Osijek
OBILJEŽAVAMO DAN GRADA

Besplatan je prijevoz, slobodno u kazališta, galerije i na bazene
Objavljeno 2. prosinca, 2023.
Budnicom te ceremonijom podizanja gradskog stijega, počelo je višednevno obilježavanje Dana grada Osijeka

Višednevno obilježavanje Dana grada Osijeka svoj službeni početak imalo je jučer nešto nakon 11 sati ceremonijom podizanja gradskog stijega na glavnom trgu u znak sjećanja na 2. prosinca 1786., kada su tri dijela Osijeka, nekadašnje gradske općine - Tvrđa, Gornji i Donji grad - postala jedna cjelina.



Uz zvuke pjesme "Moj Osijek", koju je izveo Osječki puhački orkestar, stijeg su donijeli pripadnici Hrvatskog sokola Osijek, a podigao ga je gradonačelnik Ivan Radić.

- Građanima smo za Dan grada, 2. prosinca, osigurali, kao i prijašnjih godina, besplatan javni prijevoz, besplatan ulazak u Zoološki vrt, u Hrvatsko narodno kazalište i na gradske bazene. Organizirane su i besplatne radionice u Pučkom otvorenom učilištu, jedna svjetska praizvedba u Dječjem kazalištu, izložba u Državnom Arhivu i Galeriji Waldinger. Pozivam sve naše sugrađane da posjete neku od izložbi ili kulturnih institucija. Uz poziv, čestitao bih svim Osječankama i Osječanima Dan grada – rekao je gradonačelnik Radić.

U programu su sudjelovali i učenici Osnovne škole Svete Ane, čiji je zbor otpjevao himnu, Mia Blažeka (4.b) pročitala je tom prigodom svoj sastavak o Osijeku, a Greta Voldin (6.b) bila je voditeljica programa.

Proslava je počela u petak rano izjutra tradicionalnom budnicom, koju su pod krošnjom jednog od najvećih prirodnih simbola Osijeka, stabla ginka na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi, izveli članovi Hrvatskog obrtničkog pjevačkog i glazbenog društva "Zrinski". Poslušali su ju predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Tihomir Florijančić, djelatnici Gradskog poglavarstva i građani koji su se ondje zatekli.

Članovi "Zrinskog" nastup su otvorili pjesmom "Dobro jutro, grade" Tihane Huber, čiji početni stihovi glase: "Dobro jutro, grade, miluje te sunce,/pozdrave ti šalje zaigralo srce..." Iako je u tom trenutku sunce još uvijek tražilo prolaz kroz tmurne oblake, ono u srcima publike zaigralo je baš kao u pjesmi. Nakon te melankolične posvete Osijeku slijedile su patriotske budnice, najprije "U boj, u boj" iz opere "Nikola Šubić Zrinski", a zatim i "Vivat Croatia" Đanija Maršana, koja je toga jutra razbudila i one najuspavanije. Nakon što su za te tri dojmljive izvedbe članovi "Zrinskog" ispraćeni glasnim pljeskom, novinarima se obratio Tihomir Florijančić, koji je uputio čestitku u povodu Dana grada.

- Budnicom “Dobro jutro, grade” ovdje pod prirodnim simbolom našeg grada, stablom ginka, i ispred zgrada nekadašnjeg magistrata i današnje gradske uprave, svim našim građanima želim poželjeti sretan Dan grada, 237. obljetnicu ujedinjenja Donjeg grada, Gornjeg grada i Tvrđe u jednu cjelinu, što je bio početak gospodarskog i svekolikog procvata našega grada, a ujedno i preduvjet da se 1809. Osijek proglasi slobodnim i kraljevskim gradom. Osijek je time postao gospodarsko, kulturno i znanstveno središte, a to je ostao i do danas - poručio je Florijančić, nakon čega se u pratnji zamjenika gradonačelnika Dragana Vulina zaputio u franjevačku samostansku crkvu Uzvišenja Sv. Križa, gdje je položio cvijeće na oltar Gospe Osječke.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...