Magazin
TEMA TJEDNA: UPRAVLJANJE DRŽAVOM

Ljiljana Buhač: Teško je kontrolirati vjetar, ali se mogu podesiti jedra
Objavljeno 2. prosinca, 2023.

Vidljivo je da je počela predizborna kampanja za superizbornu godinu 2024. i puca se iz svih raspoloživih sredstava, ne biraju se metode, riječi ni postupci. Retorika se zaoštrila, komunikacija nikada lošija, neprimjerena i nerijetko vulgarna - kaže dr. sc. Ljiljana Buhač, konzultantica i stručnjakinja za poslovnu komunikaciju i osobni razvoj, te dodaje:


- Pojedine stranke pristupile su vođenju kampanje na stvaranju afera, neke su se okomile na jednu osobu, a pojedine komuniciraju s javnošću isključivo da nešto kažu i pritom nije bitno što kažu i kako kažu, ali je važno da budu viđene. Već odavno su političari zauzeli stav da su dovoljni sami sebi, a građane doživljavaju kao neuku raju. Pristup u kojem dominira optuživanje, vrijeđanje, svađanje... možda je biračima interesantno za slušati i za zabavu, ali pri zaokruživanju na izbornim listićima zaobilazi se u velikom luku konfliktne i nekulturne osobe, osobe koje ne ulijevaju povjerenje i nisu vjerodostojne. Mnogi se iz politike u svom obraćanju javnosti i biračima koriste vokabularom punim fraza, floskula i otrcanih klišeja. Drže se one stare izreke: Mladoženja obeća puno toga prije vjenčanja. Da, sve to možemo nazvati političkim folklorom, ali i on ima pravila komuniciranja i ponašanja. Definicija parlamentarne demokracije nije anarhija. Da, možemo slobodno iznijeti svoje mišljenje, svoje stavove i ne slagati se tuđim stavom, ali nam ne daje pravo da drugoga vrijeđamo, omalovažavamo.

Kao lidere možemo izdvojiti predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića. I jedan i drugi su dominantni, komunikacijski i retorički superiorni u odnosu prema drugima. Točno procjenjuju kada naciji treba dati malo "igara i folklora", ali također znaju slati vrlo vjerodostojne poruke, s konkretnim sadržajem, bez obzira na to što se razilaze u mišljenjima.

Nažalost, u nas još uvijek caruje populizam. Hrvatskoj nedostaju kvalitetni političari s liderskim talentom. Važno je da uvažavamo jedni druge, ne trebamo imati svi iste političke stavove, ne moramo se oko svega slagati, ali trebamo usvojiti vještinu slušanja. Robert Schuller je rekao: "Veliki ego ima male uši!" Nitko se ne rađa kao lider, to je vještina i može se naučiti, a ako usto još netko ima talenta u građenju odnosa i povjerenja - takvom je zajamčena karijera. Johann Wolfgang von Goethe je kazao: "Za stado svakako nije dobro ako mu je pastir ovca!"

O KRIZAMA I LIDERIMA...


- Koliko je netko lider, vidi se u kriznim situacijama. Točno je da u teškim vremenima mnogi politički lideri postaju državnici velika ugleda, autoriteta, lideri koji pokreću povijesne promjene. Također su povijest kreirali vojskovođe, politički vođe, crkveni dostojnici koji nikada nisu stali na čelo države, ali su svojim stavovima utjecali na život države i svojim utjecajem kreirali svjetsku povijest. Znamo slavne lidere, vojskovođe, političke vođe, crkvene dostojanstvenike koji nisu postali šefovi država, ali odišu svojim kredibilitetom, integritetom, mudrošću, hrabrošću, odlučnošću, čvrstoćom i karizmom..., čija je kombinacija entuzijazma i odlučnosti zarazna te su utjecali na život države i poticali promjene u svijetu. Sjetimo se Roosevelta ili Mandele, Edisona ili Einsteina. Nije ih pokretao novac. Pokretao ih je izazov. Prilika da stvore promjenu. Autoriteti promjena za cijeli svijet. Želja da učine nešto neobično veliko. A zbog želje da unesu promjene postali su legende.

Istakla bih vrlo ekscentričnog Winstona Churchilla. Pisac, povjesničar, pobjednički ratni vođa, politički lider, društveni reformator..., uspješnu karijeru okrunio je premijerskom funkcijom. Ostavio je velik trag u povijesti. Kao što je i rekao: "Postoji samo jedna dužnost, samo jedan siguran put, a to je pokušati biti u pravu i ne bojati se činiti ili govoriti ono što smatrate ispravnim!" Danas svi citiramo njegove stavove.

Velika povijesna osoba je i Martin Luther, koji nikad nije bio šef države, ali je kao vjerski lider pokrenuo protestantsku reformaciju, koja je podijelila zapadnu kršćansku crkvu i promijenila smjer europske i svjetske povijesti. Luther je uzvratio svojim perom stvarajući primarne teze onoga što će postati poznato kao luteranizam.

