Novosti
PRODUŽENI UGOVORI S USTANOVAMA

HZZO: Nekoliko novih lijekova stavili na listu
Objavljeno 2. prosinca, 2023.
Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje stavilo je na liste lijekova nekoliko novih lijekova i generičke paralele već postojećih te produžilo ugovore sa zdravstvenim ustanovama do 30. lipnja 2024. godine, izvijestili su u petak nakon sjednice tog upravnog vijeća.

Od novih lijekova na listu su tako stavljeni trastuzumab derukstekan za liječenje uznapredovalog HER2+ raka dojke te kliničke paralele postojećim lijekovima, pri čemu je na osnovnu listu stavljen lijek somatrogon za liječenje djece i adolescenata koji imaju poremećaj u rastu, a na dopunsku listu lijek rimegepant za profilaksu migrene. Za lijek glukagon za nazalnu primjenu izmijenjeni su kriteriji na osnovnoj listi lijekova za primjenu na teret obveznog osiguranja te je njegovo propisivanje omogućeno djeci i adolescentima sa šećernom bolesti u dobi od četiri do osamnaest godina, odraslim bolesnicima sa šećernom bolešću koji koriste inzulinsku terapiju u četiri ili više doza inzulina na dan, odnosno za bolesnike koji koriste inzulinske pumpe i kod trudnica na inzulinskoj terapiji. Status lijeka na Dopunskoj listi, pak, nije promijenjen, što znači da se kod svih ostalih bolesnika lijek može propisivati i dalje uz doplatu u skladu s registracijskim statusom.

HZZO je u postojećem opsegu produžio ugovorno razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. godine za dosada ugovorene zdravstvene ustanove na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini te ugovorene privatne zdravstvene radnike na razini primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Također su produljeni ugovori s dosada ugovorenim isporučiteljima ortopedskih i drugih pomagala koji s HZZO-om imaju sklopljene ugovore o isporuci ortopedskih i drugih pomagala. Prema Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje svake godine provodi usklađenje prihodovnog cenzusa s promjenama prosječnog indeksa potrošačkih cijena i promjenama prosječne brutoplaće zaposlenih u Republici Hrvatskoj.

Donesena je Odluka o usklađivanju prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna u 2024. godini pa će to pravo moći ostvariti osiguranici ako im ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu njihove obitelji, mjesečno nije veći od 379,49 eura, kao i samci ako im prihod u prethodnoj kalendarskoj godini mjesečno nije veći od 475,12 eura.

Spomenuti cenzusi bit će u primjeni počevši od 1. siječnja 2024. godine. Hina
Možda ste propustili...

BEROŠ: ĆORUŠIĆ NIJE ODGOVORAN

U KBC-u Zagreb unutarnji nadzor

ODBOR ZA USTAV POZVAO NA PREDLAGANJE

Traži se 10 novih ustavnih sudaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana