Novosti
STRUČNJACI POZITIVNO O BUDUĆNOSTI FORTENOVE

Vedriš: To je dobra i važna transakcija za Fortenovu, kao i za našu nacionalnu ekonomiju
Objavljeno 1. prosinca, 2023.
Učinjeni su nužni potezi kako za godinu dana ne bi došlo do "još jednog Agrokora"

Vezani članci

PEĐA GRBIN:

Dobit će golemu tvrtku u bescjenje

Nakon što su iz Fortenove u srijedu najavili novu vlasničku strukturu, koja će spriječiti nanošenje daljnje financijske štete i stvaranje operativnih teškoća u poslovanju, kao posljedice sudjelovanja sankcioniranih suvlasnika u vlasništvu te kompanije, o tome je i dan poslije bilo dosta riječi. Za mišljenje o toj najavljenoj transakciji upitali smo domaće gospodarske stručnjake.Profesor Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak, rekao nam je kako je tu prva dobra vijest, da pojednostavimo, činjenica da se bez jasne vlasničke strukture, u kojoj nema predstavnika Rusije, koja je pod sankcijama, Fortenova otežano mogla i financirati i refinancirati. Kada govori o financiranju i refinanciranju, misli prvenstveno na obvezu prema američkom investicijskom fondu koja se mora tijekom iduće kalendarske godine, ili čak i nešto prije, ispuniti. Znači, vlasnička struktura s ruskim partnerom onemogućavala je iole suvisao pristup financijskim tržištima, te je rješavanje tog problema s aspekta tvrtke i nacionalne ekonomije važno, rekao nam je Vedriš. Kaže kako je to dobro i jer će se granični dug koji je ostao prema tvrtkama, prvenstveno domaćim dobavljačima, a misli da je to negdje u visini od 80 milijuna eura - tom transakcijom podmiriti.

Geopolitički i ekonomski


- Pod jedan, tu imate izlazak ruskog partnera. Njemu će sredstva biti stavljena, uvjetno rečeno, na posebni račun, i u onom trenu kada sankcije prestanu, prema nekoj nezavisnoj procjeni, on će naravno moći pristupiti tim sredstvima. To je geopolitički dio. Onda se vratimo financijama - to je ovo olakšano refinanciranje duga koje sam već spomenuo. Pa se približavamo nacionalnoj ekonomiji - znači, u okviru te transakcije podmirit će se dug pojedinim nacionalnim tvrtkama. Nije nevažno ni što će sve špekulacije oko budućnosti Fortenove, njezina restrukturiranja, ulaganja u agrokmpleks itd. biti transparentnije i lakše. Tako da, bar prema onome što nam je sada dostupno, to je za kompaniju i nacionalnu ekonomiju dobra i važna transakcija - kaže Vedriš.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Darko Tipurić kaže kako tu ima nekoliko stvari koje su dobre i koje moramo promatrati. Podsjeća da je trenutačno zaduživanje Fortenove 1,2 milijarde kratkoročnih obveza - znači duga, koji se sljedeće godine mora vratiti. I to, kaže, nije nikakav problem dok ne vidite koje su kamatne stope, dakle koja je cijena tog kreditnog aranžmana. A ona je, prema javno dostupnim podatcima, više od 14 posto korporacije tipa plus Euribor, što je otprilike 18-19 posto, dodaje, zaključujući kako je to golemi iznos cijene za zaduživanje.

- Dakle, u trenutačnoj strukturi imate vlasnike koji su sankcionirani i ne možete zbog toga napraviti nekakvo refinanciranje toga duga po normalnim stopama. Jer danas se svi, korporacije tipa kao što je Fortenova, mogu financirati sa po četiri, pet ili šest posto kratkoročno, a dugoročno znatno manje, a Fortenova se financira četiri ili četiri i pol puta višom cijenom kapitala. Dakle, nužno je zbog opstanka kompanije, koja je u Hrvatskoj temeljna kompanija u lancima stvaranja vrijednosti u poljoprivredi, proizvodnji, a, na kraju krajeva, i u maloprodaji, napraviti pomake kako bi se uspostavila stabilna struktura korporativnog upravljanja, koja će osigurati dugoročni opstanak kompanije. To nije moguće u trenutnoj vlasničkoj strukturi, s obzirom na situaciju kakva tu, nažalost, jest. Potezi koji se povlače, čini mi se, više su u funkciji opstanka korporacije, kako za godinu dana ne bi došlo do još jednog Agrokora. Znači, treba opstati Fortenova, što znači i opstanak radnih mjesta, ljudi koji rade kod dobavljača, a na kraju krajeva radi se i o kupcima. Problem je, s jedne strane, cijena kapitala, koja mora biti riješena, koja je zaista nevjerojatna. S druge strane, vi ne možete financirati ni akvizicije, ni daljnji rast, jer nitko vam neće dati kreditna sredstva ako imate problem korporativnog upravljanja, s obzirom na valsničku strukturu. Dakle, to je nužno napraviti - ističe Tipurić.

