplji od domaćeg - ističe Čagalj. D.S.R.
Možda ste propustili...

PETI ROĐENDAN CENTRA ZA AUTIZAM

Respektabilan regionalni centar

TURISTIČKA SEZONA NEĆE USPJETI BEZ UVOZA RADNE SNAGE

Jadranu je potrebno čak 70 tisuća sezonaca, stižu i radnici iz Meksika

POSVE ILI DJELOMICE UTEMELJENO JE 27,9 % PRITUŽBI

Žalbe građana na rad policije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana