Novosti
ORGANIZACIJA ZA EKONOMSKU SURADNJU I RAZVOJ

Očekuje se skroman rast svjetskog gospodarstva
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Svjetsko gospodarstvo trebalo bi skromno rasti i u idućim godinama pod pritiskom podignutih kamatnih stopa, slabije trgovine i prigušenog raspoloženja potrošača, procjenjuje Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

U ovoj godini svjetski BDP trebao bi porasti za 2,9 posto, a u 2024. za 2,7 posto, izračunao je OECD. U 2025. aktivnost bi trebala ponovo blago ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od tri posto, prognozira organizacija, dodajući da bi primanja trebala porasti, a središnje banke vjerojatno će sniziti ključne kamatne stope.

Gospodarstva u nastajanju rast će snažnije nego industrijalizirane zemlje, a rast u Europi bit će relativno prigušen u usporedbi sa Sjevernom Amerikom i velikim azijskim gospodarstvima. Francuskoj prognoziraju stopu rasta od 0,8 posto, a Italiji i Njemačkoj 0,7 odnosno 0,6 posto.

Hrvatsko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti za 2,5 posto i "uglavnom" sačuvati otpornost i u 2024. i u 2025., uz prognozirane stope rasta od 2,6 odnosno 2,7 posto, procjenjuju u odvojenoj bilješci. H
Možda ste propustili...

ISPITI SU OD 4. DO 27. LIPNJA

Za maturu više od 30.000 prijava

UTJECAJ INFLACIJE NA ISPRAĆAJ POKOJNIKA

Najjeftiniji pogreb 1000 eura, kremiranje sve popularnije

ZABRINUTA UDRUGA MALIH I SREDNJIH PODUZETNIKA

Zabrana rada nedjeljom velik izazov

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana