Ekonomija
DIGITALIZACIJOM ŽELE TRANSFORMIRATI POLJOPRIVREDU

Na sajmu CroAgro predstavljen projekt Moja digitalna svinja, podršku dali sportaši
Objavljeno 2. prosinca, 2023.
Na Zagrebačkom velesajmu u petak je na međunarodnom sajmu poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAgro predstavljan projekt Moja digitalna svinja, odnosno digitalna platforma GoAgro, koja je pokrenuta u rujnu i preko koje je moguće investirati u digitalnu svinju, odnosno prvi svjetski Pig NFT.
Riječ je o projektu koji je pokrenula tvrtka Agroporc i IT kompanije Beyondi i Blok Be, a podršku su mu dali vrhunskih hrvatski sportaši - veslač Damir Martin, tenisač Borna Gojo i najtrofejniji kondicijski trener Pero Kuterovac, koji su već investirali u projekt.
Na platformi GoAgro građani ulagači s pomoću blockchain tehnologije mogu investirati u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Prvi projekt započet na platformi GoAgro prodaja je Pig NFT-a, tvrtke Agroporc, koja se bavi proizvodnjom svinja.
Radi se o projektu Moja digitalna svinja - jedinstvenome te vrste, koji digitalizacijom želi transformirati poljoprivredu, odnosno učiniti je učinkovitijom i konkurentnijom.
Planom je predviđeno da se u pet faza izda ukupno 240.000 Pig NFT-ova, s rokom transformacije iz digitalne u stvarnu proizvodnju od 900 dana od prodaje svake pojedine faze. Investirani novac iskoristit će se za pokretanje proizvodnji na farmama tvrtke Agroporc, i to na farmi Stanci Petrinja i Breštanovci, u općini Crnac.
"Ovo je svjetska inovacija, koja je nakon hrvatske promocije u rujnu prezentirana na stranicama najprestižnijih hrvatskih i svjetskih medija (Forbes, SWI, ABC...) kao jedinstveni projekt tokenizacije realnog gospodarskoga sektora", kazao je vlasnik tvrtke Agroporc i vlasnik digitalne platforme GoAgro za projekte u Hrvatskoj Krešimir Kuterovac.
Vjeruje da ta poljoprivredna priča može zaživjeti u Hrvatskoj i pomoći razvoju proizvodnje hrane.
"Današnja podrška vrhunskih hrvatskih sportaša od izuzetne nam je važnosti jer će pomoći našem projektu da se za njega čuje diljem svijeta, a ujedno će potaknuti promociju hrvatske poljoprivrede i proizvodnje hrane", izjavio je Kuterovac na konferenciji za novinare.
Kuterovac je ponovio kako je najveći hrvatski problem nacionalne sigurnosti nedovoljna proizvodnja hrane, jer proizvodimo tek oko 50 posto naših potreba.
"Sadašnji sustav opskrbe hranom i sigurnosti postao je vrlo nestabilan, zato smo učinili iskorak kako bi se na alternativan i digitalan način pobrinuli za vlastitu budućnost osiguravajući proizvodnju kvalitetne hrane na drukčiji, revolucionarni način", rekao je Kuterovac.
Uvjeren je, kako je kazao, da će preko platforme GoAgro omogućiti građanima direktno sudjelovanje u projektima investiranja u proizvodnju hrane, i to u izravnoj povezanosti s proizvođačima.
Kuterovac je iznio podatke kako je od ulaska Hrvatske u EU, 2013. godine, fizički obujam hrvatske poljoprivredne proizvodnje manji 8,8 posto, potpore tri puta veće nego kada smo ušli u EU. Pritom je deficit prehrambene bilance čak 1,4 milijarde eura. Hrvatska, kako je rekao, preko potpora troši 1,4 milijarde eura godišnje, a po produktivnosti smo rada na 30 posto prosjeka EU-a.
Dajući podršku projektu, Martin, Gojo i Kuterovac kazali su kako vjeruju da su upravo vrhunski sportaši dobar primjer koji može pokazati smjer kako je važno ulagati u domaću proizvodnju hrane.
Podrškom ovom projektu, kako su istaknuli, pokazuju povjerenje u hrvatsku proizvodnju hrane, u njezinu kvalitetu i budućnost. H
Možda ste propustili...

PRONAĐITE VEZU IZMEĐU SPORTA I PAKETA 24

I odbojka i paketomati u svojoj su osnovi beskontaktni

SNAŽNA POTRAŽNJA ZA TEHNOLOGIJOM UI-JA

Nvidia tržišnom kapitalizacijom pretekla Microsoft

ZAHVALJUJUĆI VELIKOJ POTRAŽNJI U KINI

Njemački izvoz vina skočio

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REZULTATI PODUZETNIKA OBŽ-A OBEĆAVAJU

Unatoč izazovnim tržišnim uvjetima - rast i stabilnost

2

3