Crna kronika
UMIROVLJENICA ZBOG PUŠKE POKOJNOG SUPRUGA NA SUDU

Suprug umro, ona zaboravila vratiti pušku, od suda je dobila opomenu
Objavljeno 2. prosinca, 2023.

Šezdesetdevetogodišnja umirovljenica iz Baranje završila je na sudu zbog puške koju je naslijedila od pokojnog supruga. Sud ju je nepravomoćno proglasio krivom jer je 13. lipnja ove godine, u jednom baranjskom mjestu, kao nasljednik oružja iza pokojnog supruga bila dužna u roku od 60 dana od dana pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju od 12. travnja 2022. godine, oružje prodati, darivati, podnijeti zahtjev za registraciju, dati onesposobiti i zadržati ili se odreći u korist Republike Hrvatske bez naknade, a što nije učinila. Naslijedila je pušku s glatkim cijevima, marke IŽ-27 E(OU) kalibra 12 milimetara. Navedenim je počinila prekršajno djelo iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, pa ju je sud proglasio krivom i odredio mjeru upozorenja - opomenu.Puška će se, po pravomoćnosti presude, dati na raspolaganju Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Sud je umirovljenicu oslobodio dužnosti snošenja paušalnog troška prekršajnog postupka.

Sve je krenulo tako što je nadležna policijska postaja 29. srpnja ove godine podnijela optužni prijedlog protiv umirovljenice koja je u svojoj obrani iskazala da su točni navodi iz optužnog prijedloga, da je prekršaj počinila kako joj se stavlja na teret. Iskreno se kajala zbog počinjenja ovog prekršaja te molila sud da ju, ako je u mogućnosti, što blaže kazni.

Žena je dodala da je prekršaj počinila jer nije mogla otvoriti sanduk u kome se nalazila puška. Ona je bila predmet ostavinske rasprave, a kod redovite kontrole policije ustanovljeno je da puška nije vraćena, a njezin je vlasnik, suprug 69-godišnjakinje, u međuvremenu preminuo. Ona je zaboravila tu pušku prijaviti policiji.

Na temelju provedenog postupka, saslušanja okrivljene i njezina priznanja, uvida u optužni prijedlog, zapisnik o ispitivanju umirovljenice, potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta, zapisnik o privremenom oduzimanju predmeta, rješenje o nasljeđivanju za njezina pokojnog supruga i u prekršajnu evidenciju Ministarstva pravosuđa, sud je utvrdio da u djelu okrivljene 69-godišnjakinje ima obilježja prekršaja za koji se tereti te da je to i dokazano.

No sud je primijenio mjeru upozorenja - opomenu, našavši kao olakotne okolnosti da je prekršaj priznala, da je prekršajno nekažnjavana, a posebne otežavajuće okolnosti nije našao.

Prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja, u slučaju smrti vlasnika, punoljetni član obitelji, zakonski zastupnik, skrbnik, osoba koja je s njim živjela u zajedničkom kućanstvu ili osoba kod koje se oružje u trenutku smrti nalazilo, dužna je po saznanju o postojanju oružja obavijestiti nadležno tijelo radi predaje oružja i streljiva. Nasljednik oružja dužan je u roku od 60 dana od pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju oružje prodati ili darovati ili podnijeti zahtjev za registraciju oružja ili dati onesposobiti oružje ili ga se odreći u korist Republike Hrvatske bez naknade. Nasljednik oružja koji ga proda, daruje ili onesposobi dužan ga je odjaviti kod nadležnog tijela u roku od osam dana. S.Lacić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RODITELJIMA ODUZETA OBA DJETETA

Djeci nisu osigurali hranu i grijanje, gledali su sebe

2

UHITILI SU GA

Povezao pa oteo djevojku

3

RAZBIJEN KOKAINSKI KARTEL

Među uhićenim dilerima i Hrvati