Kultura
DK BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU

Za “Mrletove priče o niŠČemu” zaslužne su i njegove dvije kćeri
Objavljeno 1. prosinca, 2023.
Neke od priča uprizorene su u novoj predstavi “Mendolena i Matija”, čija je premijera u sklopu obilježavanja Dana grada

Osnivač i basist grupe Let 3 Damir Martinović Mrle u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u četvrtak je predstavio svoju novu slikovnicu "Mrletove priče o niŠČemu". Promocija te unikatne zbirke priča za djecu održana je u sklopu programa obilježavanja Dana grada Osijeka, a u predstavljanju je sudjelovala i Mrletova životna partnerica, glazbenica Ivanka Mazurkijević.Veseli svijet


Slikovnica "Mrletove priče o niŠČemu" jedan je od najrecentnijih naslova prve hrvatske glazbene knjižare Rockmark. Sadržava ukupno osam priča za djecu: "Obrnuto more", "Muha, muhičica i muhačak", "Igličaste fanfare", "Lambertonio", "Ljepljivi slječker", "Kolut, kolutačič", "Vrludave priprilirke" i "Priča o niŠČemu". Mrle ih je smislio, složio, spojio. Zapisao, zapakirao, zamaskirao. Odabrao, obložio, obojio. Za male da gledaju, slušaju, zamišljaju... muhačka, gliste, lastavice i zmaja ŠČak. Za veće da malima čitaju i svi se zajedno zavrte, zaplešu, zapletu... u Mrletovu veselom svijetu. ŠČ!

Novu Mrletovu slikovnicu - uz koju kao dar dolazi i Mrletova maska, zajedno s "Bojankom o niŠČemu", uz koju se dobiju i Mrletove puzzle - ilustrirao je Krešimir Certić Misch, a likovno oblikovao Tomislav Vranić Vrana. Za "Mrletove priče o niŠČemu" dijelom su zaslužne i njegove dvije kćeri.

- Kad su bile manje, voljele su da im pričam priče uz krevet prije spavanja. Jednostavno bih izmišljao priče na licu mjesta, skužio sam da mi to super ide. One su uživale u tome i vjerojatno nakon toga sanjale jako lijepe snove. U ovoj zbirci potpuno su nove priče; stavio sam si jednu kameru ispred sebe i jedno popodne ispričao i snimio više od 20 komada, a sad smo ih objavili samo osam. Postoji dosta velik interes, pa će vjerojatno bit i drugi dio. Mislim da je prava namjena ove slikovnice, tj. ovih priča, upravo da navedu djecu da se opuste i pričaju svoje priče te da sanjaju najljepše snove. Snovi su uglavnom ljepši nego java - ispričao je Mrle.

- Živimo u užasnim vremenima, pa smo u posljednje vrijeme dosta pričali o toj temi sna, kako trebamo sanjati lijepe stvari, koliko god se to čini ludim, te stalno željeti i mantrati neke velike stvari za sebe i svoju okolinu, kao što su zdravlje, sreća, bavljenje poslom kojim volimo i od kojega možemo živjeti... - kazala je Ivanka Mazurkijević, koja je na promociji slikovnice pročitala "Obrnuto more".

Neke od "Mrletovih priča o niŠČemu" mogli su prepoznati oni koji su jučer (petak) u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića nazočili svjetskoj praizvedbi predstave "Mendolena i Matija", priče o dvoje upornih tragača koji u najveselije vrijeme - vrijeme Božića, nastoje otopiti slječkere, izbrisati lažni sjaj vanjštine i u sebi pronaći radost trenutka. Riječ je o autorskom projektu Marija Tomaševića (scenografija i kostimografija), Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta (glazba) te Arete Ćurković i Gordana Marijanovića, glumaca koji su se ujedno okušali i u režiji predstave.

Pjesma i ples


- Običaj u našem kazalištu je da svake godine imamo božićnu prigodnicu, ali ovaj put smo pripremili nešto drukčije, predstavu "Mendolena i Matija", i to zahvaljujući našim domaćim snagama, Areti i mojoj malenkosti, te izvrsnim gostujućim suradnicima. Ovdje nije riječ samo o Božiću kakav očekujemo, ovo je jedan neonski, šareni, blještavi disko Božić. Ali zapravo je to priča o vrijednostima koje su možda najvažnije za Božić, a to su sreća, ljubav i zajedništvo. Zbog silnog stresa i konzumerističkog društva, nažalost, ne uspijemo uvijek za Božić živjeti tako, odnosno sve prođe u pripremama i u velikom stresu, a onda kad dođe taj dan, većinom bude jako bezveze - rekao je Gordan Marijanović.

- Mi bismo htjeli da djeca, ali i odrasli, gledajući "Mendolenu i Matiju" promisle o tome, pa neka svatko za sebe odluči hoće li ostati na toj razini da mu Božić prođe bezveze ili će nešto učiniti oko toga. Jedino što znamo je da će publika sigurno nakon ove predstave odlaziti radosna iz kazališta, jer se puno pjeva i pleše, vrlo smo veseli. Imam potrebu reći da se u radu na ovoj predstavi sve posložilo kao neke puzzle, tako smo lako komunicirali, sve je funkcioniralo na nekoj višoj razini. Čak su nas iznenadile neke stvari, nešto što smo možda i željeli, ali nismo mislili da će se ostvariti. Baš sjajno - kazala je Areta Ćurković.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana