Mozaik
NAGRADA ŠPANJOLSKE FILMSKE AKADEMIJE

"Sigurno mjesto" nominirano za Goyu
Objavljeno 2. prosinca, 2023.
Film Jurja Lerotića "Sigurno mjesto" nominiran je za 38. nagradu Goya Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg europskog filma, a svečano proglašenje održat će se 10. veljače u Valladolidu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Nagrada Goya najveća je španjolska nacionalna filmska nagrada i smatra se španjolskim ekvivalentom američkog Oscara. Dodjeljuje se od 1987. godine, a 1992. uvedena je i kategorija najboljeg europskog filma.

Uz "Sigurno mjesto" u toj su kategoriji nominirani i britanski film "Aftersun" Charlotte Wells, francuski "Anatomija pada" Justine Triet, talijanski "Osam planina" Felixa van Groeningena i njemački "Zakon zbornice" İlker Çatak. Hrvatskog kandidata za nagradu izabralo je Hrvatsko društvo filmskih djelatnika.

Lerotićev višestruko nagrađivani prvijenac nominiran je i za Europsku filmsku nagradu u kategoriji Europsko otkriće (European Discovery). Svjetsku premijeru film je imao na Filmskom festivalu u Locarnu prošle godine, gdje je osvojio tri nagrade (najbolja režija, glumac i debitantski film), a regionalnu na Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio četiri nagrade (od kojih dva Srca Sarajeva: za najbolji film i najbolju mušku ulogu), podsjeća HAVC.

Na Pulskom filmskom festivalu film je dobio tri Zlatne arene. Lerotić je dobio Zlatnu arenu za režiju, Goran Marković za najboljeg glavnog glumca, a Marko Brdar za fotografiju Marku Brdaru. Lerotić je za film nagrađen i nacionalnom godišnjom nagradom "Vladimir Nazor" za najbolje ostvarenje u području filmske umjetnosti, a film je bio i prošlogodišnji hrvatski kandidat za Oscara. Film je dosad prikazan na više od 70 festivala i osvojio je 53 nagrade i priznanja.

"Sigurno mjesto" priča je o nemoći pacijenta, obitelji i cijelog zdravstvenog sustava pred razornom snagom duševne bolesti, ali i s upornom, nepokolebljivom silom bezuvjetne ljubavi. Radnja filma temelji se na osobnom iskustvu redatelja i scenarista Jurja Lerotića, koji u filmu igra i glavnu ulogu. Uz njega, glavne uloge u filmu nose Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković.

Film je realiziran u produkciji kuće Pipser, producentica je Miljenka Čogelja, hrvatski je koproducent Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December (Vlado Bulajić i Lija Pogačnik). H
Možda ste propustili...

DOMAĆIN EUROVIZIJE OTKRIO TEHNIČKE DETALJE I POPRATNE PROGRAME

Malmö o Eurovizijskom selu i ulici te EuroClubu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBJAVLJENA IMENA SVIH KOJE ĆEMO GLEDATI OD 3. OŽUJKA

Poznati svi kandidati
nove sezone showa
“Tvoje lice zvuči poznato”

2

PREDSTAVIT ĆE NOVI KONCERTNI PROGRAM I “OPUS DEI”

Koncert i izložba Laibacha u Zagrebu

3

MIACH RASPRODALA SVOJ PRVI SOLOKONCERT U TVORNICI

Svjesna sam da imam još puno toga naučiti i isprobati kako bih napredovala u glazbi