Svijet
PREMINUO U 101. GODINI

Henry Kissinger ostavio je dubok trag u diplomaciji
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Kada je 1973. godine dobio Nobela za mir, mnogi su to smatrali kontroverznom Akademijinom odlukom

Nižu se izrazi sućuti zbog smrti slavnog američkog diplomata Henryja Kissingera, kojega je ruski predsjednik Vladimir Putin opisao "mudrim i dalekovidnim državnikom", a kineske vlasti "dobrim starim prijateljem kineskog naroda". Američki diplomat i znanstvenik preminuo je u srijedu, u 101. godini, u svom domu u Connecticutu.Kissinger je bio diplomat, politolog, geopolitički konzultant i političar koji je služio kao državni tajnik i savjetnik za nacionalnu sigurnost u predsjedničkim administracijama Richarda Nixona i Geralda Forda. Za svoj doprinos u pregovorima o prekidu vatre u Vijetnamu 1973. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir, što se smatra kontroverznom odlukom. Nazivajući Kissingera diplomatskim moćnikom, Reuters piše da je u 1970-ima, obnašajući spomenute visoke diplomatske dužnosti, bio involviran u mnoge važne globalne događaje, a osim do Pariškog mirovnog sporazuma sa Sjevernim Vijetnamom njegovi napori doveli su i do diplomatskog otvaranja Kine, važnih američko-sovjetskih pregovora o kontroli naoružanja, kao i širenja veza Izraela s njegovim arapskim susjedima.

Bio je kontroverzna ličnost, pa tako, dok su ga mnogi hvalili zbog briljantnosti i velikog iskustva, drugi su ga smatrali ratnim zločincem zbog podrške antikomunističkim diktaturama, posebno u Latinskoj Americi, uključujući i napore za svrgavanje marksističkog, ali demokratski izabranog čileanskog predsjednika Salvadora Allendea. Heinz Alfred Kissinger rođen je u Furthu u Njemačkoj 27. svibnja 1923. u židovskoj obitelji, s kojom se 1938. godine preselio u SAD, prije nacističke kampanje istrebljenja europskih Židova.

Ime je promijenio u Henry, služio je u vojsci u Europi u Drugom svjetskom ratu, a na Harvardu je doktorirao 1954., na kojem je dugo godina i radio. Nakon gotovo desetljeća u visokoj američkoj diplomaciji, Kissinger je bio član upravnih odbora tvrtki i raznih vanjskopolitičkih i sigurnosnih foruma, a napisao je i brojne knjige iz područja nacionalne sigurnosti, diplomacije i međunarodnih odnosa. Bio je aktivan do samog kraja života, a kao osoba koja je imala ključnu ulogu u normaliziranju veza SAD-a i Kine u 1970-ima u srpnju se u Pekingu sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. H
1923.

godine rođen je u Furthu u Njemačkoj

1938.

godine obitelj Kissinger preselila se iz Njemačke u SAD

Nakon preseljenja u SAD Heinz Alfred je promijenio ime u Henry

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana