Kultura
U PODRUMU VARAŽDINSKOG STAROG GRADA

Putujuća izložba "1903. u Hrvatskoj"
Objavljeno 1. prosinca, 2023.
U sklopu 305. Srijede u Muzeju, najdugovječnijeg muzejskog programa u Hrvatskoj, u podrumu varaždinskog Starog grada je otvorena putujuća izložba na panoima "1903. u Hrvatskoj", nastala u povodu 120. obljetnice hrvatskoga narodnog pokreta, u suradnji 13 hrvatskih muzeja. Izložba opisuje događaje na području od Kvarnera do Srijema 1903. godine, odnosno početak narodnog pokreta uzrokovanog nepoštivanjem odredaba Hrvatsko-ugarske nagodbe, mađarizacijom i financijskom ovisnošću Hrvatske o Ugarskoj. Pokret je počeo narodnim skupštinama, a ubrzo je poprimio oblik masovnih demonstracija, što je bilo potaknuto sukobom vojske i seljaka koji su skinuli mađarsku zastavu sa željezničke postaje u Zaprešiću 11. travnja te godine.

- Te davne 1903. vijorile su se hrvatske trobojnice, pozivao se ban da ustane i sve to skupa je rezultiralo padom tada dugogodišnjeg bana, vlastodršca i uzurpatora Károlyja Khuena-Héderváryja - rekao je ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Miran Bojanić Morandini.

Izložba je dosad predstavljena diljem Hrvatske, a varaždinski muzeju ju je dopunio predmetima iz svog postava.

- Predmeti su raznovrsni - od fotografija, knjiga, zapisnika, plakata s dobrotvornih priredaba, imamo čak i medalju koju je izradila varaždinska kovnica Sorlini te godine, ali i originalnu poštansku trubu iz te godine - pojasnio je autor stručne koncepcije varaždinskog dijela izložbe, kustos u GMV-u Davor Kraš.

- Posebno su zanimljive fotografije profesora i učenika varaždinske gimnazije iz tog razdoblja, a uspjeli smo ih i identificirati pa će možda netko pronaći svog pretka - dodao je Kraš. H
Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

2

ANTONIJA PINTARIĆ IZA KULISA

Ako ti duša gori za glumom i scenom, nemoj nikome dopustiti da ugasi taj plamen

3

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji