Osijek
LUKIĆ PRED VIJEĆNICIMA KAO ŽUPAN

Završetak je godine financijski stabilan
Objavljeno 1. prosinca, 2023.
Razmotrit će se mogućnost organizacije besplatnog prijevoza, do bolnica i natrag, na terapije brojnih onkoloških bolesnika

Ne prvi put za govornicom, ali prvi put na dužnosti obnašatelja dužnosti župana, Mato Lukić jučer je odgovarao na pitanja vijećnika Županijske skupštine. U četvrtak je održana 25. sjednica Županijske skupštine, prva nakon što je Ivan Anušić preuzeo dužnost potpredsjenika Vlade RH i ministra obrane, te vođenje Županije prepustio Lukiću kao prvom zamjeniku.Lukić je stoga u svome nastupnom govoru rekao kako će se u sljedećih18 mjeseci (do isteka mandata, nap. a.) nastaviti raditi onako kako je započeto.

Inicijative


- S timom koji mi je ostavio Anušić trudim ćemo se da bude najmanje onako kako je dosada bilo - rekao je Lukić te pohvalio dosadašnju konstruktivnost rada vijećnika i njihovo korektno ponašanje. Na njegovo zadovoljstvo vijećnici oporbe i njegov dio mandata počeli su s inicijativama koje se naišle na odobravanje.

Tako Samir Haj Barakat (SDP) predlaže uvođenje besplatnog prijevoza za onkološke pacijente, a prema uzoru kako je to riješeno primjerice u Rijeci i Zadru.

- Ovdje govorim prije svega o onim pacijentima kojima je potrebna terapija, a imaju problem prijevoza. Mnogi pacijenti ne trebaju sanitetski prijevoz, ali nemaju financijske mogućnosti kako bi došli na tretman. Govorim ovdje i misleći na pacijente u selima gdje je pretežito starije stanovništvo i nemaju toliku mogućnost brzom i jednostavnog prijevoza. Predlažem da pronađemo model po kojemu bi pacijentima bilo omogućeno da od kućnog praga do ordinacije (i natrag) imaju organizirani prijevoz. Ponajprije ovdje govorim o pacijentima s područja Osječko-baranjske županije, ali ova inicijativa može biti i međužupanijska. Osječki KBC medicinska je ustanova najviše kategorije, a koju nemaju Vukovarsko-srijemska ili Brodsko-posavka - upozorava će Barakat.

Lukić je svjestan kako je na području Županije oko 1500 onkoloških bolesnika (od kojih, naravno, ne trebaju svi ovakvu vrtu prijevoza), pa će županijski Upravni odjel za zdravstvo detaljnije proučiti mogućnosti za ovaj projekt. Druga inicijativa koja je naišla na plodno tlo je ona Sanje Bježančević (SDP), koja predlaže da Županija kao jedinica regionalne samouprave pokrene postupak osnivanja zaštitnih radionica za osobe s invaliditetom.

Pomoć vatrogascima


Lukić je podržao i prijedlog vijećnika Dine Tijardovića (Snaga SiB) za pomoć vatrogascima i vatrogasnim društvima u obnavljanju opreme koja je uništena ili oštećena u gašenju požara u tvrtki Drava International. U proračunu je već osigurano 30 tisuća eura za obnovu opreme, a isto tako Županija će pomoći u organiziranju i osiguranju novca za zdravstvene preglede vatrogasaca koji su sudjelovali u intervenciji i ugrozili svoje zdravlje.

- Osječko-baranjska županija financira liječničke preglede naših vatrogasaca svake godine, međutim prema informacijama s Odjela pulmologije, nekoliko vatrogasaca koji su došli na kontrolu imalo je izuzetno loše nalaze. Zbog toga ćemo pokušati organizirati termine za sve vatrogasce koji su bili na požarištu tvrtke Drava International da pristupe pregledu i dobiju nalaze - poručio je Lukić.

Najvažnija točka sjednice bila je rasprava o rebalansu proračuna. Vijećnici su prihvatili izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna, koji je s 266 povećan na 270,8 milijuna eura, čime je, kazao je župan Mato Lukić, ostvaren financijski stabilan završetak godine.

- I ovaj rebalans pokazuje da je proračun bio realno planiran te da je odnos planiranih prihoda i dinamike izvršenja ponovno omogućio stabilan financijski završetak ove godine - rekao je župan Mato Lukić, a Snježana Raguž, pročelnica županijskog Upravnog odjela za javne financije, dodala je da se svi zacrtani ciljevi i programi realiziraju planiranom dinamikom.

Dario Kuštro
POLJOPRIVREDA JE OVDJE TRADICIJA
Na pitanja o stanju u vezi s afričkom svinjskom kugom Lukić je podsjetio na sve aktivnosti koje je Županija učinila u posljednjih nekoliko mjeseci kad je u pitanju prevencija širenja ove bolesti. Naglasio je da je poljoprivreda tradicija i potreba od koje se ovdje živi, ali isto tako da očekuje da se predstavnici prosvjednika i seljaka odazovu na sastanak u resornom ministarstvu.

U vezi s posljedicama požara u tvrtki Drava International Lukić je rekao kako je Županija poduzela sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, a postupak je u ovlasti Državnog inspektorata.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RED SE PROTEZAO DUŽ CIJELE TRŽNICE

Svi vole Draženove rajčice

2

EKUMENSKI SUSRET U RETFALAČKOJ ŽUPI

Predavanje o šabatu, danu za brak i obitelj

3

OBOŽAVA KNJIGE I STRIPOVE

Najčitatelj Darko Mick pročitao je lani 170 naslova