Novosti
COP28 PLENKOVIĆ IZ DUBAIJA PORUČIO:

Klimatske promjene najveći su izazov
Objavljeno 1. prosinca, 2023.
Klimatske promjene najveći su izazov od svih kriza s kojima se suočavamo, objavio je u petak premijer Andrej Plenković na početku UN-ove klimatske konferencije COP28, koja se održava u Dubaiju.

Ovu su godinu znanstvenici proglasili najtoplijom od početka mjerenja, a svijet je pogodio niz prirodnih katastrofa. "Snažnija međunarodna suradnja nema alternativu. Hrvatska se zalaže za ubrzanje zelene tranzicije i smanjenje emisija ugljikova dioksida", dodao je Plenković, s kojim je u Emirate stigao i ministar gospodarstva Davor Filipović. Očekuje se da će premijer na konferenciji, smatranoj i najvećim političkim skupom na svijetu, održati niz bilateralnih sastanaka.

Skup se održava na prostoru Svjetske izložbe (EXPO), koji se prostire na tridesetak nogometnih igrališta. U Dubai, grad izgrađen na prihodima od nafte, stiglo je više od 80 tisuća delegata, političara, poslovnih ljudi, novinara, ekonomista i ekologa. U UAE-u će se prvi put govoriti o dosadašnjem napretku u postizanju ciljeva zacrtanih u Parizu 2015. godine. U francuskoj prijestolnici odlučeno je ograničiti globalno zagrijavanje na ispod dva Celzijeva stupnja. Tehničko izvješće objavljeno u rujnu zaključilo je da je svijet daleko od zacrtanog.

Kao i uvijek, u središtu rasprava bit će novac. Bogate zemlje obvezale su se na financijsku pomoć državama u razvoju kako bi im pomogle u nošenju s posljedicama klimatskih promjena i u tranziciji, no to obećanje zasad nije ispunjeno niti je dogovoreno tko bi trebao plaćati i koliko.

Zemlje su podijeljene oko toga treba li prioritet biti napuštanje nafte i plina ili jačanje tehnologija za "hvatanje" ugljikova dioksida iz atmosfere. Međunarodna agencija za energetiku uoči konferencije upozorila je da je ta tehnologija daleko od plauzibilne, te da je iluzija kako ona može spasiti klimu. H
Možda ste propustili...

PROBLEMI I ZAHTJEVI HRVATSKIH UZGAJIVAČA SVINJA

Uzgajivači traže kontrolu uvoza i više klaonica

SVJETSKI DAN KASTRACIJE

Apel za dobrobit pasa i mačaka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POTPISIVANJE POVELJE O SURADNJI

“Naša Hrvatska”: Ušli i Demokrati

2

STRANKA ZELENA ALTERNATIVA - ODRŽIVI RAZVOJ HRVATSKE (ORaH)

Puno prostora za zelene politike

3

BIVŠI ZASTUPNIK

Preminuo političar Nikola Vuljanić