Osijek
I ODRASLI S INTELEKTUALNIM POTEŠKOĆAMA DIO SU NAŠEG DRUŠTVA

65 godina samozatajnog društva OIT
Objavljeno 2. prosinca, 2023.

U prigodi obilježavanja Dana grada Osijeka Društvo za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Osijek i službeno će obilježiti 65. godišnjicu svog opstanka i djelovanja. Ovo je društvo osnovano 1958. godine na inicijativu roditelja, stručnjaka i lokalnih vlasti s ciljem uključivanja u sustav odgoja i obrazovanja osoba s intelektualnim teškoćama. U svom dugogodišnjem radu pokrenut je niz aktivnosti i projekata u korist osoba s intelektualnim teškoćama i članova njihovih obitelji, podižući kvalitetu njihova života s ciljem što uspješnije socijalne i ekonomske integracije. Ključni dio tih aktivnosti su uključivanje u odgojno-obrazovni sustav, ostvarivanje osobnih prava i prava roditelja osoba s invaliditetom iz sustava socijalne skrbi, uključivanje i organiziranje zaštitnih radionica i poboljšanje zdravstvene skrbi.- Kroz sve ove godine udruga je prešla dugi put u zaštiti i realizaciji prava osoba s intelektualnim teškoćama, čime smo pridonijeli izjednačavanju njihovih prava i podizanju kvalitete života. No držimo kako smo ovim jednako tako i unaprijedili kvalitetu življenja lokalne zajednice i društva u cjelini - sumirat će Svetlana Marinković, voditeljica i koordinatorica rada Društva OIT.

Ovo društvo za hrvatske samostalnosti organizacijski djeluje kao udruga građana i dalje s osnovnim ciljem zagovaranja prava osoba s invaliditetom kategorije intelektualne teškoće te senzibilizacije lokalne zajednice na probleme i rješavanje problema u osoba s invaliditetom.

- U području socijalne skrbi udruga je razvila kvalitetnu izvaninstitucionalnu socijalnu uslugu poludnevni boravak za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama. Nastojimo biti i podrška odgojno-obrazovnom sustavu - očuvanjem i unapređivanjem znanja, vještina i kompetencija osoba s intelektualnim teškoćama stečenih tijekom odgoja i obrazovanja i radnog osposobljavanja. U području obrazovanja pridonijeli smo organiziranju praktične nastave za studente Pravnog fakultete, smjer socijalni rad, što držimo da je naš doprinos visokoobrazovnom sustavu lokalne zajednice. U svemu ovome zahvalni smo i motiviranim mladim osobama koje k nama dolaze volontirati - reći će Marinković. Društvo OIT uključeno je i u realizaciju EU projekata, jedan od njih je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u rurarnom području lokalne zajednice provedbom programa popularizacije STEM-a i informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Udruga je razvila izuzetno dobru suradnju i partnerstvo s javnim sektorom, poglavito Gradom Osijekom, Osječko-baranjskom županijom, Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. D.Kuštro
MI SMO PODRŠKA
- Podrška smo obitelji kroz psihosocijalno savjetovalište za roditelje i članove obitelji, koje pridonosi prevladavanju problema vezanih uz suživot s članom obitelji koji je osoba s intelektualnim teškoćama. No osnovno nam je biti podrška osobama s intelektualnim teškoćama u njihovu samoodređenju i preuzimanju odgovornosti u procesu osamostaljivanja - kaže Marinković

Možda ste propustili...

ERDUTSKO OPĆINSKO KOMUNALNO PODUZEĆE

Biooptad samo u smeđe spremnike!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INVALIDU IZGORIO STAN, POMAŽU MU SUGRAĐANI

U pomoć Heleru priskočili su poduzetnici i kohortaši

2

ZANIMLJIVA NAGRADA NA JEDNOM OD OSJEČKIH KVIZOVA

Hipokrasni kirurzi putuju u Sarajevo

3

SUVENIR OPĆINE BILJE JE “PUN TRBUH”

U godinu optimistično, s puno stranaca, bez napornih komaraca