Jednake mogućnosti


Prema njegovim riječima, važno je to napraviti transparentno, prema pravilima dobre prakse, da nitko ne bude stavljen na stranu, da svi trenutačni vlasnici budu izravno zaštićeni, s jednakim mogućnostima sudjelovanja u procesu prilagodbe vlasničke strukture, pri čemu ne misli samo na srednje i velike vlasnike nego i na dobavljače vlasnike i druge. Znači, svaki potez, a ovaj je predložio upravni odbor, na čelu s Fabrisom Peruškom, mora biti napravljen tako da ne postoji mogućnost da bilo tko bude izigran i ostavljen po strani, nego da svi imaju jednake mogućnosti, bilo da hoće prodati, bilo da žele sudjelovati u dokapitalizaciji i nastaviti biti u vlasničkoj strukturi, upozorava. Po onome što je objavljeno, čini mi se da je to osigurano, kaže.

Smatra dobrim što bi pitanje onog dijela dobavljača koji još ima neriješene obveze iz procesa Agrokora, prema najavama, trebalo biti riješeno u ovom procesu. Mislim da bi dobavljači sigurno mogli biti zadovoljni jer bi Fortenova povećala konkurentnost, a onda bi i oni imali mogućnost osnažiti svoje pozicije, ne samo na hrvatskom nego i na regionalnom tržištu, zaključuje Tipurić.

Igor Bošnjak
Darko Tipurić

profesor na Ekonomskom fakultetu

Smatram da temeljna teza tu mora biti da Fortenova, kao najsnažnija kompanija ovog sektora u Hrvatskoj, mora biti stabilna i sigurna za sve koji tu plasiraju bilo koje svoje outpute u procesu proizvodnje i distribucije

TIPURIĆ: BIO JE POSLJEDNJI TREN
Sve, naravno, ovisi o Skupštini, hoće li ona to prihvatiti. Kada se, i ako se, to napravi (regulatori i agencije to prihvate), ključno je opet uspostaviti transparentni sustav korporativnog upravljanja, gdje će biti jasni vlasnički odnosi, a Upravni odbor, na čelu s izvršnim i neizvršnim direktorima, raditi u funkciji dugoročnog interesa ne samo korporacije i zajednice nego i cijele poslovne mreže. Hrvatskoj je u interesu da ne doživi "drugi Agrokor". Što se tiče onoga tko je spreman investirati, bitno je da je taj kapital regularan i da njime do ostvarivanja vlasničke strukture dolazi na transparentan način. Osobno, smatram da je posljednji tren, jer će godinu dana brzo proći, a za godinu dana vrijednost kapitala koja je sada, prema procjenama znatna, ako se ništa ne napravi, mogla bi biti nula - moglo bi doći do bankrota i urušavanja sustava. Onda to ne bi bio samo problem Fortenove nego i naše proizvođačke i prehrambene industrija te pratećih klastera, ističe Tipurić.

PRAVNA ZAŠTITA
Na upit može li poslije biti eventualnih problema sa Sberbankom ili sa Saifom Aktebijem iz UAE, koji je ruski udio nedavno pokušao kupiti, Vedriš ponavlja da će Rusi biti potencijalno odgođeni kao obveza dok sankcije ne prestanu - prema nezavisnoj procjeni, vrijednost njihova equitija bit će im na raspolaganju. "Što, s jedne strane, može prevenirati buduće sudske sporove s aspekta odštete, a s aspekta visine procjene to nitko ne može predvidjeti. No s aspekta pravne zaštite u nekakvoj budućnosti - to je učinjeno. U takvim interventnim situacijama mora biti pravna regulativa koja omogućuje izvlaštenje, koja vodi računa o javnoj potrebi. Što se tiče tog arapskog pokušaja kupnje, mislim da je on i na vanjskim, međunarodnim instancama ocijenjen kao pravno neutemeljen", kaže Vedriš.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIPREME ZA DOLAZAK BATERIJSKIH VLAKOVA

Virovitica i Osijek među gradovima u kojima će biti punionice za vlakove

2

SLAVONIJA I BARANJA - OPASNOSTI I DALJE PRIJETE

Na sedamdesetak lokacija pronađene su lani bombe i mine iz Domovinskog rata

3

AKCIJSKI PLAN ZA BORBU PROTIV VELIKOG PROBLEMA

Debljina - bolest koja prijeti svakom trećem građaninu