Osijek
SVJETLA PRED DVORCEM EUGENA SAVOJSKOG

Prva Fenjerijada u Bilju
Objavljeno 2. prosinca, 2023.
U sklopu projekta "Dvorci i fenjeri" u Bilju, u subotu od 16 do 20 sati ispred dvorca Eugena Savojskog održat će se Fenjerijada. Priredba je to na kojoj će biti izloženi stoljetni fenjeri te prikazan rad "fenjerdžije", starog zanimanja koje više ne postoji, a njihov posao bio je paljenje i gašenje fenjera i drugih rasvjetnih tijela prije upotrebe električne energije. Također će se moći fotografirati sa stoljetnim fenjerima i s dvorcem Eugena Savojskog u pozadini. Bit će izloženi i patentni crteži stoljetnih fenjera.

Pozvani su ljubitelji starih lampi i fenjera da vide sjaj i svjetlost fenjera. Također, ako imate kod kuće, na tavanu, u šupi stari fenjer ili lampu, donesite ih sa sobom. "Fenjerdžija" će vam reći nešto o njegovim i njihovim fenjerima, u kojoj su godini proizvedeni, marku, model… te će ga pokušati osposobiti da svijetli kao nekada.

Kolekcionar fenjera Miroslav Kern, predsjednik udruge "Svjetlost fenjera" napominje kako je Fenjerijada prva kao takva u Hrvatskoj. "Za ljubitelje starih fenjera ovo će tek postati događaj koji se mora posjetiti. Projekt će s vremenom rasti, a cilj je da postane internacionalni i bude još bolji i sadržajno bogatiji od onoga što se radi u okolnim europskim zemljama", kaže Kern. D.Pejić
Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROJEKT “STOP TRGOVANJU LJUDIMA”

Predavanja po srednjim školama

PREDSTAVLJANJE KNJIGE JELENE KOVAČEVIĆ

“Umjetnost i dobrobit” u MLU-u

Najčitanije iz rubrike