Američki general George Patton bio je najdarovitiji zapovjednik tenkovskih armija u povijesti. Istaknuo se jedinstvenom strategijom ratovanja i bio je lider koji je ostavio golem trag u vojnoj povijesti.

Povijesni primjer lidera svakako je i Mahatma Gandhi, indijski nacionalni vođa, koji se izborio za nezavisnost Indije nenasilnom revolucijom. Danas se njegov pristup koristi u cijelom svijetu kako bi se iskazalo nezadovoljstvo.

Od crkvenih dostojanstvenika istakla bih i našeg kardinala Franju Kuharića, koji je ostavio velik trag u hrvatskoj crkvenoj i nacionalnoj povijesti. Karizmatik, plijenio je vedrinom, toplinom, srdačnosti u nastupu, u govoru, u pristupu bližnjima. Neobična jednostavnost, smirenost i skromnost u komunikaciji protkana životnim i bliskim riječima nikoga nije ostavila ravnodušnim. U najtežim trenutcima naciji je pružao nadu i vjeru. Ljudi su mu vjerovali. Uvelike je utjecao na crkvene i društvene događaje u prijelomnim vremenima novije hrvatske povijesti.

Među ostalima, spomenut ću još Dwighta D. Eisenhowera, Georga C. Marshalla i Harryja S. Trumana, koji su bili izvrsni vođe a nisu posjedovali karizmu (ili jesu na svoj način). Isto je s Konradom Adenauerom, koji je ponovo izgradio Njemačku nakon Drugog svjetskog rata. Abraham Lincoln ostat će zapamćen kao jedan od najvećih - ukinuo je ropstvo i promijenio tijek povijesti SAD-a.

O VOĐAMA I DRŽAVNICIMA...


- Danas je najteže biti politički lider. Turbulentna vremena zahtijevaju brze odluke, brze promjene, a to zahtijeva i odgovornost. Ključ uspješnog vodstva je utjecaj, a ne moć. Svaka odluka, postupak pod povećalom je javnosti. Treba donijeti odluke koje mogu utjecati na život ljudi, na sigurnost, na stabilnoist..., a sve to zahtijeva političku mudrost, hrabrost i promišljenost. Točna je konstatacija da spoznaja slike o sebi može biti bolna. Mnogi žele da ih svi vole, hvale, da ih se percipira kako se sami vide, da se lijepo o njima piše i govori. Stvarnost je sasvim nešto drugo. Sve je u percepciji. Svi imamo pozitivnu sliku o sebi, ali nije bitno kako se mi vidimo, već kako nas drugi vide. E to je bolno. Što prije budemo samokritični, realni, i prihvatimo ono što jesmo, lakše ćemo funkcionirati. To je proces, rad na sebi, rad na osobnom razvoju u svim područjima, pa i u politici. No mnogi nisu toga svjesni. To nije boljka samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Treba pobijediti taštinu i ego, a to je najteže. Postoji izreka: Tko druge pozna, taj je pametan; a tko sebe pozna, taj je mudar. Tko drugima vlada, taj je jak; a tko sobom vlada, taj je stvarno moćan!

- Svaki kvalitetan državnik treba posjedovati određene odlike. Potrebno je posjedovati etički karakter, što podrazumijeva mudrost, dosljednost, poniznost, odanost, odlučnost, umjerenost, hrabrost, pravednost, strpljenje, marljivost, prilagodljivost, jednostavnost, stav i skromnost. Kvalitetan državnik treba posjedovati i preduzetnički duh - razvijene radne navike te organizacijske u upravljačke vještine. Također mora biti vizionar, treba imati visoko samopouzdanje, sposoban preuzeti rizik i kriznim situacijama. Puno odlika da se bude dobar lider. Zar ne?

Upravljanje državom traži političku zrelost i spremnost za preuzimanje odgovornosti za svoje postupke, odluke koje donosi te odgovornost za izgovorenu riječ. Preuzimanje obveza podrazumijeva i preuzimanje odgovornosti. "Cijena veličine zove se odgovornost", riječi su Winstona Churcilla.

I za kraj - želite li biti lider, vođa, oblikujte sebe, steknite potrebne vještine da budete uspješni u onome što radite, otklonite što je moguće više karakternih crta koje bi vam mogle smetati. U početku to zahtijeva veliki angažman, ali poslije će biti lakše. Lider ne može kontrolirati vjetar, ali može podesiti jedra. Složila bih se s Aristotelom, koji kaže da "državom bolje upravlja izvrstan čovjek nego izvrstan zakon" i zaključila s Napoleonom (sad ponovo aktualan i zbog filma Ridleya Scotta): "Narod se ne vodi prikazujući mu budućnost: vođa je trgovac nade!"

DR. SC. LJILJANA BUHAČ Konzultantica i  stručnjakinja za poslovnu komunikaciju i osobni razvoj
Možda ste propustili...

UREDNIKOV IZBOR: KNJIŽEVNO PROLJEĆE ZA ČITANJE I RAZMIŠLJANJE...

Stvarnost bez mašte je kao svijet bez ljudi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana