Novosti
EUROZONA I HRVATSKA

Nezaposlenost u listopadu stabilna
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Nezaposlenost u eurozoni bila je stabilna u listopadu, a Hrvatska je pratila prosjek, četvrti mjesec zaredom, pokazale su u četvrtak procjene Eurostata. U 20-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je u listopadu 6,5 posto, kao i u prethodnih sedam mjeseci, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. U EU-u iznosila je šest posto, zadržavši se također na razini iz prethodnog mjeseca. U usporedbi s listopadom prošle godine niža je na oba područja za 0,1 postotni bod, pokazuje izvješće.

Eurostat procjenjuje da je u EU-u u listopadu bez posla bilo 13,17 milijuna građana, od čega njih 11,13 milijuna u eurozoni. Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u EU-u uvećan za 71 tisuću i za 48 tisuća u eurozoni. Na godišnjoj razini njihov je broj uvećan za 27 tisuća u Uniji, a u eurozoni je za približno toliko bio manji.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti u listopadu iznosila 6,5 posto, kao i u mjesecu ranije, prema revidiranom podatku. Procjena stope za rujan snižena je za 0,3 postotna boda, napominju u Eurostatu. To znači da od srpnja prati prosjek eurozone. Bez posla je u Hrvatskoj u listopadu, prema Eurostatovim podacima, bilo 110 tisuća građana, dvije tisuće manje nego u prethodnom mjesecu, prema revidiranom podatku. Prva procjena pokazivala je 116 tisuća nezaposlenih. H
Povećana nezaposlenosti mladih
Stopa nezaposlenosti građana u dobi do 25 godina u listopadu je u eurozoni iznosila 14,9 posto, a u Uniji 14,8 posto, porastavši za 0,3 odnosno 0,1 postotni bod u odnosu na prethodni mjesec. U prošlogodišnjem listopadu u eurozoni je iznosila 14,4 posto, a u Uniji 14,6 posto, pokazuju tablice Eurostata. Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U trećem kvartalu stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj iznosila je prema revidiranim podacima 19 posto, uz 23 tisuće nezaposlenih.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana